]]>

Djøf blog

Analyselammelse

Første skridt på vejen til at bryde et mønster er bevidsthed om, at mønsteret eksisterer.

Af Tom Hedegaard

Du kan finde adskillige estimater på antallet af tanker, vi som mennesker har på en dag, i omegnen af 50-80.000 tanker. Samme kilder estimerer at ca. 95% af disse er gentagelser og et slags tankemønster inkorporeret i os. Vi har behov for tankemønstre, for ellers ville vores hjerne brænde sammen. Men lægger vi disse estimater til grund, så efterlader det alene 5%, altså et sted mellem 2.500 og 4.000 tanker, som er unikke og "nye", og i dem gemmer sig ofte tanker, som handler om "noget vi godt kunne tænke os". Fx et nyt job eller en anden ændring i arbejdslivet.

Med al sandsynlighed er det første, der sker for dig herefter, at hjernen begynder at analysere på tanken. At analysere på tanken er i bund og grund fornuftigt, men det skaber også plads til påvirkning fra vores tankemønstre - er jeg dygtig nok til det? Hvad nu hvis det ikke lykkes? Ender jeg med at skulle gå fra hus og hjem? Denne type tanker er faktisk yderst normale, selvom du måske tænker, det er at male fanden på væggen.

Behovet for påregnelighed

Vi har som mennesker et behov for påregnelighed. Nogle mere end andre. Vi tackler forandring forskelligt, og når du tackler en forandring dårligt, så skyldes det ofte, at du ikke med sikkerhed ved, hvad forandringen kommer til at betyde. Det er således uvisheden, der skræmmer os. Det er meget menneskeligt og normalt at frygte forandring, da forandring kan betyde noget negativt - men det kan også betyde noget positivt. Så hvorfor har vi en tendens til at frygte forandring? Det skyldes formentlig vores urgamle overlevelsesinstinkt, som trumfer alt andet, også selvom det i de fleste tilfælde er ganske ulogisk i vores tidsalder.

På engelsk kaldes det paralysis by analysis, som groft oversat kan kaldes analyselammelse. På dansk omtales det ofte som, at "der er langt fra tanke til handling". Og det er der - langt fra tanke til handling. Men hvis du gerne vil blive bedre til at agere på dine tanker og ønsker, så har jeg et par forslag til hvordan.

Skab struktur

Hvis du virkelig gerne vil have et nyt job, så aftal med dig selv, at du bruger en time på jobsøgning fx hver torsdag aften. Det hjælper dig til at handle, at du dedikerer et bestemt tidspunkt til det. Ellers er det netop, at den tilbagevendende tanke om, at du burde gøre det, kan virke uoverstigelig. Måske tænker du endda, at du både skal i gang på LinkedIn og have opdateret dit cv for første gang i nogle år og finde ud af, om du skal over i en ny branche og samtidig gøre dig helt klart, hvad indholdet i et nyt job skal være. Pyyyh. Men med én time hver torsdag kan du tage hul på én ting ad gangen.

Bryd tankemønstret

Du kan godt snyde din hjerne, så den stille og roligt vænner sig til ikke at gå ad de samme veje, brolagte med bekymringer og barrierer. Sæt dig for, at du hver dag vil finde et win ved den ændring i dit arbejdsliv, du overvejer. Mere fleksibilitet, bedre match med dig som type, mere praktik og mindre skrivebordsarbejde, ny viden, mindre transporttid, mere kreativt arbejde …

Nogen hjælpes af at visualisere sig selv i den situation, man ønsker at opnå – simpelthen lukke øjnene og mane gode billeder frem på nethinden. Med tiden påvirker du hjerne til at søge ad de veje i stedet for dem med bekymringer, og du får mod på at gå fra tanke til handling, fra et fluffy ønske til et konkret mål.

 

Har du andre forslag til, hvordan de tanker, der handler om en ændring i dit arbejdsliv, kan ske fyldest og ikke blive kvalt i tanke-analyse?

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kim Paulsen

Det er da en start

Tom Hedegaard

Hej Kim Præcis! Vh Tom


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lisbeth Neubert

Interessant blog


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.