Giv agt. Frivillighed på vej

Af Katrine Hald Kjeldsen

Jeg har været frivillig i mange år i en pårørendeforening. Det er ressourcekrævende og besværligt. Men hver gang jeg overvejer at stoppe, kan jeg ikke. Jeg elsker følelsen af at gøre en forskel, at mit bidrag hjælper andre, der er i samme situation, som jeg har været.

Omkring mig ser jeg, at det frivillige liv bliver mere og mere stærkt og mangfoldigt. Det er ikke kun den lokale spejderklub eller sportsforening, der baserer sig på frivillighed. Frivillighed sniger sig ind i alle sprækker og hjørner. Virksomheder laver frivilligt arbejde. Sabbatåret bliver brugt på et børnehjem i Manila fremfor den klassiske jordomrejse.

I Djøf har vi også mange frivillige. Studerende og "voksne" djøfere laver arrangementer og aktiviteter for hinanden, mentorer stiller sig til rådighed for mentees, djøfere spotter jobs til andre djøfere, og tillidsrepræsentanter blogger.

Hvad er der på spil?

Jeg er optaget af, hvorfor frivillighed i stigende grad vinder indpas.

Er det, fordi vi er i gang med en grundlæggende omstrukturering af velfærdsstaten, så der opstår tomrum, hvor borgerne selv må træde til? Eller er det, fordi den globale finanskrise har fået os til at få øjnene op for, at der er andre værdier og dagsordner end vækst og friværdi?

Jeg ved det ikke endnu. Men jeg er ved at undersøge det. Jeg har dialoger med folk i mit netværk. Jeg læser bøger og blogs. Jeg tager udgangspunkt i mine egne oplevelser og snakker med andre frivillige. Jeg vil gerne beskrive min læringsrejse på denne blog. Og jeg vil gerne have hjælp. Måske er du også optaget af disse tanker? Så vil jeg gerne i kontakt med dig. Vi kunne risikere at gøre hinanden kloge.

Emner:

frivillighed
Din e-mailadresse vil ikke blive vist offentligt.
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Kommentér
 • Kathrine Nygaard Stannov

  Jeg har et bud paa en del af svaret: Fordi vi laerer noget om os selv, mens vi samtidig goer en positiv forskel for andre. Ofte laerer vi endda ogsaa noget nyt mens vi er frivillige, saa der er doemt total win-win.
  Junior Chamber International, en frivillig organisation, der fejrer 100 aars jubilaeum i 2015, er ogsaa meget optaget af spoergsmaal, og vi har besluttet os for at proeve at finde ud af det. Derfor er JCI Roskilde i gang med at arrangerer Frivilligt Topmoede. Jeg er sikker paa at DJOEF er velkomne :-)

  Skriv et svar

  3

  Katrine Hald Kjeldsen

  Hej Kathrine
  God pointe. Jeg har i mit indlæg fokuseret mere på de makro-sociologiske pointer, altså den generelle samfundsudvikling. Men det hele står og falder med, om det enkelte individ synes, at det er givende og meningsfuldt at gøre noget, der gavner andre. Min erfaring er, at det, der virkelig driver er: 1) følelsen af at gøre en forskel 2) at gøre noget sammen med andre og knytter nye stærke venskaber og 3) at man bliver kompetenceudviklet - altså at man lærer nye færdigheder.
  Jeg har i mine to sidste jobskifter fremhævet min erfaring som frivillig, og begge gange har det været udslagsgivende for, at jeg fik jobbet. Og det netværk, jeg har qua mine frivillige opgaver, er det stærkeste og vigtigste i mit og min families liv. Jeg synes, at det er superspændende at se på, hvad der motiverer - og som frivilligansvarlig prøve at skrue på disse knapper.
  Dette år er udråbt til frivilligår i Djøf, og det vil sige, at vi giver den gas med kompetenceudvikling til de frivillige. Når året er ovre, og vi skal evaluere, vil jeg helt klart skrive her på bloggen om de erfaringer, vi har fået.
  Det lyder fedt med Frivillig-topmøde - hvor og hvornår foregår det?
  Mvh Katrine

  Skriv et svar

  0

  Lise Kok

  Nu er det ikke for at hælde malurt i bægret, men hvad ligger der lige i at DJØF holder frivilligeår? Hvilke frivillige er det rettet imod - og hvordan relaterer det til den dagsorden mange kommuner har om at frivillige skal hjælpe med at løfte del af velfærdsopgaven (altså potentielt løfte de opgaver, som ansat personale løfter i dag?).

  Skriv et svar

  0

  Katrine Hald Kjeldsen

  Vores frivilligår er et pilotår rettet mod nogle af vores frivillige - studerende og "voksne" djøf'ere, der laver arrangementer for djøf'erne. Det handler meget om at fokusere og udvikle præcis den faglighed: hvad er godt værtsskab, hvordan faciliterer man en gruppe, hvad er det for behov, medlemmerne har etc.
  Udover at gøre de frivillige til bedre - og forhåbentlig gladere frivillige - er det også sigtet, at erfaringerne skal føre til anbefalinger til, hvordan Djøf i fremtiden kan motivere frivillige medlemmer.
  Det relaterer ikke til hele velfærdsdiskussionen og den måde, som vi som samfund løfter opgaver. Men jeg interesserer mig for begge dele.

  Skriv et svar

  0

  Kathrine Nygaard Stannov

  Kære Kathrine,
  det frivillige topmøde blev desværre udsat, så vi håber at få det afviklet i 2013 - jeg skal nok give besked om tid og sted :-)

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
Send mig en mail når der er nye kommentarer på siden.
Kommentér