Djøf blog

Skal ALLE opgaver virkelig nås inden jul?

Jeg magter ikke at have så travlt, blot fordi Jesus blev født. Jeg vil ikke være udbrændt inden jul.

Af Thomas Kantsø

I år gider jeg ikke nå noget som helst inden jul. Jeg er SÅ træt af den hæsblæsende adfærd, der altid lægger sig som en klam skygge over det meste af november og december. Jeg magter ikke at have så travlt, blot fordi Jesus blev født.

Jeg går i år på juleferie med en masse opgaver, der SAGTENS kan ligge til januar. Ikke løse ender… men opgaver. Der er nemlig en forskel.

Hvem har fundet på, at ALT skal nås inden jul?

Hvorfor skal ALT ikke nås inden påske? Eller Fars dag… eller jævndøgn?

Hvorfor løber alle folk rundt på deres arbejdspladser med vejrtrækningsproblemer, taler om alle de ting, de skal nå, både på kontoret, i Magasin, i børnenes skoler og til spejder og håndbold og alle de julefrokoster man jo skal deltage i … Hvorfor? For ALT skal jo nås inden jul.

De sidste par år har jeg været så presset inden jul, at alt luft gik ud af ballonen, da jeg satte mig ved julebordet og tog det første stykke and.

Derefter har det taget mig flere uger at komme mig. Unødvendigt og skørt er det… blot fordi jeg selv løb rundt og sang med på ”Alt skal jo nås inden jul”.

Jeg vil simpelthen chille i år, være tilstede og vælge et par gode opgaver som jeg kommer godt i mål med inden jul. Men jeg når ikke at blive færdig med ALT. For ALT skal ikke nødvendigvis nås inden jul.

God jul og Deep work 

Stærkt inspireret af Carl Newports bog ”Deep Work - Rules for Focused Success in a Distracted World” vil jeg hellere træne min evne til at arbejde fordybende og fokuseret. For i den tilstand producerer jeg godt arbejde. Langt de fleste opgaver kan sagtens vente til 2019.

Jeg siger IKKE, at du ikke skal afslutte dine opgaver. Jeg er jo ikke helt organisation-årshjul-blind, jeg ved godt, at året skal afsluttes en uge efter, vi har danset om juletræ (hvis jeg ikke er faldet i søvn inden). Men mon ikke, over halvdelen af dine ”haste” opgaver kan ligge til januar.

Det er lang mere tilfredsstillende at afslutte 3 gode og grundige opgaver, end at gå på juleferie med 12 halvfærdige opgaver.

Jeg lover dig at anden smager bedre, tante Inger er mindre irriterende, vejret er bedre og selv ris a la manden vil smage bedre, hvis du går på juleferie med DEN fornemmelse.

Selvom der er pyntet op i Elmegade, Fields og i Føtex, så er det altså ikke jul endnu!! Det er først jul den 24. december.

"Hej chef - Hvilke opgaver kan vente til januar?" 

Du kan nå, allerede nu, at lave en god oversigt, eller en forventningsafstemning med din chef om hvilke opgaver du skal fokusere på i december og hvilke der kan vente til januar. Gør det nu. For alt skal ikke nås inden jul.  

Lav en oversigt allerede i dag. Med alle dine arbejdsopgaver. Skriv, hvornår de skal afsluttes. Og husk så at skrive, hvor mange timer der skal bruges på opgaven.

Vær gerne realistisk. Du straffer kun dig selv, hvis du tror, at alt skal nås inden jul. Vær OBS på, at det er helt naturligt at blive tidsoptimist, fordi den indre drillenisse prøver at overbevise dig selv om at… JA… du gættede rigtigt: At alt skal nås inden jul.

Prøv at invitere din chef til en samtale, og vis hende/ham din oversigt. Det plejer – meget overraskende for mange chefer – at skabe en aha-oplevelse. De kender nemlig ikke altid alle de opgaver, vi medarbejdere sidder med. Jeg ser det som min opgave at orientere min chef om mængden af opgaver, jeg har. Han kan umuligt se det hele selv. Ikke fordi de nødvendigvis er dårlige chefer, men fordi de færreste chefer har det overblik.

Wish me luck! Min indre anti-altskalnåsindenjul-indstilling starter NU. Jeg skal være så henkastet, fokuseret og afslappet hele december, at selv tante Inger får gode gaver fra mig, og den økologiske and til 550 kr har bare at smage godt i år.

Ønsker alle en god december måned med masser af deep work –karma.

Og SLAP nu af.. Alt skal ikke nås inden jul. 

KH Kantsø

 

tka

Thomas Kantsø

Chefkonsulent

Jeg blogger om DIT arbejdsliv. Om rekruttering af djøfere fra dimittend til topleder, karriereudvikling, kompetenceafklaring, trivsel og tendenser – med fokus på det, der virker. Det gør mig glad at hjælpe andre til at navigere og opnå succes i deres karriere. Jeg tror på værdien af et godt personligt brand og underviser til dagligt i sociale medier.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.