]]>

Nå lettere fra data til effektive beslutningsoplæg

Analyserer du lidt i øst og vest, er det svært at træffe en god beslutning. Her er tre trin, der kan tage dig en mere direkte vej fra dataanalyser til effektive beslutningsoplæg.

Data er guddommelige, men kun hvis du og din organisation bruger dem smart og effektivt. Her er de tre trin og eksempler på metoder og kurser, der kan gøre det lettere at få succes med dit analysearbejde og bane vejen for holdbare beslutninger.

02.11.2021

1. Definér det rigtige problem at løse

Inden du går i gang med din analyse, er du nødt til at finde kernen i det problem eller den udfordring, som din analyse skal bidrage til løsninger på. Du skal definere og frame dit problem, så det står helt klart for alle interessenter, hvad kernen i jeres udfordringer er.

Du kan bruge forskellige metoder til at nedbryde problemet og finde frem til de bagvedliggende årsager. Det vigtigste er, at du arbejder dig ind til kernen og ikke lader dig forblænde af overfladiske symptomer.

På kurset ’Strategisk problemløsning’ får du flere metoder til at komme bag om komplekse problemer. En af metoderne er issue-træer, hvor du bruger en fast struktur til at identificere potentielle kilder til dit problem. Strukturen hjælper med at skitsere kilderne, så de er dækkende uden at overlappe. På den måde bliver det lettere for alle interessenter at se årsagerne til problemet.

Når dit problem og årsagerne er på plads, kan du bedre lave en køreplan for din analyse. På kurset arbejder du også med at generere idéer og opstille løsninger, og hvordan du opbygger gode beslutningsoplæg.

2. Udnyt Excels funktioner i din analyse

Langt de fleste bruger fortsat Excel til at bearbejde forskellige typer af data, og det er der god grund til.

Du kan nemlig bruge Excel til at behandle og sammenstille data og til at belyse en problemstilling fra flere vinkler. Excels funktioner giver dig også mulighed for at automatisere analyser af større datamængder i rapporter og dynamiske datamodeller. Det er bl.a. det, du får redskaberne til på kurset ’Forretningsbaseret dataanalyse’.

Har du brug for at drage konklusioner baseret på statistik, kan du på kurset ’Statistik med Excel’ lære at koble Excels funktioner til statistiske beregninger.

Excel er et (næsten) uudtømmeligt redskab til at bearbejde og omsætte data til beslutninger. Så brug det.

3. Servér dit beslutningsoplæg med en god historie

Når du har identificeret problemet, bearbejdet data og fundet konklusionerne, skal du selvfølgelig præsentere dit beslutningsoplæg for dine vigtige interessenter. 

Selvom du måske har lyst til at holde dig nøgternt til fakta og tal, skaber det faktisk større opbakning, hvis du bruger storytelling, når du præsenterer. Med en godt fortalt historie om dine findings og konklusioner, som også tør tale til hjertet og følelserne, vil du langt lettere få dine interessenter til at lytte og engagere sig.

På kurset ’Storytelling i projekter og forandringer’ lærer du at puste liv i dine pointer, så de bliver forstået, hørt og husket. Du lærer, hvordan du slår en krog i dine modtagere, og hvordan du løsriver dig fra uvæsentlige detaljer og giver dit oplæg en tydelig rød tråd.

Samtidig kan visualisering af dine data være en effektiv måde at underbygge dine pointer på og skabe dialog. På kurset ’Datavisualisering – klar formidling’ lærer du at bruge ni forskellige visualiseringstyper til at understøtte dine budskaber.

Du kan altid få rådgivning, inden du vælger et kursus

Er du i tvivl om, hvilket kursus der kan give dig den mest lige vej fra data til beslutning, så skriv eller ring til videnudviklingschef Steen Odmand Jørgensen på soj@djoef.dk eller 33 95 98 52.

Vurdér indhold

At rådgive de bedste forpligter. Derfor arbejder vi hele tiden på at blive bedre. Vurder gerne artiklen nedenfor.