Deltid
Hvis du ønsker at gå på deltid, skal du forhandle dig frem til en aftale med din arbejdsgiver. Aftalen kan skrues sammen på mange måder alt efter, hvad der passer ind i din og arbejdspladsens hverdag. Deltid kan fx være en ugentlig fridag, tidligere fri alle eller udvalgte dage eller en helt tredje konstellation.
Dette skal du være opmærksom på
Fast aftale
Hvis du indgår en aftale om deltidsansættelse som en ugentlig fridag, bør du på forhånd aftale, på hvilke ugedage arbejdstiden er placeret, så der ikke opstår tvivl, og dine rettigheder med hensyn til ferie, fridage og sygdom ikke bliver forringet.
Opgaveprioritering
Du skal sørge for at få en klar aftale med din arbejdsgiver om, hvilke opgaver der tages væk fra dit skrivebord eller omprioriteres, når du går ned i tid. Den nye portion af arbejdsopgaver skal passe til den nye arbejdstid, så du ikke ender med at have samme arbejdsmængde for mindre løn.
Synlighed
Når du er på deltid, er du af gode grunde ikke lige så synlig, som hvis du var på arbejdspladsen på fuld tid. Det stiller krav til, at du i høj grad er proaktiv på de opgaver og ansvarsområder, du gerne vil løfte og at du bidrager til det faglige og sociale fællesskab. På den måde kan du gøre dit til, at du ikke bliver overset, når chancen for at få bestemte opgaver eller avancementsmuligheder opstår.
Optjening af pension
Når du nedjusterer din arbejdstid, vil din pensionsopsparing blive forholdsmæssigt reduceret svarende til dit timetal.
Løn under ferie
Din løn under ferie er som udgangspunkt den samme som den løn, du normalt får. Der er dog enkelte detaljer, du skal være opmærksom på.
Alternative løsninger
Inden du lægger dig fast på en aftale om deltidsarbejde, kan det være en idé at overveje, om der er andre modeller, som vil dække dit behov. Det kan eksempelvis være fleksibel arbejdstid, hjemmearbejdsplads eller en alternativ tilrettelæggelse af opgaverne.