Guide

Skru op for familien – uden at skrue ned for arbejdet

13.12.2018

af

Illustration: Johavel/Shutterstock

Illustration: Johavel/Shutterstock

Hvis I lever med familien som det vigtigste i jeres liv, er det ligetil at finde livsbalancen – uden at give køb på karrieren. Det handler om jeres mindset. Det siger strategiekspert Bo Bresson.

'Mere familie – ikke mindre arbejde' lyder startsalutten i managementkonsulent og foredragsholder Bo Bressons nye bog, 'Familien fortjener hjemmelavet leverpostej'. Den er en hyldest til familien og dobbeltkarriereægteskabet.

Han springer let og elegant over sangen om, at 'det er samfundets skyld’. Glæd jer i stedet over at leve i dét, OECD kalder verdens bedste land, og brug jeres kreativitet til at finde løsninger, der passer til jeres familie- og arbejdsliv, siger han.

"I djøfere burde være allerbedst til det, eftersom I er uddannet i at løse problemer med afsæt i fakta. Lad være med at gøre jeres spændende arbejde til et problem, men erkend, at det kun er grænseløst, hvis I ikke sætter grænser for det."

Da læsset væltede

Først får man et spændende job, så får man børn – og tror, at man stadig kan gøre alt dét, man kunne uden børn. Det kan man bare ikke.

Bo Bresson lærte det selv på den hårde måde, da han og hustruen – han var ung ingeniør, hun djøfer og projektleder i en privat virksomhed – fik barn nr. tre ud af fem. Så væltede læsset. Sønnen havde kronisk mellemørebetændelse og skreg stort set uafbrudt i 10 måneder.

"Vi valgte ikke at opgive den dobbelte ambition om to karrierer, men vi ændrede måden, vi organiserede os på. Vi traf en beslutning om, at det er bedre at gå all-in på familie og arbejde fremfor at tro, at man kan alt muligt andet også."

Ryd op i dit liv

Bogens budskab er, at man kan få en bedre work-life-balance ved at skrue op for familien – uden at skrue ned for karrieren.

Men det lyder jo helt modstridende?

"Det er vi opdraget til at tro. Men I kan begge dele, hvis I har en familiestrategi, som har to formål. For det første at være enige om at gøre jeres familie så interessant for jer, at I er villige til at bruge jeres engagement og tid på den. Og for det andet at prioritere kvalificeret. I må luge ud i jeres aktiviteter, bekendtskaber, selskabelighed, sociale medier, Netflix og så videre. Dét, der ikke giver dig og din familie reel værdi, skal nedprioriteres eller helt væk."

En af tidens store myter er, at vi ikke har tid nok, mener Bo Bresson.

"Men vi stiller en falsk begrænsning op for os selv, for vi har tid nok. De fleste bliver overraskede over, hvor mange timer de faktisk har, og hvad de bruger dem til, hvis de laver et faktatjek. Det handler om at bruge dén tid, man har, på det, der giver mest livskvalitet."

Bo Bressons 10 råd

1. Erkend, at I selv har løsningerne

Brug jeres kompetencer til at tænke i løsninger frem for at gøre jeres spændende job til et problem. På arbejde er I dygtige til at løse problemer og håndtere kaos, og selvfølgelig kan I også gøre det derhjemme.

2. Familien er et fælles ansvar

Fordel opgaver og det hertil hørende ansvar mellem jer og vælg jeres respektive roller efter kompetencer frem for køn. Bliv enige om, hvad det gode familieliv er for jer.

3. Lav faktatjek på jeres tidsforbrug

Tæl op, hvor mange vågne timer I har til rådighed. Registrér over to-fire uger, hvor meget tid I hver især bruger på familie, arbejde, tv/streaming, sociale medier og andre aktiviteter. Tag på den baggrund en kvalificeret snak om, hvorvidt tidsforbruget er hensigtsmæssigt eller ej i forhold til det familieliv, I ønsker.

4. Stop din hjerne, så den ikke løber af med dig

Du kan ikke tvinge din hjerne til ikke at tænke på dit arbejde uden for arbejdet. Men du kan gøre dit familieliv så interessant for dig, at du bliver nærværende, og slipper du tankerne om arbejdet.

5. Livet er langt

Mange opfører sig, som om hele livet skal fyres af i ét heat i alderen 30-40 år. Tænk over, hvad der er vigtigst her og nu – og hvad der kan vente. I skal nok nå det, der er værd at nå.

6. Styrk familielivet ved omtanke

Lavpraktiske tips: Sluk alle gadgets, når I har familietid. Bonusgevinst: Hjernen får ro, så den undgår at brænde sammen. Gør én ting ad gangen og gør det sammen. Kom ud i naturen. Skal I se tv, så se det i det mindste sammen. Sørg for med jævne mellemrum at lave ingenting.

7. Arbejde er præstation – familie er det modsatte

Arbejdet foregår i højt tempo, for her skal der præsteres, men familielivet kræver et lavt tempo. Start dagen i lavt gear, og lær dig selv at geare ned efter arbejde.

8. Gør dagligdagens pligter til et aktiv

Madlavning, rengøring, tøjvask osv. er fantastiske til sam- og nærvær og teamwork. Det skal alligevel gøres, så brug jeres kreative kompetencer til at gøre det til positive, fælles familieaktiviteter.

9. Familie er kompetenceudvikling

Når du skruer op for dit familieliv, er en ofte overset sidegevinst, at dine personlige kompetencer på jobbet styrkes. Som medarbejder: Empati, samarbejde, konflikthåndtering og problemløsning. Som leder: Værdibaseret ledelse og delegering.

10. Tal åbent på jobbet

Både arbejdspladsen og du selv har fordel af, at familien ses som en medspiller. Så tal med sindsro åbent om, hvordan du mener, samspillet mellem dit arbejds- og familieliv tilrettelægges bedst. Gør det i gensidighed og med fokus på løsninger.

De andre finder ikke løsningerne for dig

En djøfers arbejde er uforudsigeligt med ansvar og hasteopgaver – man kan ikke bare sige nej?

"Der vil altid periodevist være et ekstra pres på jobbet eller uforudsete hændelser – ligesom i familien. Derfor skal man prioritere så skarpt, at der også er luft til det uforudsete. Og så skal man huske at nyde de perioder, hvor der er mindre tryk på."

Er det ikke en arbejdsgivers ansvar at hjælpe med din work-life-balance?

"Det er et fælles ansvar, for begge parter vinder ved det. Løsningerne skal findes i fællesskab. Men lad være med at vente på, at chefen finder dem for dig. Du skal selv ville dem. Hvis du har brug for en periode med større fleksibilitet eller færre timer, så bed din arbejdsgiver om det. Men det gør vi jo ikke, fordi vi tænker 'så bliver jeg aldrig til noget' eller 'det får jeg ikke lov til'. Men i 99 pct. af tilfældene vil din chef godt hjælpe dig, netop fordi I begge vinder på det. Og hvis ikke, skal du måske begynde at kigge efter et andet job."

'Forhandling' er et skrækkeligt ord

Hvad er dit gode råd til 'forhandlingen' i parforholdet om de her ting?

"Jeg vil ikke anbefale nogen at se på det som en 'forhandling'! For så anser man familie og arbejde som et enten-eller, hvor der er en vinder og en taber. Det er familien for vigtig til. Hvis I beslutter jer for, hvad det gode familieliv er for jer, så har I alle forudsætningerne for at skabe tre vindere: Jeres familie og begge jeres karrierer."

Hvordan vil du undgå, at det er kvinderne, der sætter deres karriere på standby for det gode familieliv?

"Det handler om to ting. Kvinderne skal opgive deres monopol på familie og børn. Og hold så op med at bruge ord som 'slæbet' og 'sur pligt' om familien. Betragt i stedet familielivet som det positive, det er: Nemlig noget, der både giver livskvalitet og styrker dig som medarbejder. Så vil mændene også indse, at familien er værd at prioritere i det daglige."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Rasmus L
5 år siden
Punkt 5 er en myte, som jo er bekvem at klamre sig op af. Livet er ikke altid langt. Man må mærke efter og være, hvor man skal være. Så sandelig også i ti-året fra 30-40. Det er uden tvivl rigtigt, at vi har mere tid, end man tror i det daglige. Men man kan ikke planlægge sit liv, som var det en bro, man skulle bygge. Man risikerer i hvert fald man ligger ligeså fladt og uforløst tilbage bagefter som broen. Enhver må gøre, hvad man synes er rigtig. Og hvis man ringer til n managmentkonsulent til hjælp med planlægning af selve livet, er man nok alligevel ret forskellig fra mig... Men han skal jo også have brød på bordet. Jeg vil blot sige, at man skal huske at leve, mens man er her. Resten er bare tomme ord.