Sådan finder du jobbet
10.02.2017

Hvis du trives med at have en bred opgave portefølje, være tæt på beslutningerne, have indflydelse og ikke er bange for at kaste dig ud i nye udfordringer, er der muligheder for job til dig i mindre virksomheder. 

Se, hvad djøfere arbejder med

 1. Jurist, der arbejder i en byggevirksomhed
 2. Cand.soc.er, der er "mangetingskonsulent" i en håndboldklub
 3. Cand.oecon.er, der er hoteldirektør
 4. Cand.merc.er, der arbejder i virksomheder, der udvikler computerspil.

Hvilke opgaver 

Din opgaveliste bliver bred i en mindre virksomhed, og typisk vil du selv kunne se nye opgaver, når du er startet i jobbet.

En undersøgelse lavet af Djøf og Håndværksrådet viser, at små og mellemstore virksomheder ønsker at blive styrket på følgende områder:

 • Projektledelse
 • Kvalitetssikring af kontakter og aftaler
 • Styrkelse af salg til nye og eksisterende kunder
 • Udvikling af nye forretningsideer og strategier
 • Markedsføring
 • Kommunikation
 • Regnskab og økonomistyring
 • Forbedring af processer og forretningsgange
 • Logistik og lagerstyring

Find virksomheder

 1. Find virksomheder gennem søgeportaler fx BIQ. Som medlem af Djøf har du gratis adgang til BIQ. Du kan søge meget specifikt på branche, produkt, virksomhedsstørrelse og geografi. Du kan også spørge efter søgeværktøjer i din a-kasse, fx webdirect.
 2. Brug eksisterende lister fx Børsens Gazelleliste og Vækstliste, så du kan ramme virksomheder, der er i vækst og derfor kan have ekstra behov for nye kræfter. 
 3. LinkedIn. Søg efter virksomheder, der har mellem 2 og 100 ansatte eller søg på arbejdsområder. På virksomheden kan du læse en kort præsentation og se, om du har nogle i dit netværk eller i dit netværks netværk, der kan give dig yderligere viden om virksomheden.
 4. Abonner på brancheblade og nyhedsbreve fra den branche, du gerne vil arbejde i. Det kan give dig nyttig viden om, hvad der sker sig i branchen, og du vil typisk også kunne læse artikler om virksomheder i vækst.
 5. Deltag i messer og netværksmøder. Målret dit netværksarbejde til specifikke brancher og emner.
 6. Hold dig opdateret om erhvervsudviklingen gennem lokale og nationale medier. Undersøg om der sker sammenlægninger og fusioner, hvilke virksomheder der har fået store ordrer, eller hvor der holdes afskedsreceptioner. Her kan der være nye jobmuligheder.
 7. Hold kaffemøder med folk i dit netværk. De kan give dig brugbar information, inspiration og kontakter.

Sælg dig selv 

 • Vær svaret på et behov. Det er vigtigt, at du kan sætte ord på, hvilke konkrete opgaver du kan løse. Fx "Jeg har speciale i kontrakter, så jeg kan sikre en god standard på jeres kontrakter og aftaler", eller "Jeg kan markedsføre jer via de sociale medier, så I kan styrke kommunikationen til nye og eksisterende kunder", eller "Jeg kan medvirke til at sørge for, at ISO-certificeringen kommer på plads". 
 • Lyt efter muligheder og spørg. Siger virksomheden fx "Vi laver specialmaling til både. Det er hårde tider nu, folk venter med at sætte deres båd i stand" så spørg ind til produktet, måske kan det bruges til andet? Spørg til markedsføringen, måske kommer den ikke bredt nok ud? Spørg om de har viden om deres kunder, måske vil de hellere købe maling over nettet?
 • Tal et sprog, som virksomhederne kan forstå.
 • Vær opmærksom på, at du i høj grad skal skabe dit eget job, så det er vigtigt, at du viser, at du er engageret og selvkørende.

Inviter dig selv på besøg

Når du har fundet de virksomheder, du vil kontakte og øvet dig på, hvordan du vil præsentere dig selv, så ring til virksomheden og fortæl kort om, hvorfor du ringer. Bed om et kaffemøde på cirka 20 - 30 minutter, hvor du kan høre om virksomheden og få lejlighed til at fortælle, hvordan du kan hjælpe dem i forhold til de udfordringer, de står over for. 

Du kan også vælge at møde op i virksomheden. Det væsentlige er, at den første kontakt er personlig og giver virksomheden et indtryk af, hvem du er.

Følg op på mødet og send en kort ansøgning

Send din ansøgning og cv efter mødet, og husk at en uopfordret ansøgning virker bedst, hvis:

 1. Den er kort og præcis.
 2. Den er målrettet en bestemt virksomhed og en konkret stilling.
 3. Du har gjort et grundigt forarbejde og udviser et kendskab til virksomheden.
 4. Du kan fortælle, hvad du kan bidrage med.
 5. Du følger op – en uopfordret ansøgning er ikke noget værd, hvis du ikke følger op på den.  

Hvis kontakten ikke resulterer i et job, så fokusér på, at mødet med virksomheden har givet dig erfaring og viden, du kan bruge i din videre jobjagt. 

Tilskud til løn

Det er Djøfs erfaring, at vejen til ansættelse i en lille eller mellemstor virksomhed for manges vedkommende sker gennem en tilskudsordning. Mere end 50% bliver fastansat efterfølgende.

Tilskudsordningerne - Til virksomheder, der ønsker at ansætte en akademiker


Mange job til akademikere i smv'erne 

 

23 0 Vurder indholdet