Kursus

Fra faglig tung til sproglig let

Syv effektive trin til at skrive fængende, let og præcist

Endagskursus
Priser fra 4.500 kr. (ekskl. moms).

Få konkrete værktøjer til at skrive fængende, let og præcist, og læg samtidig dit tunge, akademiske sprog på hylden. Kurset er en sproglig workshop med syv trin, som giver dig enkle redskaber og pudser dine akademiske 'unoder' af. Du lærer at formidle faglige pointer i et lækkert sprog - uden at gå på kompromis med en faglig kompleksitet. Deltag, hvis du vil træne dine sproglige kompetencer i dybden og blive en mere præcis skriftlig formidler.

Som fagligt kompetent medarbejder hviler du i din faglighed. Men du kan opleve, at du kommer til kort, når du med sprogligt overskud skal formidle budskaber – lige fra mails, notater og rapporter til nyhedsmails eller mere journalistiske artikler.

Udbytte
Efter kurset har du en guide i syv trin, der viser dig, hvordan du går fra et fagligt tungt sprog til en sprogligt let tekst.

Når du går ud ad døren, er din skriftlige formidling mere:

 • Læseværdig, men stadig fagligt funderet.
 • Naturlig. Du lærer at fjerne distancen i sproget og undgår at hægte læseren af.
 • Modtagerorienteret. Det er modtageren, der er væsentlig, ikke dig.
 • Korrekt komponeret. Du skal starte med det væsentlige og sortere det uvæsentlige fra.
 • Præcis og kort. Ofte skriver vi alt for langt (og alt for kedeligt).
 • Fængende. Du lærer at gøre din tekst konkret med eksempler.
 • Let. Du træner at droppe passiverne, forvægten, kancellisproget og alle paragrafferne.

Målet er at du efter kurset tænker og skriver mindre akademisk og mere journalistisk. Du ved, hvad dine styrker og svagheder er som skribent. Du kan redigere tekster, så de fremstår sprogligt lette – uden at gå på kompromis med det faglige indhold eller den faglige kompleksitet. Du har de sproglige redskaber til at tænke og skrive bedre, så du kan producere bedre tekster – ofte på kortere tid.

Deltag
Deltag, hvis du vil træne dine sproglige kompetencer i dybden og blive en mere præcis skriftlig formidler. Du arbejder dagligt eller hyppigt med skriftlig kommunikation – på både print og web.

Indhold
Kurset har få teoretiske oplæg og er i stedet en sproglig workshop med mange praktiske øvelser. Her går vi i dybden med dine tekster. Det er dig og dine styrker og svagheder som skribent, der er i centrum på kursusdagen. Du får en række meget konkrete og brugbare sproglige virkemidler og værktøjer for den gode skribent.

Du arbejder med:

 • Sproglig lethed: En række øvelser går på at gå fra faglig tung til sproglig let i dit sprog, så selv de tungeste faglige pointer bliver forstået af andre end dig selv eller dem, du ligner.
 • Komposition: Hvad er en hensigtsmæssig komposition af en række forskellige tekster?
 • Akademiske unoder: Vi dykker helt ned i sætningskonstruktionerne og bytter rundt på ord og afsnit, så dine tekster emmer af sprogligt overskud i et klart og præcist sprog.
 • Modtageren: Vi arbejder med at gøre dig mere modtagerorienteret og mindre afsenderorienteret.
 • Styrker og svagheder: Hvad er dine styrker som skribent – og hvor, og ikke mindst hvordan, kan du forbedre dig? Kurset sætter fokus på dig.
 • Individuel feedback: Du får individuel feedback på en tekst, du har sendt ind på forhånd – ligesom du kan tilkøbe individuel feedback på en række tekster, du sender efterfølgende til underviser Nana Toft.

Form
Kurset tager udgangspunkt i din arbejdsvirkelighed og i dine danske tekster (Er dit arbejdssprog engelsk, så kontakt os, inden du tilmelder dig), ligesom hun tilrettelægger den sproglige workshop ud fra dine og de andre deltageres styrker og svagheder. Det øger din motivation og genkendelse – og ikke mindst din læring. Individuel feedback: Du får tre konkrete råd til, hvordan du kan forbedre den tekst, du har sendt ind på forhånd - ligesom du kan tilkøbe individuel feedback på en række tekster, du sender efterfølgende til underviser Nana Toft.

Praktisk information
Du skal selv medbringe en computer til kurset, da vi kommer til at skrive en del gennem mange både små og lidt større skriveøvelser.

Kan med fordel kombineres med kurset ’Skriv Effektivt’ eller ’Strategisk Faglig Formidling'.

Underviser
Nana Toft, cand.comm. og journalist, ejer af den journalistiske virksomhed Udsagn. Hun arbejder for en række fagblade og aviser i både ind- og udland, bl.a. Ugebrevet A4, Ældre Sagen, FOA, Jyllands-Posten og Bergens Tidende. Hun underviser også på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Sådan får du mere ud af dit kursus
Få viden og inspiration til, hvordan du selv og din virksomhed får et markant større udbytte af dit kursus. Både i din forberedelse inden kurset. Når du er afsted på kurset. Og når du skal implementere det, du har lært, i dit arbejde.   

Lær hvordan på vores gratis workshop ’100% læring’ i København.

 

 

1:1 skrivecoaching-sessioner efter kursus

Du kan tilkøbe 1:1 med underviser Nana Toft og arbejde videre med dine udfordringer og tekster. 

Pris: 1-3 sessioner: kr. 1.5000- ekskl. moms pr. time inkl. forberedelse.

Ved 4+ sessioner: kr. 1.300,- ekskl. moms pr. time inkl. forberedelse.

Kontakt kursusansvarlig for tilmelding

Afmeldingsfrist

10. marts 2018

Pris, tid og sted

 • Ikke-medlemmer
  5.000 kr. (ekskl. moms)
 • Medlemmer
  4.500 kr. (ekskl. moms)
 • Medlem af Danske Advokater/Danske Virksomhedsjurister
  4.500 kr. (ekskl. moms)
 • Tirsdag den 10. april 2018
  Klokken 9.00-16.00
 • Djøf Kursuscenter
  Gothersgade 133, 1123 København K
Se andre afholdelser

Yderligere spørgsmål til kurset?

Kursusansvarlig:
Christina Thomsen
dk¤djoef¤cth¤cth@djoef.dk¤ ?subject=Fra faglig tung til sproglig let - 28755
Tlf. 33 95 98 34
Se betingelser for tilmelding, afmelding, ændringer og betaling