Djøf

Balance mellem arbejde og privatliv

Fleksibilitet og selvledelse - sætter de fleste djøfere pris på. Konkret forventningsafstemning med din chef kan være nødvendigt.

Fleksibilitet er godt – men…

De fleste djøfere går ind for at have en høj grad af fleksibilitet og selvledelse. Det viser Djøfs undersøgelser. Derfor er hjemmearbejdsplads og smartphones som udgangspunkt en fordel, og noget vi ønsker os, fremfor et regulært 9-17 job, hvor vi stempler ud og ind. For så kan vi netop både hente børn og købe ind før lukketid, og så lige svare et par mails, når børnene sover.

Bagsiden af medaljen kan være en oplevelse af, at vi aldrig har rigtig fri. Det kan være svært at vide, hvornår arbejdet er helt færdigt. Hvor lang tid skal jeg bruge, og hvornår er kvaliteten god nok?

Forventningsafstemning med chefen

Sender chefen mails til dig efter kl. 17? Her kan du sikkert overveje: Betyder det, at jeg skal svare på dem med det samme? Eller er det ok at vente til næste dag?

Hvis du er i tvivl, om du gør det rigtige – så stik en finger i jorden, og find ud af, hvad dine kolleger gør. Spørg dem. Du går nok ikke helt galt i byen, hvis du gør det samme. Hvis du stadig er i tvivl, så spørg chefen: Er det ok, det som jeg gør? Eller har du brug for mere information eller hurtigere reaktion?

Det samme gælder, hvornår du møder og hvornår du går. Er det ok for din chef, at du selv styrer din arbejdstid, blot det står i din kalender? Eller skal du helst lige aftale det med chefen, når du flekser ud en halv dag, eller at du systematisk tjekker ud kl. 15 tirsdag og torsdag? Hvad gør kollegerne, hvordan er kulturen på arbejdspladsen?

Hvis du arbejder hjemme: Hvilke opgaver er det ok at tage med hjem, hvor ofte kan du tage hele dage derhjemme, og skal du lige aftale det på forhånd. Eller er det nok at det står i din kalender?

Kvaliteten af arbejdet

Det kan være svært at vide, hvornår mit arbejde er udført godt nok? Nogle gange kan du selv have højere forventninger til kvaliteten, end chefen har. Ofte kan du få en melding fra chefen om, at der ikke skal præsteres til et 11 tal hver gang, men at 8 er godt nok. Hvis du er i tvivl om, hvad det betyder, så spørg ind til, hvordan det 8-tal ser ud? Så konkret som muligt. Så du ved, hvad der forventes. I præcis hvilke situationer, er det ok at præstere til et 8-tal, og i hvilke situationer, må det ikke være lavere end 11?

Hvordan holder jeg fri?

Der er ingen faste løsninger på, hvordan du undgår at blive stresset på grund af  det grænseløse arbejde. Nogle mennesker har det bedst med at sætte autosvar på mail og telefonsvarer, når de går på ferie, og så glemme alt om jobbet i 3 uger. Andre vil helst følge lidt med, så de ikke bliver overvældet første dag, de møder på jobbet. Det er i høj grad en individuel vurdering, hvordan du slapper bedst af.

Djøfbladet

Hver 10. private djøfer er lagt i gyldne håndjern

Det kan være skadeligt for karrieren, hvis man skriver under på en kunde- eller konkurrenceklausul. Og på trods af en lovændring har næsten lige så mange som tidligere en klausul i deres kontrakt. Mange ved ikke, hvad klausulen egentlig indebærer, og det kan koste dyrt – i nogle brancher mere end andre.

Foto: Billion Photos/Shutterstock
Djøf blog

Skal ALLE opgaver virkelig nås inden jul?

Jeg magter ikke at have så travlt, blot fordi Jesus blev født. Jeg vil ikke være udbrændt inden jul.


Thomas Kantsø
Thomas Kantsø
Chefkonsulent