Pressemeddelelse

Dumdristig spareiver skaber uddannelseskaos

Kære regering, det er på høje tid, at I tager jeres del af ansvaret for den måde, landets uddannelsessektor drives på og ændrer kursen radikalt, skriver Djøfs forsknings- og uddannelsespolitiske chef i et debatindlæg.

27.02.2019

Debatindlæg af Wenche Quist, Forsknings- og Uddannelsespolitisk chef i Djøf 

Med faste årlige besparelser på 2% og manglende evne eller vilje til at sikre det midlertidige taxameterløft til de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser, skaber regeringen reelt kaostilstande i den uddannelsessektor, som er fundamentet for Danmarks fremtidige vækst og velfærd.

Senest har Aalborg Universitet været igennem universitetets hidtil største spareøvelse. Over 100 stillinger er skåret væk - heraf cirka 40 på det samfundsvidenskabelige område, der har holdt særligt hårdt for. Der er absolut ingen gode grunde til den måde, ledelsen har valgt at udmønte sparekravet på. For der er intet i sol, vind eller måne, der peger på, at erhvervslivet fremover vil efterspørge færre kandidater med samfundsvidenskabelige kompetencer. Tværtimod.

Men også andre uddannelsesgrupper og sektorer har holdt for. Og derouten er langtfra forbi. Frem til 2022 skal der spares i alt 20 milliarder kroner i uddannelsessektoren.

Og selv om regeringen forsikrer, at 2% af besparelserne fra 2022 »føres tilbage til sektoren«, som det hedder, skaber det ikke den vished over budgetterne, som enhver uddannelsesleder behøver for at have et reelt ledelsesrum. Tværtimod skaber manøvren mest af alt et større handlingsrum for politiske prioriteringer uden armslængde og reel faglig indsigt.

Man kan kalde regeringens tilgang til uddannelse for dristig, for om ikke andet kan man hævde, at den vidner om uhyre stor tiltro til, at man kan få rigtig meget for meget mindre.

Men virkeligheden taler bare et andet sprog: Studerende og elever modtager i stadigt stigende grad envejskommunikerende undervisning uden vejledning. Og de får ikke vejledning om, hvad de gør godt eller skidt, men overlades i stort omfang til deres evner ud i selvlæring.

Alle - også regeringen, for det har blandt andet dens eget Udvalg om bedre universitetsuddannelser klart vist - ved, at netop den form for uddannelse absolut ikke matcher de politiske skåltaler om højere uddannelseskvalitet.

Det er paradoksalt, at det eneste, regeringen gør for at bedre kvaliteten, er en lille satsning på eliteuddannelse for de meget få. Resten spises af med discountuddannelser.

I Djøf vil vi derfor ikke tøve med at kalde regeringens tilgang til uddannelse for dumdristig og blottet for den rettidige omhu, som dog i særlig grad bør tildeles de unge.For det er jo deres kompetencer, vores allesammens fremtidige velfærd står og falder med.

Så: Kære regering, det er på høje tid, at I tager jeres del af ansvaret for den måde, landets uddannelsessektor drives på og ændrer kursen radikalt.

I kan jo begynde med at gøre det midlertidige løft af de allermest underfinansierede universitetsuddannelser varigt og dernæst skrotte den grønthøster, der på nuværende tidspunkt trækker undervisnings- og forskningsmiljøer op med rode.

Og det haster. For på nuværende tidspunkt er hver dag en ny fyringsdag for forskere, undervisere og lærere.

Indlægget har været bragt i Jyllands-Posten den 27. februar 2019

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Djøfbladet

Hvem vinder valget? Se de nyeste tal fra Djøf-indekset

Midtvejs i valgkampen er der fortsat udsigt til et solidt rødt flertal, og balancen mellem blokkene flytter sig ikke voldsomt. Det viser Djøfs nye valgbarometer, Djøf-indekset, der skal "genskabe tilliden til meningsmålinger". (Opdateret 22. maj)

Kilde: Djøf-indekset
Djøf blog

Bliver du ligegyldigt anerkendt på job?

Hjælp dig selv, din chef og dine kollegaer til, du får den form for anerkendelse, der motiverer dig mest.


Frederik Iuel
Frederik Iuel
Chefkonsulent