]]>

Arrangement

SKAT - hvorfor er det gået så galt?

Den hæderkronede institution, SKAT, har i en årrække været i frit fald. Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen og forhenværende skattedirektør Ole Kjær diskuterer, hvordan det kunne lade sig gøre, at staten har mistet milliarder i indtægter på grund af fejlagtige systemer, nedskæringer og omorganiseringer, og at borgerne har mistet tillid til SKAT.

Hvad handler arrangementet om?

Hvorfor og hvordan er det gået så galt i SKAT? Pressen har rapporteret om IT-systemskandaler, fejlbehæftede ejendomsvurderinger og svigtende gældsinddrivelse, stigende skatteflugt, udbytteskattesvindel og momskarruseller for blot at nævne de mest kendte sager, der har hærget i dette århundrede. SKAT har samtidig været udsat for gentagne omorganiseringer og omlægninger fra kommune til stat, udflytninger og nedskæringer på personale og budgetter. De seneste skatteministre har derfor fået som opgave at rette op, men resultaterne lader vente på sig.

SKATS nedtur falder sammen med nye organisationsprincipper og tænkemåder. New Public Management foreskriver strategisk tænkning i stedet for omhyggelig sagsbehandling. Til gengæld skal alle aktiviteter rapporteres. Man kan dog konstatere, at når det drejer sig om skatteansættelse af almindelige borgere, er SKAT kommet langt. I lyset af skandalerne har borgerne imidlertid mistet tillid til skattevæsnet.

Debatmødet ser på organisation, bemanding og kompetencer samt bevillinger, men også på de dybere årsager til, at en organisation kan falde fra hinanden. Manglede der ’analog’ kontrol, troede SKAT for meget på systemerne eller på, at en ny organisationsmodel kunne klare problemerne? Kunne det ikke følge med i smarte svindleres agendaer og kunnen?

Tidligere direktør i skatteministeriet Ole Kjær og professor Jørgen Grønnegård Christensen analyserer udviklingen og de fejlslagne beslutninger eller mangel på samme, samt ser på, om SKAT er på vej til genopretning. Jørgen Grønnegård vil også drage paralleller til andre ministerier og styrelser.

Arrangementet har ikke flere afholdelser på nuværende tidspunkt

Se alle