]]>

Work-life-balance


Når balance og performance kobles sammen, er jeg fuldt dedikeret i mit arbejds- og privatliv.
Emil Skab Hassing, Management Consultant
Implement Consulting Group. Medlem af Djøf siden 2013.

Få en god work-life-balance

Work-life-balance er din vej til mere overskud i hverdagen. Det handler om at sikre trivsel på arbejdspladsen og overskud i hverdagen, så du når de ting, du gerne vil. Find viden, inspiration og redskaber til at skabe en god balance mellem arbejde og fritid. Du finder også arrangementer, som har fokus på work-life-balance.

Work-life-balance i hverdagen

Søg inspiration hos et medlem af Djøf, som har et særligt fokus på at skabe en god balance mellem arbejde og fritid.

Få også stifter af Arbejdsglæde nu, Alexander Kjerulfs, gode råd til, hvordan du får mere overskud i hverdagen. Alexander er førende ekspert i arbejdsglæde og work-life-balance.

Eller hør, hvordan virksomheden Abbvie arbejder med work-life-balance.

Redskaber til work-life-balance

Få et fingerpeg, om du er i det rette job og skab et overblik over dine opgaver og tidsforbrug. Brug redskaberne til at strukturere din hverdag, så du skaber en god balance mellem arbejde og fritid.

Hvilke arbejdsopgaver er de vigtigste?

Få overblik over dine opgaver, så du ved, hvor mange du har, og hvornår de skal være færdige. 

Skab overblik over dine opgaver

Hvordan ser dit timeforbrug ud?

Skab et overblik over din tid og opgaver, så du kan vurdere, om du bruger din tid, som du gerne vil.

Skab overblik over din tid

Mindfulness meditation

Brug mindfulness til at skabe fokus i din hverdag. Du finder inspiration til bruge mindfulness til at skabe balance i din hverdag og guidede meditationer.

Råd og vejledning om work-life-balance

Brug Djøf som sparringspartner til at finde ud at, om du er det rette sted i din karriere. Du kan også få en mentor, som du kan bruge til sparre mere om din værdier og ambitioner for dit arbejdsliv.

Karrieresamtale

Få en karrieresamtale, og sæt fokus på din trivsel. Du kan bruge en karrieresamtale til at blive klogere på, hvordan du får dit arbejds- og privatliv til at hænge sammen.

Få en mentor

Brug mentor til sætte fokus på din work-life-balance. En mentor kan give dig 1:1 sparring og stille skarpt på din faglige og personlige udvikling.

Work-life-balance - en vej til trivsel

Work-life-balance handler om at sikre trivsel på arbejdspladsen og overskud i hverdagen, så du når de ting, du gerne vil. Livets faser vil ofte have en indflydelse på, hvordan du kan balancere mellem arbejde og fritid. Dine valg, værdier og ambitioner for dit arbejds- og privatliv vil derfor påvirke din work-life-balance.

Har du stiftet familie, vil det ofte ændre dine behov. Men oplevelsen af en god work-life-balance afhænger af, at du fortsat har tid til at skabe gode resultater på dit arbejde, imens du også har tid til dit privatliv.

Og med udviklingen mod det grænseløse arbejde har work-life-balance også fået en ny dimension. Med det grænseløse arbejde, som er en realitet for flere og flere vidensmedarbejdere, skal du i højere grad være mere selvledende. Det giver dig friheden til at planlægge din arbejdstid, hvilket giver større handlefrihed og motivation.

Men det kan også medføre en mental belastning, fordi tankerne arbejder videre, selvom du har fri fra arbejde. Svarer du fx på en arbejdsmail kort før aftensmaden, risikerer du at være fraværende, når du sidder ved middagsbordet, fordi du stadigvæk har mailen i tankerne. Det kan sommetider være nødvendigt. Men det er vigtigt at vide, at teknologiens muligheder også kan blive en belastning, hvis du aldrig holder fri fra dit arbejde.

Oplever du ofte at være fraværende eller distanceret på jobbet eller derhjemme, kan det skyldes en ubalance mellem dine værdier, prioriteter og det, du gør i praksis. Derfor kan det være en god idé at tage temperaturen på din work-life-balance.

Work-life-balance på din arbejdsplads

Din work-life-balance går hånd i hånd med din trivsel på arbejdspladsen. Din arbejdsgiver har et medansvar for, at du oplever en god balance mellem arbejde og privatliv. Det er forskelligt, hvordan arbejdspladser arbejder med at sikre medarbejderes work-life-balance, men det er et tema, som bør blive taget op af din ledelse. Det giver jer mulighed for at arbejde organisatorisk med work-life-balance.

Med det grænseløse arbejde er det vigtigt, at du får klare linjer omkring dit arbejde og dine resultater. Her er det en god idé at få afstemt forventningerne med din chef og andre interessenter. Der skal nemlig tages hensyn til begge parters behov, når I planlægger din tid.

Fx er det vigtigt, at det er klart formuleret, hvornår det almindeligvis forventes, at du er tilgængelig uden for normal arbejdstid, og hvornår du har fri. Når du kender din leders forventninger, og I er afstemt, kan du lettere planlægge din tid. Det er med til at sikre, at du kan være nærværende, hvor du er. Det betyder, at du kan være fokuseret på arbejdet, og du får overskud i hverdagen til de ting, der er vigtige for dig.

Work-life-balance og karriere

For at lykkes med work-life-balance er det vigtigt, du ved, hvad der giver dig overskud i hverdagen. Derfor skal du kigge på din karriere og din fritid for at forstå, hvad du gerne vil lykkes med lige nu. Det kan være mere i løn, stige i graderne, flere faglige udfordringer, realisere din hobby eller mere tid til familielivet.

Flere af tingene kan være vigtige, men med 168 timer på en uge, kan det være svært at nå det hele. Derfor er det godt, at du gør op med dig selv, hvad der står øverst på din liste lige nu. Din work-life-balance afhænger nemlig af, at der er sammenhæng mellem dine valg og værdier.

Får du styr på, hvad der er vigtigt for dig, ved du også, hvordan du skal vægte din tid rigtigt. Det giver dig mulighed for at skabe en balance mellem arbejde og fritid, som passer til dine behov.  

Find vejen til en god work-life-balance

Dit første skridt mod din optimale work-life-balance er at få styr på dine værdier, tid og opgaver. Du kan nemmere vurdere, hvad der er den rette balance mellem arbejde og fritid, når du kender dit fokus.

Brug disse tre spørgsmål til at pejle dig ind på din work-life-balance:

  • Hvad bruger jeg reelt min tid på i løbet af en uge?
  • Hvad er mine vigtigste prioriteter lige nu?
  • Hvad giver mig overskud i hverdagen?

Brug Djøfs redskaber til at finde din balance mellem arbejde og fritid. Hør også ekspertens gode råd til at skabe mere overskud i din hverdag.

Djøf arbejder for trivsel i hverdagen

Djøf deltager i samfundsdebatten med henblik på at adressere vores medlemmers udfordringer i et arbejdsmarked under forandring. Derfor udarbejder Djøf løbende analyser for at have et solidt vidensgrundlag om djøfernes arbejdsliv til brug i den politiske interessevaretagelse.

Djøf afholder desuden en lang række oplæg, medlems- og klubarrangementer, og vi tilbyder også individuelle samtaler og sparring om work-life-balance, stress og psykisk arbejdsmiljø.

Work-life-balance er ikke stresshåndtering

Work-life-balance er ikke en øvelse i at håndtere stress. Stress er en diagnose, hvor du behøver professionel hjælp. 

Vær opmærksom på, at du skal tage det alvorligt, hvis du er ramt af stress. Har du symptomer på stress, bør du tage kontakt til din læge.

Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du er ramt af stress 

Bøger om work-life-balance

Til dig der gerne vil vide mere om work-life-balance.

Strategisk selvledelse - Ledelse mellem frihed og forretning

Af Anders Raastrup Kristensen og Michael Pedersen. Når medarbejdere har indflydelse på deres arbejde, trives og præsterer de bedre. Det er dog en fejltagelse at tro, at ansvaret for arbejdet kan overlades til medarbejderne alene. Virksomhedens ledelse skal styrke og lede selvledelse, så det bliver en central del af virksomhedens kultur, at medarbejderne tager ansvar for deres arbejdsopgaver og for hinanden.

7 gode vaner - Personlig og professionel effektivitet

Af Stephen R. Covey. "Syv gode vaner" er en bog om personlig ledelse, der træner dig i at være en mere effektiv person og hjælper dig til at være en mere ansvarlig leder. I bogen vil du lære de 7 fornuftige og virkningsfulde regler, der kan føre til større effektivitet derhjemme såvel som på jobbet.

Happy hour fra 8 til 16 - En bog om arbejdsglæde

Af Alexander Kjerulf. Happy hour fra 8-16 giver eksempler og cases fra velfungerende arbejdspladser verden over - fra Irma og Middelfart Sparekasse til Southwest Airlines, Google og Disney - og støtter sig til ny forskning inden for psykologi, sociologi, hjerneforskning og økonomi.