Djøf

Ferielukning

Hvad skal du være opmærksom på, hvis din arbejdsplads holder lukket i ferien?

Din arbejdsgiver har lov til at beslutte, at arbejdspladsen holder ferielukket – herunder også julelukning. Hvis ferielukningen er varslet korrekt, skal du bruge dine optjente feriedage med løn/feriepenge.

Ferielukning skal varsles 

En ferielukning er varslet korrekt, hvis:

  • Det er oplyst senest 3 måneder, før hovedferien begynder
  • Det er oplyst senest 1 måned, før ferien begynder for øvrige feriedage (restferie).

Fx skal en julelukning varsles med 1 måned.

Har du ikke optjent nok feriedage med løn/feriepenge, og er du forsikret mod arbejdsløshed, vil du i visse tilfælde være berettiget enten til feriedagpenge eller arbejdsløshedsdagpenge. Hør mere om dette hos din a-kasse.

Hvis din arbejdsgiver ikke overholder varslerne, er du ikke forpligtet til at bruge din ferie på dagene, og du vil have ret til din sædvanlige løn.

Særligt om dagene mellem jul og nytår

Der gælder en helt særlig regel ved ferielukning i dagene mellem jul og nytår. Der er dog forskel på, om du har optjent mere eller mindre end 15 dages ferie hos arbejdsgiver.

Optjent mere end 15 feriedage

Hvis du har optjent mere end 15 feriedage, så skal din arbejdsgiver reservere feriedagene til brug herfor. Har arbejdsgiver ikke gjort dette, og har du ikke mere ferie at bruge, så vil du have ret til ferie med løn. Har du stadig feriedage, så skal du dog stadig bruge dem, hvis ellers ferien er varslet korrekt.

Optjent mindre end 15 feriedage

Har du optjent mindre end 15 betalte feriedage, så gælder der ikke en pligt for arbejdsgiver til at reservere dagene. Det betyder, at hvis ferien er varslet korrekt, så skal du enten bruge dine feriedage, eller holde ferie uden løn. Hvis du er tvunget til at holde ferie uden løn, så kan du være berettiget til feriedagpenge gennem a-kassen. Kontakt din a-kasse for nærmere information.

 

Djøfbladet

Først røg fridagene - bliver frokosten det næste?

Der er bitterhed blandt statsansatte djøfere over, at de nu selv skal til at betale for at holde fri juleaftensdag, nytårsaftensdag og Grundlovsdag – selvom kontoret er lukket.

Illustration: Claus Bigum
Djøf blog

Jeg har farve-koordineret ALLE mine apps!!

Jeg er typen, der ikke kan huske et eneste af bogstaverne på S-togslinjerne, men jeg kan ALLE farverne. Så når nogen spørger, hvilket S-tog der kører til Hillerød, så svarer jeg stolt: ”Det lyseblå og det lilla!”


Thomas Kantsø
Thomas Kantsø
Chefkonsulent