37 timers arbejdsuge
Som akademiker i staten, regioner eller kommuner er du ansat til en gennemsnitlig arbejdstid på 37 timer om ugen. Det betyder, at arbejdstiden i perioder kan være mere eller mindre end 37 timer, men set over tid skal din arbejdstid være 37 timer i gennemsnit.
Du er ansat uden højeste tjenestetid - både hvis du er fuldmægtig, og hvis du er konsulent. Det betyder, at du i et vist omfang er forpligtet til at udføre arbejde udover 37 timer om ugen. I hvilket omfang du får betaling for det, fremgår af merarbejdsreglerne.
Din frokost er inkluderet i de 37 timer. Pauser under ½ times varighed, hvor du er til rådighed for arbejdsgiveren, kan nemlig holdes i arbejdstiden.
Hvordan skal din arbejdstid placeres?
Overenskomsterne og merarbejdsreglerne indeholder ikke retningslinjer for, hvordan din daglige arbejdstid skal tilrettelægges. Det er dog en forudsætning i overenskomsterne, at arbejdstiden for administrative medarbejdere ligger inden for normal kontortid, dvs. i tidsrummet fra ca. kl. 8-9 om morgenen og frem til ca. kl. 16-17 om eftermiddagen.
Du kan godt lejlighedsvist blive pålagt at arbejde uden for normal kontortid. Arbejde uden for den normale kontortid indgår i den samlede arbejdsnorm og kan ikke nødvendigvis betragtes som merarbejde alene på grund af tidspunktet.
Vejledning om arbejdstid på offentlige arbejdspladser
Når du er ansat som underviser
Underviser du på gymnasialt niveau, på en professionshøjskole eller et erhvervsakademi, har du en årsnorm. Det betyder, at din arbejdstid opgøres og eventuelt merarbejde godkendes og godtgøres på årsbasis. Ledelsen har derfor pligt til at etablere et tidsregistreringssystem.
Jævn arbejdsbelastning
Der skal være en løbende dialog mellem dig og din leder med henblik på at godkende af dit timeforbrug
mindst hvert kvartal. Du og din leder skal drøfte arbejdets omfang, hvis det samlede
timeforbrug i et kvartal overstiger den normale arbejdstid i gennemsnit pr. uge.
Åbenhed og transparens
Ledelsen drøfter ved normperiodens start den forventede opgaveportefølje og det deraf forventede omfang af opgaverne med den enkelte medarbejder med henblik på at sikre sammenhæng mellem opgaver og tid.
Hvis opgaveporteføljen ændres væsentligt i løbet af normperioden, drøftes ændringerne mellem leder og medarbejder.
Lederen og tillidsrepræsentanten drøfter efter normperiodens udløb en samlet opgørelse af timeforbrug ud fra medarbejdernes tidsregistreringer.
De lokale parter kan ved lokal aftale vælge at fravige og/eller supplere de aftalte bestemmelser.
Når du er ansat som forsker
Videnskabelige medarbejdere på universiteter, sektorforskningsinstitut m.v. er som udgangspunkt ikke omfattet af reglerne om godtgørelse af merarbejde.