Er du en af dem, som allerede har fremtiden på plads, er det kun dejligt. Måske kan du allerede nu sætte tjek ved flere af punkterne på vores tjekliste. Men er du usikker på, hvor du skal hen efter studiet, eller om du har fået nok erfaring til dit cv, kan du med fordel læse alle punkterne.
Uanset din situation vil vores tjekliste giver dig et godt overblik over ting, du kan nå at gøre, inden du starter på det sidste studieår. For hvem ved? Måske opstår der nye muligheder, du slet ikke havde regnet med.
Du har nemlig stadig mulighed for at skaffe ny erfaring til dit cv, afklaring af karriereveje, starte din jobsøgning samt sikre dig økonomisk som nyuddannet.
Opdatér dit cv
Kort og godt. Vi glemmer alt for ofte alle de interessante detaljer fra vores studie og job, som får vores cv til at skinne. Og det er ærgerligt ikke have de værdifulde detaljer med, når du skal til at søge jobs efter dit studie. Du har nemlig flere, end du tror. Og de er ofte med til at tegne en spændende faglig profil.
Få derfor skabt et godt overblik over resultater på studiejobbet og dine opgaver + projekter fra studiet, som viser dine kompetencer og faglighed. Har du været engageret i frivilligt arbejde, så er det også godt at få det med på cv’et. Frivilligt arbejde indeholder ofte mange kompetencer, som er efterspurgt af de fleste arbejdsgivere.
Når det er gjort, kan du kortlægge dem og skrive dem ind i dit brutto cv.
Du skal måske ikke gør brug af dem alle i længden, men du vil altid ende med at trække på nogle af dem til din næste jobsamtale. Har du gjort dit forarbejde ordentligt, kan du blot pick and choose de vigtigste kompetencer til dit cv, hver gang du skal skrive en ny ansøgning.
Få styr på dit netværk
’Åh nej. Skal jeg nu i gang med at speedtalke med alle mulige kendte og ukendte mennesker omkring mig bare for at få dem med i mit netværk?’, tænker du måske.
Svaret er heldigvis nej. I stedet skal du bare kigge på de personer, du har i din hverdag og fra din fortid. Det kan være dem fra din studiegruppe, klasse eller årgang. Eller undervisere og tutorer. Og har du været engageret på studiet via foreninger, fester eller andet, så er de personer også interessante.
Dernæst kan du se på dem, du har mødt i dit studiejob. Og tidligere job. Sport og andre hobbyer. Det kan også være dem, som du har mødt via et frivilligt arbejde.
En dag kender de én, som har brug for netop dig. Og derved har de nemmere ved at finde frem til dig, når I er forbundet. Et stærkt netværk er ofte med til at give dig flere muligheder gennem dit arbejdsliv.
Og mange lander ofte et nyt job via et deres netværk, når de først er blevet en fast del af arbejdsmarkedet.
Sæt strøm til cv og netværk
Ok. Nu har du samlet alle de vigtigste mennesker og erfaringer på papiret. Nu skal det bare ud at leve blandt andre. Og her er LinkedIn din bedste ven.
Med LinkedIn kickstarter du allerede din jobsøgning, inden du reelt har brug for jobbet. Men det gør ikke noget. Din tilstedeværelse på LinkedIn skal nemlig varmes op. Derfor skal din profil og dit cv være søgbart for alle i god tid.
Opdatér derfor din profil på LinkedIn, og brug den aktivt. Søg løs på andre med din uddannelse, og lad dig inspirere af deres karrieveje. Skriv og kommentér. Og deltag i forskellige grupper.
Når du er aktiv på LinkedIn, vil logaritmen tale din sag. Du vil ofte dukke op hos andre – også virksomheder – og derved får du en interessant profil til den dag, du for alvor begynder at søge jobs.
Prøv en case competition
Til en case competition bliver du stillet over for virkelighedsnære opgaver og problemstillinger stillet af danske eller internationale virksomheder. Sammen med andre studerende skal du på kort tid være med til at løse deres udfordringer ved at fremlægge nye løsninger.
På den måde får du mulighed for at omdanne teori til praksis. Det giver ofte et andet blik på, hvad du kan med din uddannelse. Og så får det også dit cv til skinne en smule ekstra, når du har fået erfaringer fra en case competition. Derudover møder du en masse interessante mennesker fra andre studier og arbejdslivet.
Og hvem ved?
Måske kan alt det bane vejen til noget helt nyt, du slet ikke havde regnet med. Uanset hvad har du fået lidt ekstra til cv’et og en bedre forståelse for dine kompetencer. Det giver ekstra værdi til din næste jobsamtale.
Få ny inspiration med aktivitetspuljen
Med dit medlemskab har du mulighed for at få midler og rådgivning til at skabe nye spændende arrangementer for dig og dine medstuderende. Du skal bare have en idé og søge hos os. Så står vi klar til at hjælpe dig videre med at gøre din idé til et spændende arrangement.
Fx kunne dit arrangement sætte fokus på karriereveje i konsulentbranchen. Eller hvad med inviterer nogle eksperter eller virksomhedsledere, som ved, hvordan du finder en grøn karrierevej. Det kan også være, at du har et ledertalent spirende i maven – og vil vide mere om, hvordan du slår dig ind på en lederkarriere.
Du kender bedst selv dine interesser. Og med aktivitetspuljen kan du dyrke dem sammen med dine medstuderende. På den måde kan I blive klogere på arbejdslivet og jeres karrieremuligheder.
Søg et (nyt) relevant studiejob
Har du et studierelevant job, vil det gøre dig mere attraktiv for en kommende arbejdsgiver. Har du endnu ikke haft et, så er tiden måske til at få et. Det er kun en fordel for dig at lande et relevant studiejob på det sidste studieår.
Har du allerede et relevant studiejob, kan du også sagtens søge et nyt. Det kan jo være, at du ønsker ekstra erfaring. Det kan også være, at du gerne vil lande et studiejob, som peger i den retning, hvor du vil søge arbejde efter studiet. For mange får faktisk et fuldtidsjob i virksomheder, hvor de også har haft et studiejob.
Flere virksomheder søger dog ofte studerende med minimum 2 år tilbage af deres studie. Derfor kan det være svært at lande et nyt og relevant studiejob, når du kun har et 1 år tilbage. Men det er ikke umuligt.
Du bliver dog nødt til at være knivskarp i din ansøgning. Fortæl, hvad du kan gøre for dem, så det står tydeligt frem, hvorfor det er en fordel at ansætte netop dig. Det gør du ved at fremhæve de særlige fordele i, at du kun har 1 år tilbage af studiet:
- Fremhæv, hvad du kan gøre for dem, og hvorfor netop du kan løse mere komplekse opgaver grundet din længere erfaring. Og du kan evt. løse en større opgave for dem gennem dit speciale.
- Tilbyd din fleksibilitet, og fortæl dem, at du måske er villig til at lægge lidt ekstra timer om ugen end 15 timer.
- Fortæl, at du søger jobbet, fordi du håber, at du kan fortsætte i en fastansættelse hos dem efter studiet. Og det er en fordel for dem, da du allerede nu bliver en integreret del af deres arbejdsplads + du kan arbejde fuldtid fra den dag, specialet er afleveret.
Er du til gengæld engageret i frivilligt arbejde, kan du trygt fortsætte i det. Det er nemlig et fint alternativ til et nyt studiejob. Find i stedet ud af, om du har mulighed for at prøve kræfter med nye opgaver, end du plejer. Det kan fx være alt fra koordinering og markedsføring til planlægning, økonomi og projektstyring.
Alle opgaverne er værdifulde kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet.
Husk din økonomi
Flere akademikere oplever en kortere periode med ledighed, inden de lander deres første job efter studiet. Det er helt normalt. Derfor er det en god idé at blive medlem af en a-kasse.
For med et medlemskab af en a-kasse sikrer du dig retten til at få 13.000 kroner i dagpenge som nyuddannet. På den måde kan du med ro i maven koncentrere dig om at lande et spændende job.
Derfor har vi også indgået et samarbejde med Akademikernes A-kasse.
De tilbyder nemlig et gratis studiemedlemsskab. Så du behøver bare at blive medlem for at være sikre dig retten til mere end 13.000 kr. om måneden som nyuddannet.
Du skal blot huske at blive medlem af Akademikernes A-kasse 1 år, før du afslutter din uddannelse. På den måde er du sikret retten til dagpenge fra første dag som nyuddannet.