For at du kan komme med et realistisk udspil, skal du tage udgangspunkt i tre forhold:
- Situationen i den organisation, du skal ansættes i.
- Dine kompetencer og erfaringer.
- Djøfs lønstatistik.
Sammen giver de et godt pejlemærke for, hvad dit lønudspil skal være.
Organisationen og jobbet
Svar på følgende spørgsmålet for at få en konkret vurdering af din kommende arbejdsgivers situation og fremtid.
- Hvad gør sig gældende for den relevante branche? Er den fx i vækst?
- Hvor i landet ligger organisationen?
- Hvad er den forventede arbejdstid?
- Hvad er jobbets karakter: Er det en graduate-, senior manager eller specialkonsulentstilling?
- Er der ledelsesansvar, eller kommer du til at arbejde tæt på ledelsen?
- Hvor strategisk vigtige vil dine kommende arbejdsopgaver være for organisationen?
- Hvordan er organisationens økonomiske situation?
- Er det en vanskelig rekrutteringssituation for din kommende arbejdsgiver, eller er I mange om buddet?
Dine kompetencer og erfaringer
Se på din egen profil, og hvordan du matcher stillingen. Og vurdér, hvad der gør dig mere værd.
- Er du bachelor, kandidat eller ph.d.?
- Har du flere relevante uddannelser?
- Er du nyuddannet, midt i karrieren eller har du mange års relevant erfaring? Hvordan er du kommet i spil til stillingen? Har du søgt på almindeligvis, eller er du blevet spurgt?
- Har du nogle særlige kompetencer, som gør dig til en ekstra interessant kandidat?
- Hvad er din forhandlingsposition: Har du et godt job nu, eller har du måske endda flere jobtilbud på hånden?
Brug lønstatistikker
Inden du forhandler kan du bruge vores lønstatistikker til at finde det nuværende lønniveau for andre i lignende stillinger i samme branche. Det gælder både privat og offentligt ansat.
Lønstatistik og lønudvikling for privatansatte, advokater og advokatfuldmægtige
Lønoversigt for det medarbejdere og chefer ansat i offentlige samt Djøf Offentligs lønstatistik
Du kan også bruge vores lønberegner til at danne dig et hurtigt overblik over, hvad du skal have i løn.
Hvis du er i spil til en stilling i staten, kan du også bruge nyttige statistiske oplysninger, som indeholder lønstatistik for alle statslige arbejdspladser.
Skal du ansættes i en kommune, kan du bruge lønstatistikker for kommuner.
Plads til forhandling
Når du har kigget på de tre forhold: organisationen, dine kompetencer og lønstatistik, har du et solidt grundlag for at komme med dig eget lønudspil.
Husk, at det blot er udspil. Derfor skal dit lønudspil være så højt, at der er plads til bevægelse. Selv om du spiller højt ud, skal du også kunne forklare, hvordan du er kommet frem til dit udspil.
Til første jobsamtale kan du forberede dig på to tal: Din nuværende løn og dit lønkrav til den nye stilling.
Husk, du er ikke forpligtet til at oplyse din nuværende løn. Men mange arbejdsgivere spørger ind til det. Hvis du ikke synes, at det er relevant at tale om din nuværende løn, kan du komme rundt om spørgsmålet ved at svare: ”Jeg tænker, at det er mest relevant at tale om, hvad lønnen skal være i denne stilling”.
Du kan også sige: ”Det bliver ikke lønnen, som kommer til at skille os ad". På denne måde får du signaleret, at du er fleksibel og villig til at indgå kompromiser.
Hvis du er tilfreds med den løn, du får i dag, kan det være en fordel at oplyse dit nuværende lønniveau. Dette indikerer, hvad virksomheden som minimum skal matche, for at stillingen er interessant for dig.
Forbered dig på test og jobsamtalen i god tid og kontakt Djøf, hvis du har brug for sparring.
Den samlede pakke
Ved jobskifte er det vigtigt, at du er helt skarp på din eksisterende lønpakke, når du skal til at forhandle. En ting er lønnen. Men hvad får du i ferietillæg, ekstra feriefridage, pension, barsel, bonus, sundhedsforsikring og flekstid i din nuværende stilling?
Arbejdstid og fleksibilitet er også vigtige faktorer for, at den samlede pakke er interessant for dig.
Langt de fleste arbejder på jobløn. Det vil sige, at du får den samme løn, uanset om du arbejder i 37 eller 47 timer. Derfor er det er vigtigt at få afklaret din arbejdstid. Især hvis du kommer fra et job, hvor du i dag har flekstid eller merarbejdsbetaling.
Som medarbejder i det offentlige er du ansat med en ugentlig arbejdstid på gennemsnitlig 37 timer om ugen. Og du har pligt til merarbejde, uden at du får ekstra løn for det.
På mange offentlige arbejdspladser er der lokalt aftalt en flekstid. Aftalerne er forskellige fra sted til sted. Herunder kan der også være forskel på, om du er ansat som fuldmægtige, special- eller chefkonsulent.
Prioritér dine ønsker
Inden forhandlingen skal dine ønsker, prioriteringer og din plan for forhandlingen være på plads. Lønnen er vigtig, men det er resten af pakken også.
Overvej derfor:
- om der skal være mulighed for bonus eller resultatløn
om der skal være mulighed for ekstra feriedage eller deltid
- om der skal være betalt efteruddannelse
- om der skal være mulighed for pendlerkort.
Personalegoder og løn
Det rigtige tidspunkt for lønforhandling
Din bedste forhandlingsposition er den, hvor din kommende arbejdsgiver har valgt dig. Derfor vil det være en fordel for dig at vente med lønforhandlingen til så sent som muligt i ansættelsesforløbet.
Alligevel bør du forberede dit lønudspil til tidligt i processen. Det er nemlig meget forskelligt fra sted til sted, hvornår lønforhandlingen foregår.
Hvis du bliver rekrutteret gennem et rekrutteringsbureau, bliver du allerede spurgt til din lønforventning ved den første telefonscreening. Andre gange spørger arbejdsgiver til dit lønkrav ved første jobsamtale. Andre venter med at spørge til dit lønkrav, når du får tilbudt stillingen.
Uanset er det altid en fordel, at du kender din overordnede ramme for dit lønudspil, før du går ind til din jobsamtale.
Du kommer med udspillet
Inden I starter forhandlingen, skal du have tre tal klar:
- Dit udspil.
- Den løn som du vil være tilfreds med.
- Din smertegrænse.
Når I starter selve forhandlingen, er det en fordel for dig, at du starter med at komme med dit lønudspil. Så har du nemlig muligheden for at sætte rammen og skabe forhandlingsrummet for jer.
Spørg altid ind til, om der bliver forhandlet med eller uden pension. Det kan være afgørende for dit endelige resultat.
Hos store private arbejdspladser og offentlige arbejdspladser er den samlede løn- og vilkårspakke allerede fastlagt. Det kan fx være pension, sundhedsforsikring, ekstra feriedage samt barsel og forældreorlov.
Du kan altid udfordre lønpakken. Men vær bevidst om, at det kan være svært at rykke på de vilkår, som er fastlagt i personalehåndbogen eller ved en overenskomst. Her får du mere ud af at forhandle på dit lønniveau.
Hvis du er i spil til en stilling i en mindre virksomhed, er der som regel større chance for at få en individuel løsning. Her er det meget vigtigt, at du kender dit ønskescenarie for en samlede lønpakke.
Vær opmærksom på dine øvrige vilkår i din kontrakt. Du er velkommen til at sende din nye kontrakt til os for at få den vurderet, inden du skriver under.