Velkommen til vores nye website! Nogle steder vil du stadig se vores gamle site - lidt endnu.

Diversitet handler om, hvad du gør

Diversitet og inklusion skaber bedre trivsel, beslutninger og bundlinje. Men der er brug for handling for at nå målet om mere mangfoldighed.

Få inspiration til at tage del i samtalen om diversitet, inklusion og lige muligheder på din arbejdsplads.

Fire kvinder og en mand sidder på en trappe

Forskningen viser, at diversitet skaber bedre trivsel, samarbejde og arbejdsmiljø. Det giver en større talentmasse at rekruttere fra, bedre forretningsmæssige beslutninger og i sidste ende en bedre bundlinje.  

Men det er svært at få øje på forskelsbehandling og oversete potentialer, når du ikke ved, hvad du skal kigge efter. Eller aldrig selv bliver diskrimineret. 

Diversitet har mange ansigter

Diversitet kommer i mange former og farver. I Djøf fokuserer vi til en start på køn, alder, etnicitet, seksualitet og kønsidentitet samt handicap og neurodiversitet.

Det er de emner, vi oftest møder, når vi rådgiver og spørger vores medlemmer om diversitet. Har du input til, hvad vi skal fokusere på, hører vi meget gerne fra dig på diversitet@djoef.dk.

Vi tror, Danmark er lige. Vi var nogle af de første til at få kvinders stemmeret og til at legalisere homoægteskaber, og det gør, at vi hviler på laurbærrene.

Kvinde, konsulent, 37 år, Djøfs undersøgelse af diversitet og inklusion i C25-virksomheder

Start samtalen på din arbejdsplads

Som medarbejder kan du gøre en forskel ved at sætte diversitet og inklusion på dagsordenen på din arbejdsplads.

Der er mange måder at starte samtalen på. Fx ved at overveje, hvordan dine egne privilegier ser ud. Med modellen kan du se, på hvilken side af magtbalancen du er. Brug spørgsmålene til at reflektere over, hvad det betyder. Tag også en snak med dine kolleger. Gerne dem, der ikke umiddelbart ligner dig selv.

Infografik

*At være ung er ikke udelukkende en fordel. Flere undersøgelser peger på, at unge og særligt kvinder er udsatte, når det kommer til diskrimination på baggrund af etnicitet eller seksuel chikane.

  • Når du placerer dig på modellens blå linjer, ligger du så overvejende til højre eller venstre i modellen?
  • Har du været opmærksom på de begrænsninger eller fordele, det har givet dig?
  • Hvad giver det dig af tanker om dine muligheder og der, hvor du er i dag?
  • Har du selv oplevet at blive forskelsbehandlet på grund af køn, alder, etnicitet, seksualitet og kønsidentitet eller handicap og neurodiversitet?
  • Hvordan har den/de oplevelser præget dig?
  • Hvad tror du, der kan komme ud af at tale mere om vores forskellige udgangspunkter og erfaringer?
  • Hvem vil du tale med næste gang?

I Djøf vil vi gerne samle erfaringer og cases inden for diversitet i en Good Practice-guide til dig. Har du erfaringer, du vil dele med os, så send dem til diversitet@djoef.dk

Arrangement

Bryd bias

27. september 2023
16.30 - 19.30

Den verdensberømte forsker Joan C. Williams og professor Sara Louise Muhr sætter projektør på den nyeste forskning indenfor diversitet og bias.

0 kr.

For medlemmer

The Game, Enghavevej 82d

2450 København SV

Joan C. Williams

I virkeligheden er det jo en agenda, som netop handler om, at alle skal kunne trives med at gå på arbejde og have det godt – det er på en eller anden måde så simpelt.

Kvinde, konsulent, 30 år. Djøfs undersøgelse af arbejdet med diversitet og inklusion i C25-virksomheder