Må jeg få din opmærksomhed?

”Med andre ord” er Anders Heide Mortensens personlige kommentar til fremtidens arbejdsmarked, som vi gerne vil gøre dig interesseret i. Læs og gå ind i debatten. Eller læs og vær tavs.

Problemet med fremtiden er, at den kommer af sig selv. Ligesom fodsvamp og mos i græsplænen
Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Sådan forklarer kommentatoren og kommunikationsrådgiveren Anders Heide Mortensen, hvorfor det er så svært at gøre folk interesseret i fremtiden. Djøf forsøger alligevel. Hen over det kommende år vil vi lægge os i selen for, at dig, der anser fremtidens arbejdsmarked for at være lige så interessant som mos i græsplænen, vil bruge lidt tid på emnet. Det kan være dit job, det gælder. 

Anders er fast kommentator på Morgenavisen Jyllands-Posten og Finans.dk, cand. scient. pol og selvstændig kommunikationsrådgiver. Han har tidligere været pressechef i blandt andet Finansministeriet.

Må jeg få din opmærksomhed?

Der er nyt fra A/S De Forenede Katastrofefabrikker. Sådan vil nogen se på tingene.  ”Nogen” er dem, der sjældent læser de her forudsigelser om, at alt snart bliver anderledes. Denne gang er forudsigelsen, at digitalisering vil afskaffe 40 pct. af alle kendte jobs. Djøf-jobs i tusindvis står på tærsklen til overflødiggørelse. Robotterne kommer. Det ender galt.

Eller også ender det godt. Det er her, at tingene bliver komplicerede.

Er du her stadig ?  

Forestil dig en fremtid, hvor du har pligt til efteruddannelse. Ikke ret. Du kan simpelthen hverken få en ansættelseskontrakt, et medlemskab af Djøf eller blive optaget i en a-kasse uden at skrive under på, at du hele tiden vil udvikle dig. Det er dealen. Din arbejdsgiver vil have garanti for, at du holder din værdi, selv om dit job hele tiden er under ommøblering. Sådan ser A/S De Forenede Katastrofefabrikker fremtiden. Som er begyndt, men kun i det stille.  

Din arbejdsgiver vil have garanti for, at du holder din værdi, selv om dit job hele tiden er under ommøblering. Sådan ser A/S De Forenede Katastrofefabrikker fremtiden

Arbejdsmarkedet står foran en altomfattende ommøblering. Digitalisering og kunstig intelligens vil gøre mange akademikerjobs overflødige. Andre jobs vil komme under konstant udvikling.

Hvis du hypotetisk havde satset på en karriere som verdens bedste pokerspiller, er toget for eksempel kørt. Verdens bedste pokerspiller er ikke længere et menneske, men en computer ved navn Libratus. Så hvad har du af sikkerhed på arbejdsmarkedet, selv om du lige nu er Bagsværds bedste HR-konsulent, energisektorens bedste controller eller Århus’ bedste kontorchef ? Hvorfor skulle din chef sige nej til en algoritme, der aldrig holder ferie eller haster hjem midt på dagen for at passe et sygt barn ?

Hvorfor skulle din chef sige nej til en algoritme, der aldrig holder ferie eller haster hjem midt på dagen for at passe et sygt barn ?

Hvis du hænger på lidt endnu, finder du ud af, hvorfor den digitale revolution faktisk kan ende relativt godt for djøfere. Måske.

A/S De Forenede Katastrofefabrikker er her delt i to skoler.

Den ene skole forudser, at teknologi vil bulldoze hen over alt og alle. Faste ansættelser, overenskomster, regulerede arbejdsvilkår – ALT – ligger fladmast, når den digitale damptromle har rullet hen over arbejdsmarkedet. Teknologien er det givne i fremtiden, resten er barrierer, som den digitale damptromle vil køre hen over, hvis de er i vejen. Overenskomster, for eksempel. 

En robot, der kan træffe administrative afgørelser med større sikkerhed og lavere fejlprocent end Slotsholmens dygtigste fuldmægtig, vil ikke blot gøre fuldmægtige, men også overenskomster, overflødige. Denne skole er overbevist om, at digitalisering vil vende op og ned på den verden, vi kender. Denne gang er det alvor. Alt er i spil. Djøfere gør klogt i at finde kikkerten frem og undersøge, hvad der måtte være at rive i, når støvet har lagt sig.

En robot, der kan træffe administrative afgørelser med større sikkerhed og lavere fejlprocent end Slotsholmens dygtigste fuldmægtig, vil ikke blot gøre fuldmægtige, men også overenskomster, overflødige

Den anden skole er mere jysk i anslaget.

Udgangspunktet for denne skole er, at teknologi til alle tider har ændret arbejdsmarkedet, og at eksperter og dystopister til alle tider har været dårlige til at forudse, hvad ændringerne kom til at skabe af udfordringer og behov.

Sidst i 00’erne var standardrådet til unge for eksempel at tage en uddannelse inden for kommunikation. Fem år senere lå dét marked mere eller mindre i ruiner. 

Faktisk ser det ikke så tosset ud. Robotter vil frigive tid til, at djøfere kan levere bedre serviceydelser til borgere og kunder”

Og med hensyn til overenskomsternes fremtid er der ikke grund til at ringe 112. Så skulle ambulancen have været tilkaldt for længst. Allerede i dag har 50% af alle djøfere ikke en kollektiv overenskomst. Så udviklingen går i forvejen mod nye ansættelsesformer – digitalisering vil skubbe på udviklingen. Arbejdsmarkedet er i opbrud, og Djøf vil få en større og større rolle som rådgiver og sparringspartner for selvstændige og freelancere.

Faktisk ser det ikke så tosset ud. Robotter vil frigive tid til, at djøfere kan levere bedre serviceydelser til borgere og kunder. Virksomheder og myndigheder vil mere end nogensinde før få behov for ansatte, der kan tænke innovativt og kreativt. Gå benhårdt efter efteruddannelse og afbestil medicinen mod mavesår. Siger denne skole.

Nå.

Hvad satser du på ?

Du har tre muligheder, som jeg kan se det.

 

I Jylland er der et gammelt ord, der siger, at intet problem kan holde til, at man vedholdende vender ryggen til det

Den første mulighed er at gøre ingenting.
 
I Jylland er der et gammelt ord, der siger, at intet problem kan holde til, at man vedholdende vender ryggen til det. Hvis dit DNA er at afvente, hvad din chef, partner, bankrådgiver og grundejerforening har af planer med dig, så ville jeg klart gå efter etteren. Det er lige dig. Vær sød og rar og vent. Forudsigelser fra A/S De Forenede Katastrofefabrikker har alligevel aldrig talt til dig, og denne her tekst var faktisk en pine og plage at komme igennem. Go for it.

Den anden mulighed er at gå all in på den totale digitale disruption. Måske kan du stadig nå at blive omskolet til bulldozerfører. Den branche er der fremtid i. Alternativt gælder det om at komme af vejen, når den digitale bulldozer har kurs mod din jobfunktion. Se muligheder i at barrierer står for fald. Hvis du kan finde en (ny) karriere i at udvikle, markedsføre eller sælge digitale løsninger, der kan gøre projektledere, sagsbehandlere og HR-medarbejdere overflødige, så har du muligvis en jobmæssig livsforsikring. Holdningen er i mange brancher, at det kun er et spørgsmål om, hvornår robotter overtager arbejdsopgaver, som mennesker løser i dag. Tidsånden er med bulldozer-skolen. At man med en vis sandsynlighed er fortid, hvis man ikke indser, at teknologi sætter rammerne for fremtidens arbejdsmarked.

Måske kan du stadig nå at blive omskolet til bulldozerfører. Den branche er der fremtid i

Den tredje mulighed er, at du tillærer dig nogle dig nogle egenskaber og kompetencer, som mange mener kan blive stærkt efterspurgt efter den digitale revolution. Kreativitet og innovationsevne bliver hyppigt nævnt. Empati også. Intuitivt ikke noget dårligt bud på en løsning. Du holder dig inde på arbejdsmarkedet gennem livslang efteruddannelse. Hvis man skal tage de kritiske briller på, kan man spørge, hvad det egentlig vil sige at være kreativ oven i en robot. Hvordan er man det i praksis ? Og kan man tillære sig at være innovativ ? Hvis du hælder mod et ”ja”, virker tre’eren som vejen frem.

Eller ?

 

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Finn Staal

Hvorfor deler Anders de 2 skoler i A/S De Forenede Katastrofefabrikker op i noget, der er geografisk betinget?
Den første skole forventer, at teknologien bulldozer ALT = ikke jysk. Den anden skole forventer, at teknologi som altid vil forandre verden = mere jysk.
Har forventningen til teknologiske forandringer virkelig noget med geografi/hvor man kommer fra at gøre?
Pointen er vel mere, om man som individ frygter eller forholder sig objektivt til ny teknologi.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.