Kontakt os
Konference
10. oktober 2023
08.30 - 17.00
Kom med, når vi sammen finder løsninger på, hvordan vi styrker trivslen på de videregående uddannelser.
0 kr.
no-show fee på 450 kr.
Festsalen på Københavns Universitet
Vor Frue Plads
1168 København K
Trivsel har afgørende betydning for læring. Og studie- og undervisningsmiljøer spiller ind på både læring og trivsel.
Vi sætter spot på, hvordan vi på tværs af de videregående uddannelser kan understøtte god trivsel i faglige sammenhænge - i undervisningen, i mødet mellem studerende og undervisere eller i studiegrupper. Vi diskuterer og deler erfaringer for at blive klogere på, hvordan vi bedst understøtter studietrivsel på uddannelserne. Det handler blandt andet om, hvordan vi skaber psykologisk tryghed i undervisningssituationer med en bredt sammensat studentergruppe, og hvordan vi bliver bedre til at tale om det, der er svært.
På konferencen får du nye perspektiver fra danske og amerikanske forskere, som har mange års erfaring med, hvordan man etablerer og udvikler gode læringsrum. Du hører også de studerendes egne bud på, hvad der skal til for at forbedre trivslen. Og du får rig mulighed for at bidrage med dine egne indsigter og perspektiver.
Via oplæg, workshops, erfaringsudveksling og diskussioner fokuserer vi på tre temaer, der går på tværs af de videregåendes uddannelsers arbejde med studerendes trivsel:
Temaet handler om videregående uddannelsesinstitutioners overordnede ansvar og handlemuligheder for at understøtte studerendes trivsel. Du får inspiration til, hvordan man kan understøtte tilhørsforhold for nutidens diverse studentergrupper. Og hvordan videregående uddannelsesinstitutioner støtter studerende i at mestre de udfordringer de møder gennem studietiden. Hvad skal uddannelsesinstitutioner gøre for at sikre, at de studerende kommer godt videre i livet? Hvor ligger balancen mellem institutionens og den enkelte studerendes ansvar?
Hvordan skaber vi bedre overgange for de studerende før, under og efter studiet? De studerende på videregående uddannelser skal navigere i mange forskellige kontekster; når de starter på en bachelor, kommer i praktik eller starter på overbygninger på deres uddannelser og måske endda når de træder ind på arbejdsmarkedet. Hvordan sikrer vi, at de ikke ‘knækker halsen’ i disse overgangsfaser?
Vi zoomer ind på sammenhænge mellem undervisningen, studiegrupper og andre faglige sammenhænge og de studerendes trivsel. Gennem faglige drøftelser ift. hvordan forskellig tilrettelæggelse og kursuselementer kan fremme/understøtte trivsel, undersøger vi, hvordan man kan understøtte studerendes trivsel gennem design af curriculum. Og hvad er underviserens rolle i at understøtte god studietrivsel? Hvilke udfordringer kan opstå? Hvilke greb kan man gøre for at styrke trivslen i faglige sammenhænge? Og hvad kan uddannelsesledere gøre for ikke at lade det være den enkelte underviser eller studerendes ansvar?
Morgenmad
Velkomst
Velkomst af dagens moderator Anja Bo
Tale
v. uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund
Videregående uddannelsers kerneopgave er at få de studerende til at gennemføre deres uddannelse med så gode resultater, som muligt. Rick Miller har via initativet ‘the Coalition for Transformational Education’(CTE) arbejdet for at udbygge dette mål til også at inkludere de studerendes trivsel – også efter de er færdiguddannede via evidensbaserede interventioner med fokus på pædagogik og de studerendes levede liv arbejdes med temaer som:
• følelsen af at høre til på et studie
• identitet
• handlemuligheder /agency
• oplevelse af meningsfuldhed
Disse interventioner viser, at de studerendes trivsel er steget markant – også efter de er færdiguddannede
Rick Miller vil fortælle mere om CTE, der på nuværende tidspunkt består af 20 videregående uddannelser.
Der dykkes ned i konkrete projekter, som medlemsorganisationerne har udført. Oplægget vil inspirere de videregående uddannelser til arbejdet med at løfte de studerendes trivsel – også efter de er færdiguddannede - og komme med konkrete eksempler på ’best practices’.
Oplægget er på engelsk.
Hvordan kan studerende navigere i deres uddannelseserfaringer med nysgerrighed handlekraft/agency og følelsen af at høre til på lettere vis? Hvordan kan vi designe læringserfaringer, der hjælper de studerende med at forstå værdien af den viden, de udvikler, og koble den til deres fremtidsdrømme?
I 'Stanford University’s Life Design Lab’ arbejder studerende med redskaber og praksis fra ’designthinking’ med deres mindset til de store (og små) spørgsmål de studerende møder på deres veje igennem og efter deres studietid: spørgsmål der vedrører deres veje igennem uddannelsesverdenen og deres veje til en professionel karriere. Fx:
• Hvordan opbygger man sunde relationer og et brugbart netværk?
• Hvordan står man ved egne beslutninger og værdier på denne vej?
I konstant skiftende og konkurrenceprægede læringsmiljøer skal de studerende udstyres til bedre at kunne navigere og nogle gange ’skubbe imod’ de mange valgmuligheder, eksternt pres og konkurrence narrativer omkring succes, deres egen selvopfattelse og deres valg. I denne samtale undersøges veje til design af læringserfaringer og curriculum, der understøtter at de studerende trives.
Oplægget er på engelsk.
Pause
Når studerende starter på en videregående uddannelse, er et af de vigtigste spørgsmål de stiller sig selv ”Hører jeg mon til her?”.
Ved hjælp af interventioner og eksperimenter undersøges følelsen af ikke at høre til blandt studerende. Vi forsøger at blive klogere på følgende spørgsmål:
• Hvordan opstår følelsen?
• Hvordan konceptualiseres den?
• Hvilke konkrete øvelser kan hjælpe studerende til at opleve at de hører til.
• Hvordan kan vi som institution understøtte studerendes trivsel hjælp af dette.
• Hvordan kan dette skaleres på større uddannelsesinstitutioner?
Oplægget er på engelsk.
Frokost
Vi afholder fem workshops fra kl. 13.00 til 15.40. Du vælger selv, hvilke to workshops du deltager i. Her kan du få et overblik over de fem workshops.
Workshop A: Pædagogiske perspektiver på trivsel på de videregående uddannelser
Ved Laura Louise Sarauw, RUC, Eva Bendix Petersen, RUC, Søren S. Bengtsen, AU
Workshop B: Samtaler om fremme af trivsel og mental sundhed i undervisningen
Ved Vibeke Jenny Koushede, KU og Peder Hjort-Madsen, KU
Workshop C: Social belonging interventioner – fra amerikansk forskning til dansk praksis
Ved Jesper Madsen, Studenterrådgivningen
Workshop D: Kan viden om strukturel diskrimination være en vej til bedre studietrivsel?
Ved Mira Skadegård, AAU
Workshop E: En samtale om institutionernes udfordringer, ansvar og muligheder
Ved Kristian Lauta, KU, Berit Eika, AU, Pernille Rydén, ITU, Trine Sand, RUC og Søren Smedegaard, UCL
Pause
I paneldebatten deltager:
• Esben Bjørn Salmonsen, Danske Studerendes Fællesråd
• Camilla Wang, Professionshøjskolen Absalon
• Pernille Steen Pedersen, CBS
• Sara Vergo, Djøf
• Kristian Lauta, KU
• Anders Vile, Djøf
• Anne Storm Rasmussen, EA Aarhus
• Mia Jørgensen, DESO
• Emilie Grzona, OPS
• Christian Koch, Aarhus Arkitektskolen
• Lars Richard Rasmussen, KU
• Christine Ravn Lund, DUF
• Klaus Braagaard Møller, DTU
• Ulrik Bak Nielsen, Maskinmesterskolen København
Opsamling og afrunding af Kristian Lauta og Anja Bo
Afrunding, hvor vi byder på lidt vin, sodavand og vand
Der afholdes fem workshops fra kl. 13.00 til 15.40 på konferencen. Du kan tilmelde dig to workshops. Her kan du læse mere om dem.
Ved Laura Louise Sarauw, RUC, Eva Bendix Petersen, RUC, Søren S. Bengtsen, AU
Orientering af curriculum mod studerendes trivsel introducerer et nyt psykologisk sprog om de videregående uddannelsers formål og praksis. På workshoppen udforsker vi synergier og konfliktlinjer mellem henholdsvis et psykologisk og det pædagogisk sprog og inviterer deltagerne til at analysere og diskutere mulige konsekvenser af syntetiske eksempler fra igangværende initiativer.
Vi afslutter med en case, der inviterer deltagerne til at anlægge et pædagogisk perspektiv på den curriculære trivselsdagsorden og udforsker et sådant curriculums potentiale.
Ved Vibeke Jenny Koushede, KU og Peder Hjort-Madsen, KU
Vi ved, at mental sundhed og trivsel har afgørende betydning for læring, ligesom vi ved, at unges studie- og undervisningsmiljø har afgørende betydning for både deres læring og trivsel.
At gøre noget aktivt, at gøre noget sammen og at gøre noget meningsfuldt fremmer mental sundhed og trivsel (jævnfør ABC for mental sundhed). Men hvordan får vi det indarbejdet som en naturlig del af vores uddannelser og i undervisningen, og hvad betyder det mere konkret for undervisere og studerende? Workshoppen byder på korte oplæg og god tid til samtaler om, hvordan vi arbejder med at fremme trivsel og mental sundhed i de videregående uddannelser.
Ved Jesper Madsen, Studenterrådgivningen
Med social belonging-interventioner har Greg Walton og kolleger hjulpet udsatte studerende til bedre trivsel, gennemførsel og karakterer. Men i hvilket omfang kan vi overføre denne type interventioner til videregående uddannelser i Danmark? Det spørgsmål dykker vi ned i denne workshop. På baggrund af 14 gennemførte social belonging-interventioner på tværs af uddannelser fra erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter gennemgår vi de tilpasninger af interventionen, Studenterrådgivningen lavede i dansk kontekst samt viser de første lovende resultater på trivsel og studieengagement for danske studerende.
På workshoppen får deltagerne desuden indblik i, hvordan de implementere interventionen på egne uddannelser.
Ved Mira Skadegård, AAU
Hvordan kan det være, at selv de mest velintenderede og velmenende inklusionsindsatser ikke opnår de resultater, vi håber på? Hvad er det, vi overser, og hvordan kan viden om strukturel diskrimination bidrage positivt til arbejdet med studietrivsel?
Det kan være svært at opfange situationer i faglige sammenhænge, hvor små og subtile udelukkelser og diskrimination opstår. Det er heller ikke altid let at opfange, hvor man selv medvirker (utilsigtet) i situationer, der opleves som diskrimination. Selv om vi er mange, der tror, at vi hverken tænker eller handler diskriminerende, sker det, at mange alligevel ’kommer til’ det på et eller andet tidspunkt. Emnet er komplekst og heller ikke altid ligetil at tale om. Mange står uden gode erfaringer eller sproglige afsæt og begrebsapparat i forhold til at kunne identificere og tale om diskrimination. Der er brug for styrket fagligt afsæt og kompetencer, for at kunne identificere, italesætte og håndtere diskrimination og inddrage dette i arbejdet med studietrivsel
Workshoppen giver en introduktion til diskrimination med særlig fokus på strukturel- og mikrodiskrimination i faglige sammenhænge. Der præsenteres centrale begreber og der bliver mulighed for øvelser og spørgsmål med fokus på arbejdet med studietrivsel på videregående uddannelser.
Workshop E1: Ved Kristian Lauta, KU, Berit Eika, AU og Susanne Dixen, Erhvervsakademi Dania
Workshop E2: Ved Pernille Rydén, ITU, Trine Sand, RUC og Søren Smedegaard, UCL
En modereret samtale mellem publikum og et panel med institutionsledere om uddannelsesinstitutionernes udfordringer, ansvar og muligheder mht. trivsel og læring. Paneldeltagerne præsenterer dagsaktuelle emner og fremtidsvisioner, som udforskes og udvikles i fællesskab med publikum.
President Emeritus på Olin College of Engineering
Rick Miller er President Emeritus på Olin College of Engineering. Hans karriere har strakt sig over fire årtier og fem institutioner. Han har fået værdifuld indsigt og erfaring med at lede positive forandringer og transformationer inden for videregående uddannelser. Det har blandt andet været med særligt fokus på institutionens rolle, hvilket han vil trække på i sit oplæg.
Miller arbejder for at samskabe nye læringsmodeller og institutioner, der kan tackle de globale udfordringer, og vil lægge op til debat om, hvordan vi sammen kan tackle trivselskrisen.
Foredragsholder og underviser på Stanford University
Urmila Venkatesh er underviser og fellow i Life Design Lab på Stanford University. Venkateshs 20-årige karriere inden for videregående uddannelser begyndte som fagforeningsmand for færdiguddannede lærere, derefter som instruktionsdesigner, leder af læseplaner og senere assisterende dekan. Som Dekan hjalp hun ph.d.-studerende og postdoktorale forskere på tværs af fagområder med at finde meningsfulde karrierer i og uden for den akademiske verden.
Venkatesh har haft ledende stillinger inden for videregående uddannelser på Stanford University, The New School for Social Research og University of Michigan. Hun har viet sin karriere til at skabe større uddannelsesmæssig lighed og trivsel ved at bruge værktøjer som designtænkning, reflekterende praksis, aktiv lytning og erfaringsbaseret læring.
Professor i psykologi ved Stanford University
Greg Walton har været professor i psykologi ved Stanford University siden 2008. Han fik sin ph.d. i psykologi i 2005 fra Yale University.Hans forskning fokuserer på selvidentitet, stereotyper, motivation og præstation.
I sin forskning undersøger han specifikt psykologiske processer, der bidrager til store sociale problemer, og hvordan "wise" interventioner, der retter sig mod disse processer, kan løse sådanne problemer og hjælpe folk med at blomstre.
Han har modtaget adskillige forskningspriser, og hans arbejde er blevet dækket i store amerikanske medier.
Kom med, når vi sammen finder løsninger på, hvordan vi styrker trivslen på de videregående uddannelser.
Få svar på de vigtigste praktiske spørgsmål.
Festsalen på Københavns Universitet, Vor Frue Plads, 1168 København K.
Når du deltager i dette arrangement behandler Københavns Universitet nogle personoplysninger for dig. Du kan læse mere om behandlingen af personoplysninger i Københavns Universitets privatlivspolitik.
Kontakt os