Gråzoneledelse

Sådan leder du uden at have ledelsesansvar

23.10.2018

af

Foto: Marvent/Shutterstock

Foto: Marvent/Shutterstock

Du er ansvarlig for arbejdsopgaver, hvor du er afhængig af andres indsats. Men du har ikke stjernerne på skulderen til at sige ’nu rykker vi – og du skal levere din del om to uger’. Hvad stiller du op?

Det kan være, du bærer titlen teamleder, faglig koordinator eller projektleder. Uanset titel er du en såkaldt ’gråzoneleder’ med et ofte diffust eller ikkeeksisterende mandat. Du befinder dig i et krydspres mellem ledere og kolleger – og du ved ikke, om du skal kalde dem kolleger eller medarbejdere.

Anne-Marie Thalund, organisations- og proceskonsulent og underviser på Djøfs Kurser og Uddannelsers kursus ’Leder uden ledelsesansvar’, har mødt en lang række klemte ’gråzoneledere’.

”Det er jo noget vrøvl at kalde folk for faglige koordinatorer eller tovholdere uden at tale om, at det har med mennesker at gøre. For de koordinerer jo, og det bliver forventet, at de sikrer kvaliteten af andre folks arbejde.”

Anne-Marie Thalund skitserer særligt tre udfordringer, som ’gråzonelederne’ typisk står med – og hun har også et bud på, hvordan de tackler dem:

  1. Det uklare mandat: Det er det største og typiske problem. Du har ansvaret for, at opgaverne bliver løst. Men det er uklart, hvad du kan bede de folk om, som du ikke ved, om du skal kalde dine kolleger eller dine medarbejdere. Kan du stille krav til, at de løser en bestemt opgave med et bestemt indhold til et bestemt tidspunkt? Og er det i givet fald meldt ud, at du har det mandat? Eller skal du opføre dig, som om du beder dem om en tjeneste? I givet fald kan du sagtens blive mødt med svaret: ’Du er jo ikke min chef.’

    Sådan tackler du det: Gå til din chef, og afkræv et klart mandat, og at det mandat bliver meldt ud. Hvis chefen er usikker på, hvilket mandat han eller hun kan give dig, må chefen gå til HR. Og hvis HR aldrig har defineret, hvad der ligger i rollen som fx teamleder, så er det på tide.

     

  2. Fare for overbelastning: Det udspringer af det uklare mandat. En klassiker er, at du får en teamlederrolle, samtidig med at du beholder de arbejdsopgaver, du havde i forvejen. Så nu skal du altså også koordinere og sikre kvalitet i opgaverne i dit team, og det er dit ansvar, at I kommer i mål. Og hvis du ikke har et klart mandat til at uddelegere, falder du nemt i den faldgrube, hvor du tænker: ’Så laver jeg det selv’. Det kan også være en belastning, hvis du oplever, at samtalen forstummer, når du sætter sig ved bordet i kantinen, fordi dine kolleger ikke oplever dig som en af dem mere.

    Sådan tackler du det: Igen – afkræv af få et klart mandat. Og bed om at komme på kursus eller få en mentor. Ledelse er et fag, også selvom du ikke har hyre- og fyre retten. Skab dit eget netværk med andre i lignende positioner som dig i huset eller udenfor.

     

  3. Ineffektivitet: Når du ikke har et tydeligt mandat, kan det meget nemt være uklart, hvem der tager sig af hvad. Derfor kan du komme til at bruge uforholdsmæssigt meget tid på at få det afklaret og på bare at være i tvivl. Der er også fare for, at der bliver lavet dobbeltarbejde, hvis en medarbejder går uden om dig, og chefen af gammel vane sætter ham eller hende i gang med en opgave, som du har bedt en anden om at løse.

    Sådan tackler du det: Du må til chefen igen for at få det klare mandat og for at sige: ’Du har delegeret den her opgave til mig, så nytter det ikke, at du også sætter folk i gang.’

Et andet overordnet råd fra Anne-Marie Thalund lyder: ’Tag rollen på dig, som du er blevet givet.’ Udfordringerne handler om vilkår, struktur og uklarheder. Men det er der noget at gøre ved.

Og så skal ledelsen på banen.

”Stå ved, at I har indskudt et lag, som har ledelsesansvar – måske i et begrænset omgang, men de udfører ledelse, og det gør, at de ikke er kolleger længere. Derfor skal de have redskaberne og støtten til at kunne gå ind i rollen. Og så kan jeg ikke sige det nok gange: ’Sørg for at give teamlederen, koordinatoren eller den faglige chef et tydeligt mandat.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet