]]>

eLearning

Rollen som studiementor

Forbered dig på rollen som studiementor. Få tip til at komme godt fra start på det første møde med mentee.

Rollen som studiementor

I rollen som mentor er du en fortrolig og kritisk ven for mentee. Som mentor har du gjort dig dine egne erfaringer i din studietid og det kan komme mentee til gavn. Du behøver ikke have alle svarene på mentees spørgsmål. Din rolle er også at lytte og skabe refleksion, så mentee bliver klogere på sig selv og sin udfordring.

Som mentor er du en fortrolig sparringspartner for mentee. 

Husk at mentee er hovedpersonen. Med den erfaring, du har i bagagen og som samtalepartner skal du finde en balance for, hvornår ’du skal gå foran’ mentee, og hvornår det er bedst ’at gå ved siden af’: Går du foran, stiller du udforskende spørgsmål, så mentee bliver klogere på sig selv. Du  kan fx spørge: Hvorfor er det her emne vigtigt for dig? Når du ’går ved siden af’, støtter og opmuntrer du mentee, i det mentee arbejder på. Det sker gennem din anerkendelse og nogle gange ved, at du deler dine egne erfaringer. 

Giv plads til refleksion

Jo mere du giver plads til at mentee reflekterer og finder på sine egne idéer og løsninger, jo mere basis er der for at mentee udvikler sig. Du kan fremme refleksion med spørgsmål, men du kan også fremme refleksion ved at sænke tempoet i samtalen eller holde små pauser. Giv plads til eftertænksomhed. 

Det første møde med mentee

Første gang du møder din mentee er det vigtigt, at bruge tid på at lære hinanden at kende, afstemme forventningerne til hinanden og lytte til mentees ønsker med møderne.

På det første møde, er det vigtigt at bruge tid på at lære hinanden lidt at kende og skabe en fortrolighed.

En meget enkel metode er: Find fx 5 ting, I har til fælles. En anden metode er, at du lader mentee fortælle om sig selv, mens du tegner fortællingen. Gør det simpelt med pile, streger og tændstikmænd. Byt derefter roller. 

Når I har tunet jer ind på hinanden, så tag fat, hvad din mentee ønsker at få ud af møderne. Lyt og spørg ind til, hvor mentees udfordringer er, og hvad er vigtigt for mentee? Vær åben omkring, hvad du kan byde ind med af dine erfaringer og hvor dine begrænsninger er. Ofte vil din rolle også være at lytte og hjælpe med at skabe afklaring og rydde op i tankerne. Her er metoden med at tegne også god til at skabe overblik, hvis mentee fx har mange emner eller problemstillinger i spil.

Vær åben og ærlig fra starten, så får I begge mest ud af møderne. 

Lav nogle enkle og praktiske spilleregler sammen: 

  • Hvad forventer I af hinanden?
  • Hvor og hvornår skal I mødes?
  • Hvordan kommunikerer I mellem møderne - fx ved afbud?  

Det er en god idé at læse guiden rammer og spilleregler igennem før det første møde. 

Efter mødet 

Det er mentees ansvar at følge op og aftale nye møder, mens du som mentor har ansvar for at holde samtalen på sporet, og sørge for at I får talt om det, der er vigtigt for mentee. Her finder du flere tip til at afholde gode samtaler med din mentee.

Rammer og spilleregler for Studiementor

Kom godt fra start på studiementorordningen.

Studiementor samtaleguide

Få det bedste ud af samtalerne med disse 6 gode råd til studiementorforløbet.