]]>

Arrangement

Besøg på museet Tirpitz

Pensionistnetværket Syd besøger det landskendte museum Tirpitz i Varde Kommune.

Hvad handler arrangementet om?

Vi besøger det landskendte museum Tirpitz i Varde Kommune. Her får vi et foredrag om museets tilblivelse og en efterfølgende rundvisning i museet. Efter rundvisningen får vi lidt forplejning i caféen (for egen betalling), og herefter kan du selv gå rundt i museet og se på udstillingerne.

Tirpitz-stillingen

I august 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge den store Tirpitz-stilling vest for Blåvand. De to enorme kanonbunkers var en del af Atlantvolden og skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg. Men krigen sluttede. før bunkerne blev færdige, og siden da har de stået som kolde vidnesbyrd om krigen lige midt i vestkystens storslåede klitlandskab.

Nu er den sydlige bunker blevet en del af attraktionen Tirpitz. Gennem en underjordisk tunnel kommer du ind i den gamle kanonbunker. Her kan man selv gå på jagt efter svar på de mange spørgsmål, der gemmer sig bag de 3,5 meter tykke mure af stærkt armeret beton.

I museet finder du svar på:

  • Hvorfor blev der bygget en stor kanonstilling lige her i Blåvand?
  • Hvem skulle have bemandet den?
  • Hvordan virkede kanonen – og hvor langt kunne den skyde ud over havet?

Museet Tripitz

Tirpitz er tegnet af det verdensberømte danske arkitektfirma BIG Bjarke Ingels Group. Det åbnede i 2017 og består af fire store udstillingsrum og en underjordisk korridor, der fører over til selve Tirpitz-bunkeren.

Museet rummer tre permanente udstillinger:

  • Den Skjulte Vestkyst. Om livet i Vestjylland de sidste 20.000 år.
  • Havets Guld. Om rav, og hvordan man finder det.
  • En Hær af Beton. Om byggeriet af de tusinder af bunkers langs den jyske vestkyst og ikke mindst om de mennesker, der byggede dem, bemandede dem eller levede i skyggen af dem.

Desuden er der formidling i bunkeren og en stor særudstilling 'Livsfare – Miner' om minerydningen efter 2. verdenskrig.

Museumsdirektør Claus Kjeld Jensen holder et foredrag og fortæller om arbejdet med at skabe Tirpitz, om arkitekturen og udstillingerne, og om hvordan Tirpitz spiller ind i den generelle museumspolitik i Varde Kommune.

Claus Kjeld Jensen er uddannet ph.d. i forhistorisk arkæologi fra AAU og har tidligere været ansat på AAU samt Kulturhistorisk Museum i Randers. Han blev direktør for Vardemuseerne i 2007.

Betaling

Deltagerne betaler selv entré (med rabat på 115 kr.) og for forplejning i caféen på 60 kr. for kaffe og kage. Djøf betaler for selve rundvisningen.

Arrangementet har ikke flere afholdelser på nuværende tidspunkt

Se alle