]]>

Nyhedsmail

Kickstart din jobsøgning med specialet

Bliv guidet til, hvordan du bruger dit speciale til at komme tættere på dit første job efter studiet.

Det sidste studieår er i fuld gang, og forude venter specialet på dig. Selvom jagten på det første job efter studiet kun lige kan skimtes i horisonten, er der al mulig grund til at tænke jobsøgning, når du skal vælge dit speciale.

Du kan nemlig få et forspring i din jobsøgning, når du fx har skrevet speciale om en branche, problemstilling, metode eller et emne, som matcher de job, du søger. Her kan et samarbejde med en virksomhed være værdifuldt.

Derfor får du en nem guide til, hvordan du kommer i gang allerede nu.

Find ud af, hvad du vil

Tænk over, hvad du kunne tænke dig at arbejde med efter studiet. 

  • Hvilken branche ser du dig selv i? 
  • Hvilken type stilling? 
  • Hvilke typer opgaver? 

Hvis du har svært ved at se din fremtid for dig, så tænk bagud.

  • Hvilke fag har optaget dig mest? 
  • Har du været særligt glad for et studiejob? 
  • Hvorfor var du glad for lige præcis dét fag eller job? 

På den måde får du en idé om, hvad du interesserer dig for. Og hvad du vil trives med i dit kommende arbejdsliv. Det kan også give dig et pejlemærke for, hvilken type af speciale du gerne vil skrive. 

Valg af speciale

Når du har en idé om, hvad du gerne vil arbejde med, kan du kigge på typen af speciale. 

Det kan du gøre på flere måder:

  1. Det kan være, at du er interesseret i arbejde med et særligt emne eller type af job. Vil du fx gerne arbejde med rekruttering? Så er det oplagt at undersøge en problemstilling inden for emnet. Vil du gerne specialisere dig inden for familieret? Så kan du med fordel undersøge en problemstilling her. 
  2. Hvis du drømmer om at arbejde inden for en bestemt branche, kan du male med en bredere pensel. Du kan fx undersøge nogle specifikke forhold ved en pågældende branche - eller skrive dit speciale i samarbejde med en virksomhed fra branchen og derved løse et problem for dem. 
  3. Det kan også være, at du er mere optaget af metoden. Måske vil du gerne arbejde med større dataanalyser. Her kan en metode være det styrende for dit valg og mulig samarbejdspartner. 
  4. Måske har du ambitioner om at arbejde i en forskerstilling, hvor du skal have styr på din teoretiske værktøjskasse. Det kan også være, at du gerne vil arbejde med interkulturelle forhold i en HR-afdeling. Her kan det være en fordel at have styr på de nyeste teorier og seneste forskning inden for diversitet.
  5. Samtidig kan du også overveje, om der er nogle kompetencer, du gerne vil have styrket forud for din jobjagt. Måske vil du gerne arbejde i den offentlige sektor, men du mangler erfaring fra en politisk styret organisation. I så fald vil det være en god ide at lave et samarbejde med en politisk styret organisation, så du får denne erfaring med på dit cv.

Til sidst kan du lægge dine overvejelser sammen. Det kan give dig et tydeligt svar på, hvad du skal skrive om – og evt. sammen med. 

Overvej et samarbejde med en virksomhed

Et virksomhedssamarbejde kan være en fordel, hvis du vil tænke karriere og jobsøgning ind i dit speciale. Når du skriver speciale i samarbejde med en virksomhed, får du mulighed for at arbejde med en praktisk problemstilling. Og det kan være en styrke.

Du kan nemlig bruge det, når du taler med en kommende arbejdsgiver om, hvad du kan tilbyde dem. Samtidig vil det give dig praktisk erfaring til dit cv. 

Du skal være opmærksom på, at virksomheder ofte har ønsker til, hvad specialet skal undersøge. Derfor kan det være, at du skal indgå kompromisser i forhold til emne, metode og teori. Til gengæld viser du, at du er i stand til at indgå i et professionelt samarbejde. 

Det anses for at være en meget stærk kompetence på arbejdsmarkedet.

Sådan finder du virksomheden

Der er flere måder at gribe et virksomhedssamarbejde an på. Nogle virksomheder søger aktivt specialestuderende, der kan kobles på projekter, som de er i gang med. Derfor er det en god idé at holde øje med opslåede specialestillinger på diverse jobbanker og LinkedIn.

Derudover kan du også overveje at tage uopfordret fat i en virksomhed. Enten med en idé til en case du gerne vil skrive om – eller for at høre, om du kan undersøge en problemstilling for dem. 

For at få etableret en kontakt til virksomheder kan du trække på dit netværk. Det kan fx være fra dit nuværende eller tidligere studiejob, praktik eller et gammelt fritidsjob. 

Derudover kan du researche på forskellige virksomheder for at se, om de er i gang med nogle spændende projekter. Projekter, som du kan bidrage til. 

Brug LinkedIn eller søgemaskinen BIQ.

Sådan tager du kontakt

Når du tager kontakt til en virksomhed eller organisation, skal du huske, at du er i gang med at indgå et samarbejde med en anden part. Derfor skal du kunne sælge dig selv til virksomheden. Det gør du ved at vise, at du har gjort dig konkrete tanker om dit speciale. 

Beskriv emnet, du gerne vil undersøge for dem. Kom gerne med eksempler på problemstillinger. Fortæl også, hvad du kan byde ind med af viden og særlige kompetencer. 

Det giver dem lyst til at høre mere. 

Et eksempel på kontakt

Her er et eksempel på, hvordan du kan tage kontakt til en virksomhed for at tilbyde et samarbejde. Du kan altid bruge det som skabelon for din kontakt til en virksomhed og mulig samarbejdspartner. 

Fyld selv ud de 6 parenteser med dit emne, undersøgelse, uddannelse etc. 

Kære 

Jeg skriver til jer, da jeg skal skrive speciale i foråret. Jeg er i den forbindelse meget interesseret i at samarbejde med jer. Jeg har [fulgt jer på de sociale medier og kan se/talt med en bekendt, der arbejder i X afdeling og ved derfor], at I [har et tæt samarbejde med flere forskellige influencere/står over for en større organisationsændring]. Det synes jeg er et spændende emne, som jeg meget gerne vil undersøge.

Jeg er selvfølgelig meget åben over for ideer, I må have. Og jeg håber på, at I har lyst til en uforpligtende snak om mit speciale og et samarbejde.

Jeg har allerede nu gjort mig nogle tanker om eventuelle problemstillinger, som jeg kan undersøge for jer. Det kunne eksempelvis være:

[”Hvordan markedsfører X sig gennem influencere på Instagram, og hvordan påvirker det kundegruppen og salget?”/ ”Hvilken rolle har udøvelse af ledelse og lederskab spillet i forhold til implementering af organisationsforandringerne?”]

Men jeg er også meget åben over for jeres input og ønsker.

Mit bidrag til jer kan eksempelvis bestå i at [udlede en strategi for brug af influencere, der kan danne basis for en standardisering i processen og dermed lette arbejdet – og i sidste ende have positiv indflydelse på salget/en kortlægning og analyse af den udøvede ledelse og på den baggrund en række anbefalinger til en proces for fremtidige forandringer i organisationen].

Jeg læser [marketing og kommunikation på CBS/statskundskab på AU] og har gennem valgfag specialiseret mig i [digital marketing, herunder skrevet opgave om influencermarketing/organisation og ledelse, herunder skrevet opgave om forandringsledelse]. Jeg har derfor en god viden om emnet og er opdateret på den nyeste forskning.

Jeg ser frem til at høre fra jer. Og jeg håber, det er okay, at jeg tager kontakt i løbet af næste uge.

Med venlig hilsen

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.