Djøf

Jeg er studerende uden studiejob

Når du er studerende, har du både som mor og far mulighed for ekstra SU klip. Hvis du afslutter eller afbryder dit igangværende studie, har du ikke mulighed for at modtage de ekstra SU klip efterfølgende.

Fødselsklip

Fødselsklip er den ekstra SU, som du kan få, mens du er på barsel.

Som mor kan du tidligst få fødselsklip 2 måneder før fødslen. Som far kan du tidligst få det fra den måned, hvor barnet er født. Derudover bestemmer du selv, hvornår klippene udbetales. Du skal dog bruge dem, inden du afslutter eller afbryder uddannelsen, da klippene ikke kan overføres til et evt. nyt studie.

Som mor kan du få op til 12 måneder (klip) ekstra SU, og som far kan du få op til 6 måneder (klip) ekstra SU.

Du bestemmer selv, hvordan du ønsker fødselsklippene udbetalt. Der er 3 forskellige måder, du kan vælge at få udbetalt den ekstra SU på. Dog kan du uanset den valgte udbetalingsmåde højst få udbetalt 2 klip pr. måned.

Enkeltklip

Du kan vælge at få din ekstra SU udbetalt som enkeltklip. Det betyder, at du som mor kan forlænge din uddannelse med 12 måneder og som far med 6 måneder. Vælger du denne udbetalingsmåde, behøver du ikke at være studieaktiv i perioden.

Dobbeltklip

Her får du den ekstra SU udbetalt som dobbeltklip. Det betyder, at du som mor kan forlænge din uddannelse med 6 måneder og som far med 3 måneder. Du behøver ikke være studieaktiv i perioden. Vælger du denne udbetalingsmåde, skal du være opmærksom på, at du skattemæssigt stadig kun har ét fradrag pr. måned. Får du SU-lån, bliver det også fordoblet i perioden.

Miksklip

Her får du den ekstra SU udbetalt med ét klip om måneden sammen med et klip af din almindelige SU. Derfor skal du være studieaktiv i perioden. Som mor kan du få miksklip i 12 måneder og som far i 6 måneder. Udbetalingsmåden kræver, at du stadig har mere af den almindelige SU tilbage i dit klippekort.

Du kan vælge mellem udbetalingsmåderne. Du behøver altså ikke at vælge samme udbetalingsmåde for hele den ekstra SU. Du kan for eksempel som mor vælge at få enkeltklip i de første 6 måneder, hvorefter du de sidste 6 måneder kan vælge at få miksklip, hvis du går i gang med uddannelsen igen.

Uanset hvilken udbetalingsmåde, du vælger, er det en god idé at tale med dit uddannelsessted om det. På den måde kan I finde frem til den udbetalingsmåde, der passer bedst til dit uddannelsesforløb.

Læs Studenterrådgivningens pjece om studerendes sociale rettigheder under barsel .

Hvis du tidligere har haft et studiejob, kan du muligvis have ret til barselsdagpenge.

Djøfbladet

Jurist skaber nye algoritmer

Henrik Palmer Olsen, prodekan ved Københavns Universitet, samarbejder med DTU om at koble kunstig intelligens med jura. Han vil hellere have fingrene i formlerne end sidde udenfor og være kritisk ”på den ideologiske måde.”

Foto: Lars Bahl
Djøf blog

Pletskud fra Netflix

Det har vakt opmærksomhed, at den internationale virksomhed Netflix tilbyder sine ansatte op til tolv måneders fuld løn i forbindelse med en barsel. Målt efter amerikanske standarder er det også særdeles favorable vilkår.


Edith Jakobsen
Edith Jakobsen
Arbejdslivspolitisk chef