]]> ]]>

Djøf blog

Godt nyt år. Godt nyt job år. Godt vækst år.

Jeg vil gerne starte året med at stille spørgsmålet: ”Er det i år, du skal søge et nyt job?”

Af Thomas Kantsø

Det kan godt lyde lidt frækt, kækt og vovet. Men jeg tør godt spørge, da der er vækst og mobilitet på arbejdsmarkedet og flere realiserer deres drømme for et nyt job lige nu.   

Det er simpelthen for skørt at sidde og være indebrændt, kede sig og måske være sur i dit nuværende job, hvis du kan gå ud og få et andet.

Arbejdsmarkedet anno 2018 er klar til dit jobskifte

Hvis jeg kort skal beskrive arbejdsmarkedet anno 2018, så er det ordene vækst, nye jobs og nye jobtitler, der dominerer. Vi kan i vores dialog med virksomheder se og høre at budskabet om, at en djøfer kan skabe stor værdi for en virksomhed, er trængt igennem. Man ved godt, at en djøfer er omstillingsparat, god til at kommunikere, god til at sætte sig ind i noget komplekst og få noget konkret ud af det samt god til at have mange bolde i luften.

Det kommer bag på mange medlemmer, når jeg fortæller, at de fleste arbejdsgivere mere kigger på, om de kan lide dig. Om du passer godt ind i deres team. At en djøfer er dygtig og arbejdsom, det ved arbejdsgiveren godt.  Det er det momentum lige her og nu i januar 2018, jeg synes du skal udnytte.

Nogle job forsvinder og mange nye opstår

Mange nye job opstår i denne tid, men ofte hører man om alle de jobfunktioner, der ikke længere er brug for. Jeg kan selv blive helt skræmt og tænke, ”Er der overhovedet brug for en karrierekonsulent om 10 år, eller napper en robot den funktion?”.

Men jeg kommer ingen vegne med frygt. I stedet skal jeg fx tænke: ”Hvordan mit arbejde kan blive digitaliseret og delt via sociale medier?”
Jeg bruger en del tid på at afkode alle de nye funktioner, man gerne vil have djøfere til at løse. Et eksempel er en DPO. Det vil sige en Data Protection Officer. En titel der ikke fandtes for få år siden, men som findes nu og handler om at beskytte al den data, der digitaliseres. Digitalisering og databeskyttelse er områder, djøfere med fordel kan arbejde med.

Vil du have mere ansvar, så er det måske nu?

Måske du drømmer om at tage springet fra medarbejder til leder. Så gør det nu. Tiden er god til det. Er du nervøs for at søge sådan et job, så tænk på, at alle ledere og chefer har været ikke-ledere på et tidspunkt. Du kan med fordel beskrive dig selv som en ansvarlig person, der ikke er bange for at gå forrest, tage teten og skabe værdi, selvom du IKKE har haft et lederjob.

At ville have mere ansvar er måske det bedste og mest tiltrækkende argument, du kan lægge på bordet, når du sidder ved din næste jobsamtale. Hvem vil ikke gerne ansætte en person, som gerne vil tage ansvar. Særligt i en lederstilling.

Du lærer meget af at søge job

Prøv at sætte dig selv i den udfordrende og meget lærerige situation, det er at søge et nyt job. At gå til jobsamtale er sundt for dit faglige sind og din udvikling. Det værste der kan ske, er, at du finder ud af, at du faktisk godt kan lide dit nærværende job.

Du kan jo både søge job eksternt og internt. De sunde organisationer sørger for, at medarbejdere kan rokere. Der er nemlig mange penge og meget viden, der går tabt, hvis man ikke prøver at finde en intern løsning, når en medarbejder skal have nye opgaver. Nogle gange er det ikke muligt, og så skal man skifte.
Du er ikke gift med din branche

Prøv at skifte branche. Det vil sige, at du bevæger dig fra fx medicinalbranchen til grøn energi, eller fra Slotsholmen til fødevareindustrien, eller fra den finansielle sektor til detailbranchen. Det er en mulighed, jeg syntes, at du skal overveje. Græsset ER nogle gange grønnere, særligt i energisektoren, hvor der er masser af vækst.

Skriv en ærlig ansøgning på en time

En jobsøgningsproces er for mange en dødssyg proces. Bare tanken om at åbne et tomt Word-dokument og starte med at skrive ” Jeg søger hermed stillingen som… ” – er dræbende for de fleste. Derfor har vi i Djøf nogle meget simple og enkle eksempler på cv og ansøgning vi selvfølgelig deler ud af.

Skriv tydeligt, let og næsten, som du ville tale. Lixtallet i ansøgninger skal ikke være særlig højt, da mange arbejdsgivere læser cv og ansøgning, imens de scroller. Det gør det også nemmere at skrive. Prøv at sætte dit æggeur på en time, skriv alt, hvad du kan. Skriv oprigtigt, hvorfor du gerne vil arbejde for lige netop denne virksomhed. Kom med nogle gode eksempler på ting, du har gjort, og husk at være stærkt motiveret for både jobindhold og virksomhed.

Søg uopfordret. Prøv at sig hvordan du skaber værdi

Afslutningsvis vil jeg opfordre til, at du også overvejer at kigge på nogle af alle de jobs, der ikke er slået op. Særligt de mindre virksomheder har brug for akademisk arbejdskraft. De er meget modtagelige for uopfordrede ansøgninger. Hvis du skriver en uopfordret ansøgning, så skal du skrive, kort og præcist, hvilke arbejdsopgaver du kan løse.

Skriv, hvordan du løser et projekt, hvordan du kan organisere et system, hvordan du kan øge salget, hvordan du kan være med til at nedsætte sygefravær, hvordan du kan optimere kontakten med kunderne osv osv.

Jeg håber, at du har lyst til at prøve noget nyt, eller at du er blevet ekstra glad for dit nuværende job, efter at have læst disse ord. Pointen er, at du som en god start på året tager din karriere op til revision. Det er sundt at gøre. Og som sagt, har du lyst til at tage del i væksten og mobiliteten, så kan du med fordel gøre det nu. 

Godt nytår.

tka

Thomas Kantsø

Chefkonsulent

Jeg blogger om DIT arbejdsliv. Om rekruttering af djøfere fra dimittend til topleder, karriereudvikling, kompetenceafklaring, trivsel og tendenser – med fokus på det, der virker. Det gør mig glad at hjælpe andre til at navigere og opnå succes i deres karriere. Jeg tror på værdien af et godt personligt brand og underviser til dagligt i sociale medier.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.