Djøf

Graviditet og jobsøgning

Hvis du søger job og samtidig er gravid, kan du hurtigt stå overfor forskellige dilemmaer. Læs her hvordan reglerne er, og hvordan du kan håndtere dilemmaerne.

Hvornår skal du oplyse, at du er gravid?

Du er forpligtet til at oplyse en arbejdsgiver om din graviditet, når der er 3 måneder til forventet fødsel. Det betyder, at du stort set aldrig er forpligtet at oplyse om graviditeten, før den alligevel er tydelig for enhver.

Ligebehandlingsloven fastslår, at du ikke må forskelsbehandles på grund af graviditet. Den bedste måde at sikre sig mod forskelsbehandling er, hvis arbejdsgiveren slet ikke kender til graviditeten.

Hvis du alligevel oplyser om din graviditet i ansættelsesprocessen, løber du en stor risiko for at blive valgt fra i ansættelsesprocessen. Det vil selvfølgelig være ulovligt, men i praksis er det utroligt svært at bevise, at det er graviditeten, der har bevirket, at du ikke fik jobbet.

Hos mange har deres aktuelle jobsituation - de har et eksisterende job eller om de er ledige - stor betydning for hvornår de vælger at fortælle om graviditeten. Du skal derfor nøje overveje, hvornår du vil fortælle om din graviditet. Mange har det bedst med at fortælle om graviditeten med det samme. Omvendt har mange arbejdsgivere især i store virksomheder og organisationer siddet i situationen før, og vil håndtere din meddelelse professionelt om, at der er 3 måneder til forventet fødsel.

Spørgsmål om graviditet ved jobsamtalen

Hvis du bliver spurgt ved en jobsamtale, om du er gravid, er du ikke forpligtet til at oplyse om graviditeten. Det betyder, at du roligt kan svare nej til spørgsmålet.

En arbejdsgiver må ikke spørge, om du er gravid eller tænker på at blive det, da arbejdsgiveren ikke må tillægge svaret betydning ved valget mellem ansøgere. Hvis du alligevel bliver spurgt, kan du måske overveje, om du i virkeligheden har lyst til at arbejde et sådant sted. 

Du kan også på venlig vis spørge om det overhovedet er relevant for stillingen. Måden der spørges på er afgørende og hvordan stemningen og relationen er. Fordelen er, at du med et smil og på professionel vis kan markere, at du ikke hopper på hvad som helst.

Djøfbladet

Drømmer du om deltid?

Deltidsjobs finder du ikke på Djøfs Jobunivers. Det er noget, du skaffer dig i det job, du har. Få gode råd om hvordan.

Foto: Djøf
Djøf blog

Jeg har farve-koordineret ALLE mine apps!!

Jeg er typen, der ikke kan huske et eneste af bogstaverne på S-togslinjerne, men jeg kan ALLE farverne. Så når nogen spørger, hvilket S-tog der kører til Hillerød, så svarer jeg stolt: ”Det lyseblå og det lilla!”


Thomas Kantsø
Thomas Kantsø
Chefkonsulent