Djøf

Gode råd til jobsamtalen

Du er indkaldt til samtale, og du skal nu overbevise ansættelsesudvalget om, at du er den rette til jobbet.

Forbered din samtale

Sæt dig ind i arbejdsstedets værdier. Overvej, hvordan arbejdsopgaverne vægtes og kan blive løst. Tænk over, hvordan du med dine kompetencer kan tilføre værdi. Research og forberedelse kan ikke overdrives.

 Typiske spørgsmål:

 • Hvorfor skal vi lige præcis ansætte dig?
 • Hvad finder du særligt interessant i jobbet?
 • Hvorfor vil du arbejde for os?
 • Hvilke betænkeligheder har du med jobbet?
 • Giv et konkret eksempel på, hvordan du typisk vil løse en opgave - afhængig af jobindholdet.
 • Hvordan kan man se, at du er fx resultatorienteret, fleksibel, dynamisk eller… Brug et eller flere af de tillægsord, du har brugt i ansøgningen.
 • Hvad er din største styrke, og hvordan kommer den til udtryk? Brug gerne eksempler fra tidligere opgaver.
 • Hvad er din største svaghed (se det som et udviklingspunkt), og hvordan kommer det til udtryk?
 • Hvilke forventninger har du til din kommende chef?
 • Hvordan vil du bidrage til udvikling af teamet?
 • Hvad er dine fremtidsmål?

Hvis du er ledig, kan det også være en god idé at forberede din fortælling.

Din praktiske og mentale forberedelse på dagen

Ansættelsesprocessen starter, når du ankommer til arbejdspladsen. Husk derfor, at alle du møder potentielt kan være din nye kollega eller chef.

Kom i god tid. Overvej, hvad der vil være passende påklædning i forhold til den stilling du søger. Giv et fast håndtryk. Hold øjenkontakt. Vær imødekommende. Husk, at de har fundet din ansøgning interessant, og glæder sig til at møde dig.

Din præsentation

Jobsamtalen og din præsentation, skal give et billede af hvem du er - både fagligt og personligt.

Forbered en præsentation på maks et par minutter. Fokusér på de elementer i din faglige profil, der matcher den stilling, som du er på vej ind i. Overvej også, hvordan du positivt og fremadrettet kan formulere, hvad du har med dig af relevans for jobbet. Det handler om, at gøre det nemt for dem at se, at du kan være svaret på den profil, de søger.

Øv dig eventuelt på din præsentation foran spejlet. På den måde kommer den til at sidde lige i skabet. 

Chefkonsulent Lykke Fehmerling giver dig her tips til, hvordan du laver en god præsentation.

Motivation og engagement

Alle arbejdspladser vil gerne have motiverede medarbejdere. Du vil også blive bedømt på din positive interesse, som du fx kan vise ved at fortælle, hvorfor du har søgt stillingen. Hold fast i din motivation og fokusér på dine positive årsager for at søge jobbet. Forbered dig eventuelt ved at besvare spørgsmålet: ”Tre gode grunde til, at jeg søger jobbet”.

Hvad er dine svagheder?

Chefkonsulent Bella Lea Buono giver dig her gode råd til at besvare et af de sværeste spørgsmål til jobsamtalen. 

Hvorfor skal vi ansætte dig?

For at svare på det spørgsmål skal du igen tage udgangspunkt i dine kompetencer og erfaringer. Fortæl fx hvordan du vil gribe arbejdsopgaverne an. Eller forbered en succeshistorie, hvor du viser, hvordan du tidligere lykkedes med at løse en svær opgave, der har lighedspunkter med de arbejdsopgaver, du skal løse i den nye stilling.

Du kan også fokusere på din arbejdsstil, fordi netop din stil gør, at du er velegnet til at skabe resultater i det kommende job. Eller træk de teoretiske metoder frem, der gør dig selvskrevet til at få jobbet.


Dine spørgsmål

Spørgsmål til din måske kommende arbejdsgiver er en vigtig del af forberedelsen. Dine spørgsmål skal vise, at du har sat dig ind i jobindholdet og er interesseret i jobbet. Spørger du fx til, hvor længe en medarbejder bruger på en bestemt arbejdsopgave, viser du, at du er bevidst om, at du ikke har uanet tid til at løse dine arbejdsopgaver.

Spørg også ind til kerneopgaverne. Forhør dig om den vigtigste udfordring i jobbet og succeskriterierne for stillingen. Spørg til muligheder for kollegial sparring – og sparringsmuligheder med chefen.

Forbered dig på spørgsmål om løn

Du kan blive spurgt om dine forventninger til løn allerede under første jobsamtale. Forbered dig ved at tjekke lønniveauet i branchen inden samtalen, og tænk over om betalt mobil, hjemmecomputer, ekstra feriedage og så videre er vigtigt for dig.

Kom med et ambitiøst, men realistisk lønudspil - og kend din smertegrænse.

Læs flere gode råd til jobsamtalen 

 

Referencer

Tag et par referencer med fra tidligere arbejdspladser og udlever dem, hvis de beder om det. Referencer kan være tidligere chefer, kolleger eller medarbejdere, som du ved, vil tale positivt om dig. 

Når du skal vælge, hvem der skal være referenceperson for dig så overvej, hvem der bedst kan beskrive dine kompetencer og resultater. Selvfølgelig relevante i forhold til det job, du nu er på vej ind i. 

Klæd referencepersonen på

Når du står overfor et konkret jobtilbud, så fortæl din referenceperson om jobbet. Når din tidligere chef/kollega/medarbejder ved lidt om det job du er på vej ind i, så vil det være meget lettere for vedkommende at give dig en god reference. 

Du kan med fordel fortælle om: 

 • Hvor langt du er i ansættelsesforløbet
 • Virksomheden, hvor du har søgt jobbet
 • De arbejdsopgaver, som du skal varetage
 • Det du selv har fortalt dine arbejdsgiver om dig selv og eksempelvis resultater fra tidligere job, udviklingspunkter mv.

Arbejdsgiver bør ikke

Fra tid til anden hører vi om, at en arbejdsgiver har stillet spørgsmål til planer for graviditet, barsel, adoption, religiøs overbevisning, seksualitet med videre. Som udgangspunkt må arbejdsgivere godt spørge til det, men de må ikke tillægge dit svar vægt, når de beslutter, om de vil ansætte dig.

Men hvad gør du så, hvis du bliver spurgt? Det bedste råd er at glide af på det ved fx at sige, at du ikke har aktuelle planer om børn, og at du anser din religiøse overbevisning eller seksualitet for et privat anliggende. Sagt i det rigtige - afdæmpede - tonefald, kan du parere mange nærgående spørgsmål uden at virke uhøflig. 

Djøfbladet

Konstant høje krav øger risiko for udbrændthed

Hvis tempoet og opgavemængden på jobbet slider på dig, er kuren ikke social støtte og mere råderum. Det er en myte. Din chef er derimod nødt til at sænke kravene, viser ny svensk-canadisk forskning.

Illustration: Shutterstock
Djøf blog

Sig: "JA TAK" til alle dine LinkedIn invitationer

Det er altså svært at netværke alene. Jeg er begyndt at sige JA TAK til alle invitationer, og det er en fest. Er du en JA-siger?


Thomas Kantsø
Thomas Kantsø
Chefkonsulent

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.