Den nye ferielov
Fra 1. september 2020 træder en ny ferielov i kraft, og indtil da fungerer en overgangsordning, som får betydning for din ferie i 2020. I Danmark har vi været vant til at optjene ferie i kalenderåret 1. januar - 31.december til brug i det følgende ferieår 1. maj – 30. april. Når den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020, bliver måden vi optjener og afholder ferie ændret. I stedet for at holde forskudt ferie overgår vi til et nyt system med samtidighedsferie. Samtidighedsferie vil sige, at du kan holde ferie med det samme i takt med, at du løbende optjener den.
Den 1. januar 2019 begyndte en overgangsordning til det nye feriesystem. Den indebærer:
-
at du i de første 8 måneder af 2019 opsparer 16,64 dage til at holde ferie for fra 1. maj – 31. august 2020. Altså frem til den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020.
- at du kommer til at have nogle opsparede feriemidler, der indefryses og udbetales, når du går på pension eller forlader arbejdsmarkedet.
Årsagen til indførelsen af den nye ferielov er et direktiv fra EU, der har pålagt Danmark at indføre ferieregler, der tager bedre hensyn til nye lønmodtagere på arbejdsmarkedet. I dag kan man risikere at skulle vente op til 16 måneder, før man som nyuddannet kan holde betalt ferie.
Ferieloven efter 1. september 2020
Det nye ferieår vil fremover løbe fra 1. september – 31. august året efter, første gang i 2020. I perioden optjener du 25 feriedage. Det er altså ikke antallet af feriedage, der bliver ændret, men derimod perioderne for optjening og afholdelse af ferien. Den opsparede ferie kan du bruge til at holde ferie i perioden fra den 1. september og helt frem til den 31. december året efter. Du har altså 16 måneder til at holde den ferie, du har opsparet i et givent ferieår. Denne periode kaldes ferieafholdelsesperioden. Den forlængede periode er indført for at gøre det mere fleksibelt, hvornår opsparet ferie kan holdes.
Mange lønmodtagere har mere ferie end de 25 dages ferie, som man ifølge ferieloven skal have. Det kan være feriefridage, den sjette ferieuge og særlige fridage. Ferie ud over 25 dage er ikke, og har aldrig været, en del af ferieloven. Aftaler om afholdelse af feriedage, der ikke er dækket af ferieloven, bliver aftalt separat i overenskomsterne eller forhandles med din arbejdsgiver. Beskrivelsen af reglerne nedenfor gælder derfor ikke de øvrige feriedage.
Fra forskudt ferie til samtidighedsferie
Med den nye ferielov vil du, som i dag, optjene 2,08 feriedage om måneden. Det nye er, at du fremover optjener og afholder ferie samtidig.
Indtil nu har du optjent ferie forskudt; den ferie, du optjente i kalenderåret fra 1. januar – 31. december, kunne du først afholde fra 1. maj året efter og 12 måneder frem.
Fra 1. september 2020 får vi samtidighedsferie. Det vil sige, at du for hver måneds ansættelse optjener 2,08 feriedage, som du kan afholde allerede måneden efter. Du kan dermed holde ferie i takt med, at du løbende optjener feriedagene. Det kræver, at du planlægger din ferie på en anden måde end hidtil. Især hvis du vil holde ferie i begyndelsen af ferieafholdelsesperioden, hvor du måske ikke har optjent nok feriedage til det.
Ønsker du at holde ferie på et tidspunkt, hvor du endnu ikke har optjent nok feriedage til det, kan du indgå en aftale med din chef om, at du kan få lov til at holde ferie på forskud. Når du har holdt ferie på forskud, vil du løbende afdrage på "feriegælden" med de 2,08 dage, du efterfølgende optjener hver måned. Bemærk, at du ikke kan få mere ferie på forskud, end du kan nå at optjene i det pågældende ferieår. Vælger du at sige op, lige efter at du har holdt ferie på forskud, vil din arbejdsgiver modregne de feriedage, du har fået på forskud, i din sidste månedsløn.
Prøv beregneren her på siden, hvis du vil se, hvor mange feriedage du har til rådighed i løbet af ferieafholdelsesperioden. Så får du en idé om, hvornår du vil have brug for at bede din chef om ferie på forskud.
Overgangsperioden i korte træk
Overgangsperioden fra 1. januar 2019 – 1. september 2020 skal føre os fra det gamle til det nye feriesystem:
- Frem til den 30. april 2020 har du holdt forskudt ferie, som du plejer. I perioden brugte du af den ferie, du har optjent i 2018.
- I øjeblikket er vi i gang med et miniferieår, som løber fra 1. maj 2020 og frem til, at samtidighedsferie indføres 1. september 2020.
- I miniferieåret kan du holde op til 16,64 feriedage, som du optjener i de første otte måneder af 2019 – altså fra 1. januar – 31. august 2019. De 16,64 feriedage kan du dog holde i hele hovedferieperioden fra 1. maj 2020 og frem til 30. september 2020.
- Den ferie du har optjent i perioden 1. september 2019 – 31. marts 2020 får du udbetalt i efteråret 2020. Feriepenge optjent fra 1. april 2020 - 31. august 2020 bliver indefrosset hos Lønmodtagernes Feriemidler og udbetalt til dig, når du forlader arbejdsmarkedet.