Sådan sætter vi farten ned og skaber bedre love og reformer
Hen over sommeren har debatten om Folketingets lovgivningsarbejde raset. Konklusionen fra statsministeren, folketingspolitikere og meningsdannere har været klar: Politik går for hurtigt og formår ikke at skabe den nødvendige forandring hos borgerne.
På dagen for Folketingets åbning kommer Djøf derfor med tre konkrete forslag til, hvordan vi imødegår hastigheden og skaber bedre love og reformer:
For det første skal nye love testes på virkeligheden. For det andet bør der sættes færre detaljerede regler fra centralt hold. Og for det tredje bør langt mere lovgivning udstyres med en udløbsdato – en såkaldt solnedgangsklausul.
Formand for Djøf, Henning Thiesen siger til Altinget 5.oktober 2021: “Hen over sommeren har vi hørt politikere fra både regeringen og andre partier tilkendegive, at de synes, at hastigheden i lovgivningsarbejdet er gået for vidt. Vi hører også embedsmænd sige, at tempoet går udover kvaliteten af det arbejde, de yder. Og er det tilfældet, så svækker vi befolkningens og virksomhedernes tillid til de regler, der kommer ud af lovgivningsarbejdet, og det synes jeg ikke, at nogen kan være tjent med”.
Tidligere på året udgav Djøf en undersøgelse blandt medlemmer ansat i centraladministrationen, der tydeligt viser arbejdspresset og opgavemængden er så stor, at der går udover både trivsel og kvaliteten. Der er kort sagt brug for at sænke tempoet, så kvaliteten af lovgivningsarbejdet kan følge med.
”Vi tror på, at det kan sikre, at tempoet i lovgivningsarbejdet falder, og at kvaliteten dermed stiger. At der bliver mere tid til at kvalitetssikre det, som kommer ud af lovgivningsprocessen,” siger Henning Thiesen.