]]>

Arrangement

Ridser i genforeningens glansbillede

Du får viden om grænsegendarmerne, der fra 1920-1968 bevogtede den nye danske grænse, og hører også om forholdet mellem dansk og tysk i grænselandet.

Hvad handler arrangementet om?

I 1920 kom de lyseblå grænsegendarmer til den nye dansk-tyske grænse som nogle af genforeningens helte som et tegn på den sejr, afstemningen den 10. februar 1920 var.

Blot 25 år senere er det et lemlæstet gendarmeri, hvor mange har betalt den højeste pris i nazisternes kz-lejre. Gendarmerne blev svigtet, og deres historie er gået hen og blevet den forsømte fortælling. I en sådan grad, at de lyseblå, der trådte den gendarmsti, der i dag er så populær, var glemt 100 år efter, at de var blevet modtaget som helte.

  • Hvorfor gik det så galt?
  • Et bud på et svar bliver givet i bogen og i foredraget.

Efter frokost fortæller Poul Erik Thomsen om sin bog 'Den delte by' - en krønike om genforeningen i Sønderjylland med udgangspunkt i Tinglev, hvor han har boet hele livet.

Fortællingen handler om den dansksindede bagermester og den tysksindede slagtermester, der trods hver deres nationale ståsted formår at opbygge et venskab. Venskabet overlever endog besættelsen, hvor den tyske slagter under retsopgøret må stå til ansvar for sit engagement i en slags tysk hjemmeværn betegnet 'Zeitfreiwillige'.

 

Der vil efter foredragene blive mulighed for at se museet Oldemorstoft mod betaling af entrè 40,00 kr. pr. person. Museet har også en udstilling om grænsegendarmerne.

Til frokost sørger vi for, at der er smørrebrød, som du har mulighed for at købe og spise i Oldemors Kaffestue.

Arrangementet har ikke flere afholdelser på nuværende tidspunkt

Se alle