]]>

Fordelene ved at arbejde i en startup

Kender du til fordelene ved at starte karrieren i en startup? Hvis ikke, får du i artiklen fem konkrete fordele ved netop at starte arbejdslivet i en startup.

For mange kan idéen om at arbejde i en startup-virksomhed virke skræmmende. Kendetegnene er typisk små virksomheder med store ambitioner, en vis grad af risikovillighed og der er måske ikke altid 100% styr på alting. Men hvis du kan leve med det, er der faktisk rigtig meget at vinde ved at arbejde i en startup. Især hvis du er ny på arbejdsmarkedet.

Vi vil her gennemgå en række fordele ved at starte karrieren i en startup og hvad du bør overveje i processen omkring at finde den rigtige iværksættervirksomhed for dig.

Fordel #1 - Ansvar

Som nyuddannet kan det være svært at lande en stilling med meget ansvar, hvor du kommer tæt på de store beslutninger og er med til at lægge de store linjer. Medmindre du starter i en startup. Faktisk er det et ideelt sted at starte din karriere.

Jesper Theil Thomsen, som er CEO i Soundboks, fortæller blandt andet: ”Man kan få enormt meget ansvar, hvis man griber det selv. Mange af vores ansatte er personer, der kom til Soundboks i søgen efter deres første fuldtidsstilling – nogle af dem sidder i dag med et budgetansvar på et to-cifret millionbeløb og ti medarbejdere under sig. Der er et meget fladt hierarki og der er ikke langt fra studentermedarbejder til CEO.”

Afhængig af, hvor din kommende arbejdsplads er på startup-rejsen, får du mulighed for at præge virksomheden og dens beslutninger. I en startup er alle kompetencer vigtige, der er kort vej fra idé til handling og din mening tæller. Det kræver så også, at man kan leve op til det ansvar og forstår, hvordan en startup-kultur fungerer. Som regel er der en sund fail fast-kultur, som mange store virksomheder faktisk prøver at gøre efter, der er både effektiv og sjov. Og så lærer du en masse!

Fordel #2  - Læring

Læringskurven i en startup kan være massiv. Og det gode ved det er, at alle er ved at lære, så det er ikke kun dig, der skal onboardes. Det at lære af forandring er en del af iværksætterånden.

Du får mulighed for at både lære og lære fra dig – fra dag ét. Og det gavner dig både her og nu og på den lange bane. Du får skills som også store virksomheder efterspørger i høj grad og dermed øger du også din egen employability i et arbejdsmarked i forandring.

Så læringen er et altafgørende plus, du bør tage med dig, når du tager beslutningen.

Fordel #3 - Kultur

Startups er – af naturlige årsager – også kendte for at have unge kulturer med flade hierarkier og højt til loftet. Perfekt for en nyuddannet med blod på tanden.

Modsat mange corporates, så vil du opleve en kultur, hvor der virkelig tænkes ud af boksen og hvor kreativiteten både trives og belønnes. Titler, funktionelle grænser, roller og ansvar er ofte mere udefinerede og der er mulighed for at prøve forskellige roller og ansvarsområder af over en kortere periode og dermed også finde ud af hvad du er god til, og hvad der giver dig energi.

I Soundboks fremhæver Jesper Theil Thomsen hvordan virksomheden er bygget op omkring tre centrale værdier, som tager udgangspunkt i udvikling (always aspire), turde tænke stort og tage fejl (be brave) samt at fællesskabet kommer over individet (champion community). Alle fuldtidsmedarbejdere har aktier i virksomheden, uafhængigt af lønniveauer og titel.

Fordel #4 - Fleksibilitet

Ud over at kulturen er ung, så vil du højst sandsynligt også opleve en højre fleksibilitet, fordi der ikke er alle de tunge processer og administrative ting at skulle forholde sig til.

Måske er der bedre mulighed for at arbejde hjemme eller på skæve tidspunkter, der passer dig bedre i din egen personlige situation. Møder foregår måske på den lokale café eller derhjemme over Zoom. Og så er der måske også flere måder at blive kompenseret på ud over selve lønnen, f.eks. ved på sigt at få en ledelsespost. Der kan også være mulighed for selv at investere i virksomheden og på den måde blive en del af ejerkredsen.

Mulighederne er mange og ofte er det kun fantasien, der sætter grænserne.

Fordel #5 - Netværk

Det giver et godt netværk at arbejde i en startup, især i hele startup-miljøet. Iværksættervirksomheder er ofte gode til at sparre med andre og det er vigtigt for dem at komme ud og få feedback på deres produkter eller services.

Derfor vil du helt sikkert også komme i kontakt med en bred pallette af professionelle – lige fra investorer og ”big business” til andre startups og mennesker i samme situation som dig selv – med de samme faglige udfordringer og lignende håb og drømme.

Dette netværk kan du også bruge senere i livet, når du skal ud og finde den næste store udfordring.

Et godt sted at starte

Fordelene er mange, men alt i alt så handler det om at få testet dig selv af og finde ud af, hvor du kan skabe værdi – og hvad du elsker at lave. Mange år på skolebænken, eventuelt krydret med et studiejob, er ikke altid nok til at vide, præcis hvad du kan og vil. Derfor er en startup et perfekt sted at starte.

Det kræver til gengæld at du viser initiativ, at du kan arbejde hands-on med konkrete problemstillinger og at du er motiveret. Så tænk over, hvilket startup der kunne matche dine egne drømme – hvem har et stærkt purpose og nogle gode værdier. Skal det være helt nystartet early-stage startup eller må det godt have et par år på bagen, måske endda et scale-up klar til at indtage verden. Hvilken industri er mest spændende? Hvem har den vildeste idé? Hvor er potentialet størst?

Start med at komme ud og tjek nogle startups ud. Deltag eller bliv frivillig på startup events, tal med teams’ene og spørg ind til deres arbejdsopgaver og lær hvordan du sælger dig selv og dine kompetencer ind. Måske opstår muligheden før du selv tror!