]]>

Arrangement

EU's demokratiske udfordring – Rule of Law

Vil det lykkes Kommissionen at tvinge et EU-land til at blive demokratisk? De demokratiske spilleregler er udfordret af den ungarske og polske regering.

Dato og sted

05. januar 2022
Online

Afholdt

Varighed

08:30-09:30

Pris

Gratis
For alle

Debat

Hvad handler arrangementet om?

Den polske forfatningsdomstol afgjorde i oktober, at Polen ikke er underlagt EU-Domstolen og dermed ikke skal følge EU-lovgivningen.

Det har fået et allerede betændt forhold mellem Polen og EU-Kommissionen til blot at blive endnu værre. Både den ungarske og polske regering har i en længere periode udfordret EU's demokratiske spilleregler, og Kommissionen, med pres fra EU-Parlamentet, har via forskellige redskaber forsøgt at få landene tilbage på det demokratiske spor.

EU indførte fx i 2021 'Rule of Law mechanism', der skulle få styr på den udemokratiske udvikling. Men hvorfor er begrebet "rule of law" så vigtigt? Vil det lykkes Kommissionen at tvinge et EU-land til at blive demokratisk? Og hvad hvis det ikke sker?

I debatpanelet kan du møde Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti og Nikolaj Villumsen, medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten samt souschef ved den danske ambassade i Polen, Malene Bøgesvang.

Under overskriften EU Aktuelt afholder vi i samarbejde med Europa-Parlamentet en digital debatrække, hvor vi tager fat på aktuelle EU-emner som:

Sæt også kryds i kalenderen, så du kommer med til debat om: 

 • Kvindernes internationale kampdag set fra EU onsdag den 2. marts
 • Fremtidens forsvarssamarbejde i EU onsdag den 20. april
 • Sundhedsunion på tegnebrættet onsdag den 25. maj

Hvem er oplægsholder?

Maria Rosenberg Rasmussen

Maria Rosenberg Rasmussen
Moderator og ansat hos Europa-Parlamentet

Maria arbejder på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Hun har tidligere været freelancejournalist i Bruxelles, haft ansættelse i Europa-Kommissionen, været ansat som journalist hos Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) og presseattaché på Europa-Parlamentets kontor i Danmark. Hun er cand.mag. i dansk og samfundsfag fra Københavns Universitet og fagjournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

 

 

 

 

Pernille Weiss

Pernille Weiss
Medlem af Europa-Parlamentet, Det Konservative Folkeparti

Pernille Weiss (K) blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2019. Hun sidder i Parlamentets største partigruppe 'Det Europæiske Folkepartis Gruppe' (EPP) som eneste dansker. Hun er medlem af Udvalget om Industri, Forskning og Energi (ITRE) samt Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI). Hun er desuden stedfortræder i Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling (FEMM).

 

Nikolaj Villumsen

Nikolaj Villumsen
Medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten

Nikolaj blev valgt til Europa-Parlamentet i 2019. I Parlamentet sidder Nikolaj i Venstrefløjsgruppen GUE/NGL. Han er blandt næstformændene for gruppen og er medlem af beskæftigelsesudvalget. Han er desuden medlem af miljø- og folkesundhedsudvalget og af blandt andet Tyrkiet- og Palæstina-delegationerne. Nikolaj var medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2011-2019 og var blandt andet EU-ordfører, udenrigsordfører og integrationsordfører. Nikolaj har tidligere været international medarbejder hos Danske Studerendes Fællesråd.

Se profil på Europa-Parlamentets hjemmeside

Malene Bøgesvang

Malene Bøgesvang
Souschef, Den danske ambassade i Polen

Malene Bøgesvang er souschef på den danske ambassade i Polen. Hun leder afdelingen for politik og kommunikation, der primært beskæftiger sig med polsk politik i EU, samt hvordan polske indenrigs- og udenrigspolitiske forhold har betydning for Danmark.

Samarbejdspartnere

Europa Parlamentet


Pris og praktisk info

 • Pris
 • Ikke-medlemmer
  Gratis
 • Medlemmer
  Gratis
 • Sted
 • Online
 • Arrangementets referencenr.
 • 35751
 • Frist
 • Tilmeldingsfrist
  4. januar 2022 kl. 23:59
 • Yderligere info, kontakt
 • Marianne Klarskov Nielsen

  Marianne Klarskov Nielsen
  Sprogredaktør og koordinator
  mkn@djoef.dk
  33 95 99 72

 • Behandling af personoplysninger
 • Når du deltager i et arrangement hos Djøf, behandler vi nogle personoplysninger om dig. Du kan læse mere om Djøfs behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik. Læs også Djøfs privatlivspolitik for webinarer via Zoom.

  Din sikkerhed ved brug af Zoom
  Når du deltager i et online-arrangement, online-netværk eller online-kursus arrangeret af Djøf, vil det foregå via videotjenesten Zoom. Djøf har en virksomhedslicens og anvender Zoom Pro account. Læs mere om, hvordan Djøf anvender Zoom.

Se alle