Pressemeddelelse

Vi får brug for andet end it hajer og teknikere

Lad ikke behovet for flere med STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering & Math) overskygge det faktum, at helt andre fag og uddannelser har lige så stor succes i de danske virksomheder. Debatindlæg af direktør Laurits Rønn, Dansk Erhverv og formand Henrik Funder, Djøf Privat.

24.09.2018

Af direktør Laurits Rønn, Dansk Erhverv og formand Henrik Funder, Djøf Privat. 

Hele 19.000 it-specialister kommer Danmark til at mangle i 2030, har regeringen anslået, og det har Disruptionsrådet og andre siden fremhævet igen og igen. En forklaring er, at virksomhederne allerede er godt i gang med at rulle nye teknologier ind, såsom kunstig intelligens, robotter og big data.

Men i vores iver efter at løse dette presserende behov, må vi som samfund ikke skyde over målet ved at tro, at it-specialister og andre tekniske uddannelser er svaret på alle fremtidens udfordringer.

For danske virksomheder er forskellige – deres produkter, salg og service er som en blomstereng af farver og vækster. Og behovene for færdigheder afspejler selvfølgelig den variation. Langt fra alle virksomheder har mest brug for teknisk uddannede medarbejdere for at kunne gro og blive mere konkurrencedygtige.  

Dykker man eksempelvis ned i regeringen rapport, ”Virksomheders behov for digitale kompetencer”, så er omkring en tredjedel af de efterspurgte 19.000 ikke it-specialister i gængs forstand. De er projektledere, kommunikatører og andre – job der rimer på akademikere med en samfundsvidenskabelig eller humanistisk baggrund. 

Og det er ikke et tilfælde, at de samfundsvidenskabelige uddannelser også gør sig gældende i it-branchen. Dels har mange af dem matematiske færdigheder – et åbenlyst eksempel på dette er en økonom. Dels er de en eftertragtet gruppe af fag i næsten alle brancher og sektorer, hvor de ofte er projektledere og specialister i at få produkterne solgt.

Ja, akademikere er i det hele taget værdifulde for virksomhederne – uanset om de har en teknisk, humanistisk eller samfundsvidenskabelig baggrund. Det slår flere undersøgelser fast. Særligt den første akademiker i en virksomhed kan virkelig løfte væksten.

I Nordic Service Group, der servicerer hospitalsudstyr, ansatte de den første akademiker i 2012. En cand.merc.er, der ifølge direktøren var medvirkende til at virksomhedens omsætning i Norden tre år efter ansættelsen var steget med 83 pct. Blandt andet fordi akademikeren fik digitaliseret salgssystemet.   

Og det resultat er langt fra enestående.
En analyse fra Epinion, Akademikernes A-kasse og Djøf fra sidste år, viste tydeligt forskellen i mellem den virksomhed, der ingen akademiker har og den virksomhed, der ansætter den første akademiker. Hos virksomheden med en akademiker er værditilvæksten i gennemsnit 38 pct. højere efter tre år, og der er blevet ansat 4,5 flere medarbejdere – især faglærte og ufaglærte.

Og i analysen var netop de samfundsvidenskabeligt uddannede den gruppe, som trak gennemsnittet mest op. Et mønster der gik igen, da regeringens Udvalg for bedre universitetsuddannelser kom med deres rapport i foråret.  

Rapporten granskede det samfundsøkonomiske afkast af forskellige uddannelsesniveauer. Altså hvad den enkelte bidrager med i form af skat og andet – fratrukket udgifterne til deres uddannelse. Igen viste den, at akademikere er en kæmpe gevinst for samfundet, og at dem med en samfundsvidenskabelig uddannelse – efter lægerne - bidrager mest af alle.

Men et er tallenes tale, noget anden den konkrete virkelighed: At der er brug for en flerhed af uddannelser og kompetencer i virksomhederne. Dansk Erhverv og Djøf vil godt slå et slag for, at vi ikke får drejet hele det danske uddannelsessystem i én bestemt retning.

Vi har brug for flere it-hajer og dygtige teknikere, men der er også brug for kloge hænder og hoveder til andre vigtige opgaver. Lad ikke behovet for flere med STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering & Math) overskygge det faktum, at helt andre fag og uddannelser har lige så stor succes i de danske virksomheder.    

Debatindlægget blev bragt i Børsen den 24. september 2018.

 

Abonnér på pressemeddelelse

Få besked hver gang Djøf udsender en pressemeddelelse

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Djøfbladet

Bag facaden er advokatbranchen præget af urimelige vilkår

Advokatbranchen er præget af en kultur, hvor arbejdspresset er så massivt, at det ofte er i strid med EU’s arbejdstidsregler. Har Djøf tænkt sig at gøre noget ved kulturen, spørger fhv. advokat Frederik Waaben. Vi tager problemet seriøst, lyder svaret.

Modelfoto: TijanaM/Shutterstock
Djøf blog

Fortæl om dig selv, når du søger job

Rejser og fritidsinteresser kan foldes ud og blive til eksempler på dine personlige kompetencer, og samtidig fremstår du imødekommende ved at fortælle lidt om dig selv som privatperson.


Tom Hedegaard
Tom Hedegaard
Chefkonsulent