Det er vigtigt at spille ud
Der er ingen faste regler for, hvornår i samtaleprocessen I kan tale om løn. Men når det bliver bragt på banen, skal du altid give et kvalificeret svar og begrunde dit udspil. Du bliver derfor nødt til at lægge en strategi forud for samtaler med en ny arbejdsgiver.
Spiller du først ud, får du også et holdepunkt i forhandlingen. Det kan betyde meget, når du tager teten i forhandlingen. Det er også sjovere, at arbejdsgiver skal bruge sin tid på at forhandle dig ned, end at du skal bruge alle dine ressourcer på at hive arbejdsgiver op.
Dit udspil skal være udtryk for et ambitiøst lønniveau. Det er et lønniveau, som ligger over, hvad du umiddelbart vil forvente at få i løn i stillingen, men som du også kan argumentere for, at du skal have. Her er det vigtigt, at du har skarpe hovedargumenter. Du skal kunne forklare helt enkelt, hvorfor du er den løn værd, du beder om.
Når du præsenterer dit udspil, kan det desuden være fornuftigt at præsentere et åbent udspil. Det kan fx være, at du forventer en løn i midten eller i den pæne ende af 30'erne.
Dermed har du ikke låst dig fast på et bestemt beløb. Du inviterer også arbejdsgiver til dialog om dit lønniveau, og arbejdsgiver får mulighed for at spørge ind til dit udspil.
Husk aldrig at komme med et spænd på fx 30-35.000 kr. Arbejdsgiver vil kun høre 30.000 kr. Det begrænser dine muligheder for at få det beløb, du gerne vil have.
Hvad kan du ellers forhandle om?
Ud over dit lønudspil skal du være klar med nogle alternativer til lønnen. Det kan være fx være personalegoder. Gør op med dig selv, inden du starter din forhandling, hvad der er vigtigst for dig.
Få inspiration til, hvilke personalegoder du kan forhandle om.