Hvis du bliver rask igen, inden ferien er slut, skal du i forbindelse med din raskmelding meddele din chef, om du vil genoptage arbejdet eller afholde den resterende del af ferien som planlagt.
Ret til erstatningsferie
Du har ret til at få erstattet den ferie, du ikke fik holdt, fordi du blev syg, før din ferie begyndte. Erstatningsferie skal efter de almindelige regler afholdes inden for ferieåret, og de almindelige regler for varsling af ferie gælder også for erstatningsferie.
Varslet på 3 måneder for hovedferien kan dog forkortes, hvis det er nødvendigt for, at du kan nå at holde din hovedferie inden ferieperiodens udløb 30. september. Din arbejdsgiver skal i den situation varsle din erstatningsferie umiddelbart efter, at du har raskmeldt dig. Varslet på 1 måned for øvrig ferie kan ikke forkortes.
Det er derfor en god idé, at du taler med din chef om, hvornår du vil holde erstatningsferien, lige så snart du er rask. Hvis du ønsker at afholde den i umiddelbar forlængelse af din oprindelige ferie kræver det, at I indgår en aftale om det.
Sygdom under ferien
Bliver du syg under din ferie, skal du med det samme melde dig syg hos din arbejdsgiver. For at få mulighed for at afholde ferien på et senere tidspunkt skal du have en lægeerklæring, der gælder fra første sygedag. Udgifter til lægeerklæringen skal du selv betale.
Hvor mange af de tabte feriedage, du kan få erstattet, afhænger af, hvor længe du er syg, og hvor længe du har været ansat hos din nuværende arbejdsgiver.
Hvis du bliver rask igen, inden ferien er slut, skal du i forbindelse med din raskmelding meddele din chef, om du vil genoptage arbejdet eller afholde den resterende del af ferien som planlagt.
Ret til erstatningsferie
Bliver du syg, imens du har ferie, har du først ret til erstatningsferie, når du har haft i alt 5 sygedage under en ferie inden for det samme ferieår. Det hedder karensdage.
Så hvis du har været syg i 5 dage i din vinterferie og bliver syg igen i sommerferien inden for det samme ferieår, har du allerede udstået din karensperiode. Sygedagene tæller kun med i regnskabet for erstatningsferie, hvis du har meldt det til din arbejdsgiver.
Karensdagene udgør 5 ud af 25 mulige feriedage. Det vil sige 1/5, hvis du har været ansat i et helt ferieår. Har du ikke været ansat hos arbejdsgiveren i hele ferieåret, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.