]]>

Pressemeddelelse

Corona-krisen viser behovet for en stærk udenrigstjeneste

Vi har akut behov for, at danske virksomheder kan få hjælp på danske ambassader og handelsrepræsentationer, når økonomierne og eksportmarkederne igen går i gang. Coronakrisen viser behovet for en stærk udenrigstjeneste, skriver Sara Vergo.

06.05.2020

Debatindlæg af Sara Vergo, Formand, Djøf Offentlig

Op mod 750.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af Danmarks eksport til udlandet. Mange af disse arbejdspladser lider – som resten af verden – under den nuværende coronakrise med lukkede samfund og økonomier i frit fald.

Folketinget har foreløbig vedtaget hjælpepakker til erhvervslivet og lønmodtagerne for 400 milliarder kroner. Det er godt og stærkt, at et enigt Folketing holder hånden under virksomhederne og arbejdspladserne i en turbulent tid, hvor det fortsat er usikkert, hvornår vi vender tilbage til mere normale tilstande.

Jeg vil gerne kvittere for, at en del af de mange kroner er øremærket et styrket Udenrigsministerium. Der er sat 225 millioner kroner af til eksport- og investeringsfremme i 20/21. Det er tiltrængt. Vi har akut brug for, at danske virksomheder kan få hjælp på de danske ambassader og handelsrepræsentationer rundt om i verden, når økonomierne og eksportmarkederne igen kommer i gang.

Meget mere end udenrigspolitik

Udenrigsministeriet er nemlig meget mere end udenrigspolitik og hjælp til strandede danskere rundt om i verden.

Bistand til udviklingslande er en vigtig aktivitet. Og så er ministeriet en central krumtap i danske handelsfremstød og rådgivning og bistand til virksomheder, der har brug for lokalt kendskab til, hvordan markedet ser ud, og hvordan man driver forretning i de forskellige dele af verden.

Det kræver en lokal tilstedeværelse at kende kultur og normer, og derfor er det bekymrende, når den danske udenrigstjeneste er den mindste i Norden med mange meget små ambassader. Det er skidt for Danmark og danske virksomheder.

For coronakrisen har for alvor udstillet, hvor sårbar Danmark og resten af verden er, når en krise vender op og ned på vores hverdag.

Og hvor vigtigt det er med en stærk udenrigstjeneste, der har fingeren på pulsen, når verden brænder.

Velfærdssamfundet i alle verdens hjørner

Da næsten alle verdens lande lukkede grænserne i midten af marts, befandt der sig langt over 100.000 danskere i udlandet – på forretningsrejse, studieophold, som turister eller bosiddende i et andet land.

Langt de fleste kunne rejse hjem på egen hånd. Men mange tusinde har haft behov for Udenrigsministeriets hjælp til at finde en vej tilbage til Danmark.

Flere hundrede medarbejdere blev trukket over i Borgerservice, som normalt består af 20-25 medarbejdere.

Og de har alle knoklet i døgndrift for at bistå strandede danskere. Der er blevet sat nye standarder for, hvor langt vi går for at lade vores velfærdssamfund række ud til alle hjørner af verden.

Danske interesser i en usikker verden

Borgerservice er et af mange eksempler på, hvorfor vi har brug for et stærkt Udenrigsministerium. I en verden præget af flygtningestrømme, handelskrige, sikkerhedspolitiske spændinger, oprustning i Arktis, klimaforandringer, Brexit … burde det være indlysende, at vi har brug for danske udkigsposter og en stærk dansk stemme i den internationale verden.

Det er helt afgørende, at vi kæmper for et regelbaseret internationalt samarbejde, så det ikke kun er de store og stærkeste nationer, der bliver hørt.

Vi kan ikke undvære det klassiske diplomati og internationalt samarbejde i blandt andet EU og FN, hvis vi skal varetage danske interesser i en usikker verden. Her er samarbejde og indsigt i, hvordan andre nationer tænker og prioriterer, helt afgørende.

Grænseoverskridende problemer bliver ikke løst ved at isolere sig. Ligesom corona kun bliver bekæmpet gennem et samarbejde om at finde en kur og vaccine, kan vi kun løse de globale udfordringer gennem et internationalt samarbejde.

Fortsætter nedskæringerne i 2021?

Desværre er udviklingen gennem mange år gået den forkerte vej. Talrige tidligere udenrigsministre og topdiplomater har advaret mod, at mange års besparelser på diplomatiet har medført, at Udenrigsministeriet har svært ved at løfte de helt basale opgaver i en globalt set usikker tid.

Heldigvis blev Udenrigsministeriet i forbindelse med finansloven for 2020 ikke pålagt det sædvanlige omprioriteringsbidrag, hvor der år for år er skåret 2% af budgettet. Men fortsætter nedskæringerne i 2021 og årene frem?

Vi bliver også nødt til at drøfte, om udenrigstjenesten har de rigtige muskler. Ikke kun til borgerservice og handelsfremme, men også til de øvrige opgaver.

For intet tyder på, at verden bliver et mere roligt sted, som vi halvt om halvt kan vende ryggen til for at passe os selv. Danmark har brug for en stærk udenrigstjeneste. Ikke et svækket diplomati.

Indlægget har været bragt på Altinget.dk den 6. maj 2020.

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kelvin Ericksson

They are licensed and experienced group of hackers who has served and delivered up to speed over the years globally . Their services are safe and secured with 100% guaranteed because they are group of Noble Hackers who respect human sympathy to the call … I can beat up my chest to testify of their proficiency … contact these group of hackers via blankatmmaster5555@GMAIL.COM or Whatsapp:+3197005034579 They have spent up to 2 decades in the Hacking profession as a well qualified hackers and their reputation is acknowledged positively..People choose them because they don't fail to deliver..They offer all manners of Hacking services which are not limited to the following;
*Retrieval of fraudulent funds*UNLIMITED NETFLIX LOGIN*LOAN transfer *Loading of Bitcoin
*Removal of old credit score
*Unlimited Blank ATM Card with Tracking code for pick up
*Help Sign up to ILLUMINATI and get famous faster
*delete Youtube videos or increase views
*school transfer and certificate forgery
*Verify accounts for Paypal transfer and bank logins
*Hack Court System and Clear criminal records
*Bitcoin mining
*Credit card delivery
*School grades upgrade
*Facebook hack
*Whatsapp Hack
*IP location
*Clears bad Driving
*Hack Bank Logins
And other countless services but not for free …they deliver perfectly without any regret from any client… email link: BLAMKATMMASTER5555@GMAIL.COM
WhatsApp+3197005032123
Web site: http: //blankatmmaster5555.wixsite.com/
Harkers
Truly they are the world licensed internet gurus.. because your smile is their happiness......


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Martin Davidson

THIS IS AN OFFICIAL ILLUMINATI MESSAGE TO THE WORLD NOTE: NO HUMAN SACRIFICE IS INVOLVED AND ILLUMINATI ALSO DOES NOT ASK FOR THE REGISTRATION FEE
You can contact the temple agent through WhatsApp: (+33758476136)
Are you a businessman, politician, pastor, musician? You want to be rich famous, powerful in life, join the Illuminati brotherhood cult today and get rich instant sum of. $ 1 million a week and free
Car where you choose to live in this world and get even $
1,000,000 as your benefit to start a new life.

You must be at least 18 years old before you can contact our partners Email: illuminatitemle666@gmail.com or Whatsapp: (+33758476136)


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.