Ledighedsydelse
Når du visiteres til et fleksjob, og er ledig eller sygemeldt, vil du kunne søge om ledighedsydelse.
Du kan få ledighedsydelse:
- hvis du opfylder betingelserne for at få et fleksjob
- ikke har et rimeligt tilbud om ansættelse i fleksjob
- ikke er selvforskyldt ledig efter et fleksjob
For at få udbetalt ledighedsydelse skal du stå til rådighed for fleksjob. Du skal altså tage imod rimelige tilbud om fleksjob. Rimeligt arbejde er arbejde, som du kan klare, eventuelt efter en kort oplæring.
Får du ledighedsydelse og afslår et rimeligt tilbud om fleksjob, mister du retten til ledighedsydelse i tre uger. Hvis du inden for et år efter det første afslag igen afslår et rimeligt tilbud om fleksjob, kan du miste retten til ledighedsydelse.
Satser for ledighedsydelse
Ledighedsydelsen svarer til 89% af arbejdsløshedsdagpengenes højeste beløb, hvis du ved visitationen til fleksjob opfyldte følgende betingelser:
- var berettiget til at modtage sygedagpenge eller barselsdagpenge
- modtog sygedagpenge
- var i revalidering efter en jobplan
- blev ledig efter ustøttet beskæftigelse
Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, modtager du ledighedsydelse på niveauet for henholdsvis kontanthjælpsmodtagere på forsørgersats (ca. 80% af arbejdsløshedsdagpenges højeste beløb) eller ikke-forsørgersats (ca. 60% af arbejdsløshedsdagpenges højeste beløb).
Hvis du har nået alderen for fleksydelse, svarer ledighedsydelsen til 60% af højeste dagpengesats frem til folkepensionsalderen eller til, at du overgår til fleksydelse.
Kommunen vurderer, om du fortsat opfylder betingelserne for visitation til fleksjob, når du har modtaget ledighedsydelse i 12 måneder inden for 18 måneder.
Fleksydelse
Når du får et fleksjob, mister du retten til efterløn. Du har i stedet mulighed for at være medlem af fleksydelsesordningen. Fleksydelse minder meget om efterløn og eventuelle perioder, hvor du har betalt efterlønsbidrag til a-kassen, tæller med som anciennitet i fleksydelsesordningen. Ordningen bliver administreret af kommunen.
Betingelser for at få fleksydelse
Du skal:
- betale fleksydelsesbidrag
- være visiteret til et fleksjob og have været det i mere end 3 måneder
- som hovedregel have betalt fleksydelses- og efterlønsbidrag i sammenlagt 30 år
- være den alder, der gælder for dig, set i forhold til fleksydelse, og ikke have nået folkepensionsalderen.
- have fået indberettet værdien af pensioner
- have bopæl i Danmark eller andet EU-land.
Fleksydelsen svarer til maksimalt 91% af højeste dagpengesats beregnet på årsbasis. Har du pensionsordninger, bliver din fleksydelse sat ned. Det gælder, uanset om pensionsordningen udbetales samtidig med fleksydelsen eller på et senere tidspunkt, og uanset om den er oprettet privat eller via en arbejdsgiver.
Din årlige fleksydelse kan dog ikke overstige den indtægt, du havde året forinden, du gik på fleksydelse.
Se eventuelt på borger.dk for flere oplysninger omkring fleksydelse og din fleksydelsesalder.