]]>

Djøf blog

Hvis du ikke får et graduate job, så får du noget andet.

Du er ikke en fiasko, hvis du ikke starter i en C25 virksomhed. Dette blogindlæg er til dig, der ikke kommer igennem nåleøjet og starter din karriere i et graduate forløb. Don't worry, der er masser af muligheder, hvis du bare er aktiv.

Af Thomas Kantsø

Det er graduate tid. Det er tid til at søge, sende eksamenspapirer og tage diverse personlighedstest.

Dette blogindlæg er til dig, der ikke kommer igennem nåleøjet og starter din karriere i et graduate forløb.

Er du ved at være færdig på dit studie, så kan du ikke undgå at bemærke alle de arbejdspladser, der annoncerer efter kandidater til deres graduate programmer lige nu.

Det er en meget stor mulighed. Ja, jeg har ligefrem hørt kandidater sige, at det er deres største drøm.

Det forstår jeg godt, for det er jobs med en høj læringskurve. Lønniveauet (brug vores lønberegner) er højt og karrieremulighederne mange.

Men, men, men… der er altså et karriereliv udenfor graduate verdenen

Jeg føler, der er behov for også lige at tale til alle jer, der ikke bliver rekrutteret til et graduate job. Don’t worry, det skal nok gå alligevel. Der er mange andre måder at få det første fuldtidsjob på.

Vi har det seneste års tid lavet en stor kortlægning af graduate jobs. Fordi vi oplevede en stor efterspørgsel i rådgivning om programmerne. Der er mange flere end for blot 5 år siden, men det er vigtigt at påpege, at det kun er en lille del af arbejdsmarkedet for nyuddannede, der er graduate job.

Du er ikke en fiasko, hvis du ikke starter i en C25 virksomhed. Men det er klart, at man kan tænke sådan, da man de sidste mange år på universitetet er blevet eksponeret for alle de partnervirksomheder, der betaler for at få adgang til de studerende.

Jeg ved fra mine mange samtaler med et hav af nyuddannede, at det er noget af et slag over nallerne, hvis man får et eller flere afslag. I de fleste tilfælde, af dem jeg har talt med, så handler det om, at karaktergennemsnittet ikke er højt nok.

Gradute programmer er kun en lille del af arbejdsmarkedet

Groft sagt, kan man sige, at graduate programmerne taler til top 20%, altså dem med det højeste snit. Mange arbejdspladser er vilde med høje karakterer inden for de analytiske fag. Det er der en simpel grund til. Du skal arbejde meget analytisk med store mængder af data i mange graduate jobs. – Så husk lige, at spørger dig selv, om det virkelig er det du vil?

Skal jeg være helt konkret, så starter mange nyuddannede, der ikke får graduate job, i job der både kan varetages af en erfaren eller af en nyuddannet. Derfor er det vigtigt, at du også søger stillinger, hvor der f.eks. står 2-5 års erfaring.

I mange tilfælde har nyuddannede relevant erfaring fra både studiejobs og frivilligt arbejde – det skal ikke underspilles på CV’et. Men giv den bare gas og fortæl alt det det du kan. Kan du ikke huske, hvad du har lært de sidste fem år. Så gå tilbage og kig på alle de kursusbeskrivelser du læste, før du startede et fag. Der står ofte; ”Når du har bestået dette fag, så kan du… ”, de ord og de kompetencer, kan du med rette bruge, når du skal søge din første fuldtidsstilling.

Søg et job, hvis du ved du kan løse opgaverne

Min vigtigste pointe, som jeg taler med medlemmer om hver eneste dag: Du kan godt søge en stilling, hvis du ved, at du kan løse de opgaver de beskriver, men uden at have erfaring med det.

Vi bliver nødt til at byde ind på de opgaver, vi ved vi kan løse, og det vi brænder for. En klog mand sagde engang til mig, at alle ledere har jo på et tidspunkt været ikke-ledere. Den attitude skal ind i både CV og ansøgning.

Du lyver jo ikke, du siger bare, at du kan løse alle de opgaver de efterspørger og henviser til både evt. erfaring og din høje uddannelse. Kig i øvrigt godt og grundigt på vores eksempler på CV og ansøgning, vi har lavet nogle rigtig gode vendinger, der kan bruges når du søger job.

Det første job, tegner ikke resten af din karriere 

At være i starten af sin karriere, betyder også at man har en unik mulighed for at prøve forskellige arbejdsmiljøer og funktioner af. Flere og flere unge profiler prøver kræfter med både opstartsmiljøer eller tidsbegrænsede ansættelser.

Uanset hvad du vælger, så giver det dig erfaringer og oplevelser. Og i løbet af nogle år ved du, hvilke job der matcher dit værdisæt. Du ved måske også, hvilke opgaver du er er god til at løse.

Jeg tør vædde med, at du laver noget andet fire år efter endt uddannelse, end du egentlig havde regnet med. Det er ikke det værste. Jeg taler meget med kandidater om at vælge job ud fra ens værdisæt, og vi ved først, hvad et job handler om, når man er startet i det.  

Bare du er aktiv

Det værste der kan ske er, at du ikke får søgt nogle job, måske du skal søge mange job, måske du bare skal søge et par stykker. Djøf hjælper dig gerne hele vejen, blandt andet med rådgivning. Du skal ikke sidde alene med dine eventuelle frustrationer. Der er et kæmpe jobmarked for nyuddannede, og det taler vi gerne med dig om.…

KH Kantsø

tka

Thomas Kantsø

Chefkonsulent

Jeg blogger om DIT arbejdsliv. Om rekruttering af djøfere fra dimittend til topleder, karriereudvikling, kompetenceafklaring, trivsel og tendenser – med fokus på det, der virker. Det gør mig glad at hjælpe andre til at navigere og opnå succes i deres karriere. Jeg tror på værdien af et godt personligt brand og underviser til dagligt i sociale medier.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

Jeg er ikke enig.
Dit første job kan i den grad tegne resten af din karriere.
Virksomhederne er kræsne og ønsker erfaring indenfor bestemte fagområder, brancher, virksomhedsstørrelser.
Derfor kan dit første job sætte dig i en kasse, der kan være meget svær at komme ud af.

Thomas Kantsø

Hej Anne
Tak for dit svar. Der er rigtig mange ting jeg ikke ved noget om. Jeg er altid meget påpasselig med at sige, at det er jeg ikke enig i. Da jeg synes det dræber en god dialog. Men lige præcist her, der tør jeg godt sige, at jeg er meget meget uenig med det du skriver.
Jeg har talt med tusindevis af mennesker i min rolle som rådgiver de sidste mange år, der alle siger at deres karriere har været en rejse, et udviklingsforløb og at de alle laver noget andet end det man præcist sad med i det første job.
Jeg tror, at det man lærer i det første job, er guld vær for resten af karrieren. Jeg tror at det godt kan tegne resten af din karriere, hvis du ikke søger uden for fagområdet eller hvis du ikke bevæger dig eller tager nogle chancer. Men hvis du har mod på det, og her vil vi såååå gerne hjælpe vores medlemmer, så er arbejdsmarkedet altid større end man lige regner med. Der er altid kroge af markedet, hvor jeg kan se du også kan bruges. Man kan søge stillinger man aldrig tror man får, og ende med at få dem, fordi man er motiveret og har en god akademisk baggrund. Jeg hopper ikke ned i kassen og jeg lover at prædike anderledes når jeg har nok eksempler på det. Indtil da forbeholder jeg mig retten til at sige, at jeg kun kan se skoven for bare træer. KH Kantsø


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

thanks for sharing such a nice post
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.