]]>

Arrangement

Brexit og konsekvenserne for Irland

Storbritannien udtræder af EU efter 47 års medlemskab. Hvorfor og hvad bliver konsekvenserne for Irland?

Hvad handler arrangementet om?

Allerede godt to år efter Storbritannien blev medlem af EF kom den første afstemning om medlemskabet. 69% stemte ja. Oppositionen var især Labours venstrefløj. 20 år senere begyndte en opposition hos Konservative. Ved folkeafstemningen i 2016 var der flertal for Brexit på 52%.

Irland kan snart fejre 100 året for sin selvstændighed efter et blodigt opgør. I Nordirland har der siden været lange perioder med uro. Senest 1968-98 med mere end tre tusind døde.

Forholdet mellem Storbritannien og Nordirland har været en vigtig faktor i irsk politik siden uafhængigheden. Der har altid været fri bevægelighed mellem England og Storbritannien.

Storbritannien dominerede på mange måder irsk, økonomisk politik frem til 1973. Medlemskabet af EF har været afgørende for irsk selvforståelse og udvikling. Genforening med Nord har sjældent været højt på den politiske ønskeliste, men forholdene i Nord har altid været til stede i bevidstheden. Og spillover-effekten af samt interessen for begivenheder i Nordirland har altid været større i Irland end i England.

Derfor er den åbne grænse mellem Nord og Syd så vigtig for Irland i Brexitforhandlingerne. Selvstyret i Nord har ligget i ruiner i tre år formentlig forstærket af Brexit. Nu er der håb om, det kan genoplives.

De økonomiske konsekvenser af Brexit kan blive store, viser forskellige beregninger.

Praktiske informationer

Heldigvis har corona-situationen bedret sig, og som det ser ud nu, forventer myndighederne at hæve forsamlingsforbuddet til 200 personer den 8. august. Vi har derfor besluttet at afholde arrangementet "Brexit og konsekvenserne for Irland", men følger naturligvis myndighedernes til enhver tid gældende retningslinjer.

Du får tilbudt kage og vand ved indgangen til Bethesdas festsal fra kl. 14.30. For at sikre god plads mellem deltagerne vil det denne gang ikke være muligt at bevæge sig rundt og netværke. Du bedes derfor med det samme finde en stol og sætte dig (der vil være behørig afstand mellem stolene).

Niels Pultz’ foredrag starter kl. 15.00.

Arrangementet har ikke flere afholdelser på nuværende tidspunkt

Se alle