]]> ]]>

Djøf blog

Leger du blindebuk til MUS?

Er det tydeligt for dig, hvad der belønnes i dit job? Ellers må du selv opstille mål. Evnen til at dokumentere resultater er afgørende i udviklingen af din karriere. Både når du byder ind på opgaver, forhandler løn og skifter job.

Af Steen Vive

Jeg hungrer efter klare mål for min indsats, som en stand upper efter næste grin. Det er et væsentligt element for min motivation og trivsel. Jeg har brug for, at det er tydeligt, hvad der belønnes. Er det salg, projektledelse eller evnen til at udfordre?

Derfor har jeg det svært, når værdier bliver brugt som KPI’er. Altså når mit arbejde bedømmes på, om det ’er agilt’, ’bygger på samarbejde’ eller ’har kunden i centrum’. Hvornår er jeg i mål med at gøre en ”forskel” i min opgaveløsning. Hvordan kvantificeres indsatsen? Og hvordan bruger jeg den til at prioritere mellem drift og udvikling, eller mellem salg og relationspleje til gensalg?

At famle sig gennem MUS

”Hvor skal vi gå hen?” spurgte Plys Jakob. ”Ingen steder,” svarede han. Og så gik de derhen sammen …

Præcis sådan har jeg det, når tidligere chefer og jeg, har famlet os gennem MUS.

”… vil du sætte nogle ord på hvordan vores værdier er kommet til udtryk i din opgaveløsning i det seneste år…” Samtalen går meta, og jeg tapper ud. Og mens jeg fortæller, hvordan jeg arbejder med virksomhedens værdier, drømmer jeg mig tilbage til konsulentbranchen. Her er der mindre sniksnak og mere målbarhed.

Klare kriterier, tak

”… det seneste år har du kørt optimeringsprojekter til public sector kunder, hvilke opgaver vil du gerne være lead på?” Jeg vidste, hvor mange timer jeg havde faktureret, hvor jeg lå i forhold til target og peerperformers. Jeg kendte mine ratings på den interne 5-trinsskala, hvor alt over 4 duftede af bonus og forfremmelse, mens det under 2 lugtede af farvel og tak.

Det betød ikke, at det var nemt at performe, men det betød, at der var opstillet klare kriterier, der fremmede hvordan jeg bidrog til forretningen. Det var tydeligt, hvad der blev belønnet, og hvor der var plads til forbedring. Derfor var udgangspunktet for den årlige year-end snak konkret, og omdrejningspunktet var min udvikling: hvordan kunne jeg performe endnu bedre.

Gør som konsulentbranchen

Fordelen ved en performancekultur er, at det er tydeligt, hvordan og hvornår du performer. Du ved, hvad der belønnes, kender ledelsens prioritering og værdisætning af elementerne i din opgaveportefølje. Det sætter en ramme for dine opgaver, så du kan fokusere på at løse dem.

Hvis det ikke er tydeligt for dig, hvad der belønnes, må du selv opstille mål. Opgaven er on-going og ikke noget, du sætter flueben ved 1 gang om året.

Evnen til at dokumentere resultater er afgørende for at sikre, at din karriere rykker i den retning du vil. Både når du byder ind på opgaver, når du forhandler løn, og når du skifter job.

Er dine mål uklare, må du selv opstille dem – og så forventningsafstemme med din chef. Et sted at starte er:

  • Hvilke 3 nye opgaver vil du løse inden jul, og hvad skal resultatet være?
  • Hvordan kan du optimere dine driftsopgaver, og dokumentere det?
  • Hvad af alt det du lover dig selv, skal du gennemføre i dag, om en uge og om en måned?

For mig er målet at gøre en reel og målbar forskel i min opgaver, så de skaber værdi for kunderne. Det virker ikke at ophøje ”forskel” til en værdi i sig selv og så vente på den årlige MUS, så jeg kan lege blindebuk med min chef.

stv

Steen Vive

Chefkonsulent

Jeg samarbejder med mindre virksomheder om at ansætte djøfere. Samtidig driver jeg projekter, der identificerer internationale jobmuligheder. Her på bloggen fortæller jeg, om de tendenser jeg ser i markedet, og de jobmuligheder de giver. Mit håb er, at du læser med og lader dig inspirere i din videre karriere.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.