Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) er et første skridt på vejen til en EU Bankunion. EBAs opgave er at harmonisere regler for banker og banktilsyn og sørge for forbrugerbeskyttelse. Dens magt er dog begrænset, og for eksempel har en fælles indskudsgaranti lange udsigter.
Oprettelsen af en kapitalmarkedsunion blev lanceret i 2014. Idéen er at have fælles europæiske regler for værdipapirskabelse. En umiddelbar ambition er at lette adgangen til kapitalmarkedet for mindre virksomheder.
Samtidig er det på dagsordenen at udvikle Den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM) til en egentlig valutafond (EMF) med det dobbelte formål om at sikre bankstabiliteten og holde styr på staternes gældsættelse. Initiativet er dermed en videreudvikling af Den Monetære Union (ØMUen) i lyset af de sydeuropæiske kriser og redningspakker. Nogle af EU's ledende kræfter, ikke mindst Frankrig, tilstræber en solidarisk finanspolitik, mens andre med Tyskland i spidsen kræver, at mekanismerne skal være budgetneutrale.
EBA fungerer, men har begrænsede opgaver og myndighed. Bank- og kapitalmarkedsunionerne bliver måske nok vedtaget, men i hvilken form? Hvor langt er disse forslag kommet, og hvad er Danmarks stilling? Og sidst, men ikke mindst, kan man forvente, at de løser de problemer, de adresserer? Det drejer sig i sidste ende om den europæiske arkitektur for finansmarkedet i samspil med penge- og finanspolitik.
Talere
Per Callesen, direktør, Danmarks Nationalbank
Jakob Vestergaard, lektor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, RUC