]]>

Arrangement

EU og USA - hvem redder demokratiet?

I en debatserie på tre arrangementer om EU og USA sætter Djøf og Europa-Parlamentet det transatlantiske forhold under lup med en række vidende og markante stemmer. Dette er det første arrangement ud af tre.

Hvad handler webinaret om?

"Joe Biden must first repair democracy at home", skrev Financial Times efter Trump-tilhængere stormede kongressen 6. januar. "Snigløbet mod demokratiet i Europa er langt mere gedulgt og underspillet end i USA", lød det fra professor Marlene Wind i Berlingske i januar med henvisning til den polske og ungarske regerings undergravning af retsstaten.

Samtidig viser en global rapport fra Cambridge University fra 2020, at tilfredsheden med demokratiet er dalet støt siden 2005. I USA, Storbritannien og Sydeuropa er 60% af befolkningen utilfredse med det demokrati, de lever i.

Europa-Kommissionen mener, at de europæiske demokratier skal styrkes ved at sikre frie og retfærdige valg, mediefrihed og bekæmpe desinformation. Og den illiberale udvikling i Polen og Ungarn skal modvirkes med en retsstatsmekanisme, der gør det muligt for EU at tilbageholde finansiering til EU-lande, der bryder med demokratiske principper.

Spørgsmålene er nu:

  • Kan præsident Biden og EU i fællesskab rette op på den demokratiske utilfredshed blandt egne borgere?
  • Er spørgsmålet om demokratiets udbredelse og overlevelse fortsat et udenrigspolitisk anliggende?
  • Hvilke tiltag mener Europa-Parlamentet kunne gavne demokratiet i egen andedam og opbakningen til det amerikanske?

Mød seniorforsker Rasmus Sinding fra DIIS og medlemmerne af EU-Parlamentet Kira Peter-Hansen (SF) og Morten Løkkegaard (V). Moderator er Maria Rosenberg Rasmussen. 

Flere perspektiver på EU og USA-debatten

Praktiske informationer

Arrangementet har ikke flere afholdelser på nuværende tidspunkt

Værter

Europa Parlamentet


Se alle