]]>

Arrangement

Statsfejl - Når politik har eksternaliteter

Hvad skal staten lave? Ifølge velfærdsøkonomisk teori skal den først og fremmest rette markedsfejl. Men hvad nu hvis statens indgriben har utilsigtede konsekvenser? Hvad nu, hvis der med regulering følger nogle helt nye eksternaliteter?

Hvad handler arrangementet om?

Hvad skal staten lave? Ifølge velfærdsøkonomisk teori skal den først og fremmest rette markedsfejl, hvilket skal medføre en paretoforbedring. Men hvad nu hvis statens indgriben har utilsigtede konsekvenser? Hvad nu, hvis der med regulering følger nogle helt nye eksternaliteter? Hvad nu, hvis der i virkeligheden ikke blot eksisterer markedsfejl, men også statsfejl? Public Choice udgør modvægten til den del af mikroøkonomisk teori, der beskæftiger sig med markedsfejl.

I Public Choice-teorien forsøger man at forklare politiske fænomener ved hjælp af de samme værktøjer og den samme grundlæggende antagelse som i almindelig økonomisk analyse: at individer er egennyttemaksimerende.

Blikket rettes mod individer i deres egenskab af vælgere, politikere og embedsmænd, og det undersøges, hvornår og hvordan statens markedsfejlsrettende indgreb medfører en ny eksternalitet: Statsfejl. Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS og cand.polit., giver en introduktion til Public Choice-teorien med efterfølgende Q&A.

Kl. 16.15 Velkomst
Kl. 16.20 Public Choice ved Otto Brøns-Petersen
Kl. 17.00 Pause
Kl. 17.15 Public Choice fortsat
Kl. 17.45 Q&A
Kl. 18.00 Farvel og tak

Arrangementet har ikke flere afholdelser på nuværende tidspunkt

Se alle