Jeg vil altid anbefale dig, at du efterlader et helhedsindtryk i det, du sender til arbejdsgiver. Dette inkluderer, hvem du er som person, og mange vil kalde det at skrive noget om sig selv privat. Men er det ikke det samme? Du er vel stadig dig på en arbejdsplads, og forhåbentligt er der ikke to verdener til forskel på, hvem du er, alt efter om du er på arbejde eller hjemme i privaten. I så fald er mit første råd at overveje, om det ikke vil være mindre ressourcekrævende blot at være dig.
Jeg har talt med mange, som ikke trives i deres job, og som giver udtryk for, at ”jobbet ikke er dem”, eller at de ”ikke passer ind”. Dette er et klart tegn på, at vi skal kunne være os selv, når vi er på arbejde. Omvendt har jeg aldrig talt med nogen som stortrives, og hvor samtalen på nogen måde har givet indtryk af, at de har skulle spekulere i, hvem de er på arbejde kontra privat.
Hvem vil vi gerne samarbejde med eller lede?
Når nogen skal ansætte og vurderer, at din motivation og kompetencer er på plads, så bliver det straks mere ”fluffy”, hvad der gør, om netop du kommer i betragtning til jobbet.
Hvis du i din jobansøgning er tilpas åben omkring dig selv, så har du efterladt det helhedsindtryk, at du er åben og imødekommende. Det er rart, for den, der skal være din chef eller kollega, da det kan være svært at opbygge relation til dig eller lede dig, hvis du ikke er.
cv - hvis du er grå leverpostej
Det er de fleste af os. Det vigtige er det indtryk, du efterlader hos læseren. Det handler igen om at virke åben og imødekommende. Derfor vil et personligt afsnit i et cv typisk handle om interesser, hobbyer, familie, sport, litteratur, eller måske at du har to chihuahuaer derhjemme ved navn Gøg og Gokke. Noget vil have potentiale til et grin under jobsamtalen eller en fælles reference. Andet vil ikke. Men hold det kort (2-3 linjer), og placér det til sidst i cv’et.
Ansøgningen – find personlige kompetencer i det private
En ansøgning bør vise, hvorfor og hvordan du kan lykkes i stillingen og skabe værdi. Det er svært at beskrive med, hvilken bog du læser for tiden, om du dyrker crossfit eller noget om dine to chiuahuaer. Her er det de personlige kompetencer som tæller, og dem kan du sagtens have tillært dig grundet noget privat. Som eksempel har jeg flere gange sparret med tidligere sportsudøvere på højt plan om, hvordan det har givet dem deres personlige kompetencer som eksempelvis at være resultatorient og gode til teamwork. Eller hvordan en opvækst periodevis i udlandet har givet en unik indsigt i en anden kultur og sprog, og evnen til at falde godt til og rumme alle type mennesker uanset nationalitet.
Men så specielt og eksotisk behøves det ikke at være. Jeg har også op til flere gange set positive vinkler på hvordan sygdom i familien tidligt har formet et brændende ønske om at gøre en positiv forskel i sundhedsvæsenet eller en NGO, eller hvordan en nordjyde kan bruger sin ro og lunefulde humor på en positiv måde. De fleste har forstået, at de skal skrive om deres personlige kompetencer, men få formår at eksemplificere - desværre. For kompetencer, der ikke underbygges eller eksemplificeres, er spild af plads i en ansøgning – vi ser dem praktisk talt ikke.
2 x PS
PS1. Når nu du så kaster dig over at skrive noget personligt og privat, så bør du tænke over, hvor du søger job. Der er fortsat konservative brancher eller virksomheder, hvor det vil være passende at holde det til et minimum. Jobopslaget vil typisk give dig et indtryk.
PS2. Hvis du er nyuddannet, eller kun har relativ lidt erhvervserfaring med i bagagen, så kan det dog blive endnu vigtigere for dig at kunne trække på det private sammen med dine personlige kompetencer. Ganske enkelt fordi du ikke har så meget erhvervsmæssig erfaring at tale ind i.