Djøf blog

Behøver jeg virkelig være på LinkedIn?

Alle der beskæftiger sig med karriereudvikling og rekruttering synes enige om, at LinkedIn er stedet at være, hvis du vil noget i karrieren. På LinkedIn skal du være. Eller skal du nu også det?

Af Frederik Iuel

Alle der beskæftiger sig med karriereudvikling og rekruttering synes enige om, at LinkedIn er stedet at være, hvis du vil noget i karrieren. På LinkedIn skal du være. Eller skal du nu også det?

Jeg møder ikke sjældent personer, for hvem det med LinkedIn overhovedet ikke trænger sig på.

Det kan være udtryk for ligegyldig uopmærksomhed: ”Johhh jeg har da en profil, men det er godt nok nogle år siden, jeg har opdateret den”.

Eller den opgivende: ”Njaaæhh hvorfor det? Det gider jeg ikke bruge tid på, jeg får alligevel ikke noget ud af det”.

Eller den ”digitalt” ukyndige: ”Det der LinkedIn det er ikke lige min spids-kompetence, hvordan er det nu, jeg opretter en profil?”

Eller den for sent opvågnede: ”Guuuud jeg er jo jobsøgende, så jeg må måske hellere få set lidt på det, så jeg kan få landet det gode job, jeg ikke har endnu”.


Det er da forklaringer, men de forekommer mig ikke at være helt velovervejet.      

Personligt er jeg nemlig enig med de fleste. LinkedIn er et must for mig, og det har entydigt flere fordele end ulemper. Er du der ikke, og det i god tid før du har brug for det, vil arbejdsgiveren måske gå uden om dig, når hun næste gang er i markedet for at rekruttere. Headhunteren vil slet ikke blive opmærksom på dig, og det gyldne, eftertragtede opkald udebliver helt sikkert. Og din karriere- og jobrådgiver vil bekymre sig om din fremtid og føle sig kaldet til at fixe dig og dit digitale netværksfravær. Og dem i dit netværk og i dit netværks netværk vil måske forundre sig over, at de ikke kan ”finde” dig og dit professionelle virke, når de har brug for det. Og du vil måske tabe en væsentlig samarbejdsrelation på den konto - for bare at nævne nogle få konsekvenser af din udeblevne linkedinprofil. Ja, konsekvenserne af ingen eller blot utilstrækkelig LinkedIn tilstedeværelse er der.   

Men all right, hvis du alligevel ikke vil være på LinkedIn, så lad det være et aktivt valg i stedet for det tilfældige og måske lidt dovne valg.

Et valg der efter min bedste overbevisning kun kan handle om tre ting:

  • Hvis dine meritter og resultater taler sit eget tydelige sprog, og du slet ikke har brug for LinkedIn til at udvikle din karriere. Det hele kommer alligevel til dig, med eller uden LinkedIn.
  • Du er den fødte netværker. Og du har totalt styr på dine professionelle relationer. Du arbejder sylespidst effektivt, når du udvikler og bruger dit netværk. Du har ikke brug for LinkedIn til at præsentere dig selv, eller for den sags skyld at linke med de folk, der kan hjælpe dig eller har brug for din hjælp.
  • Kan du ikke ”købe ind” på LinkedIn-projektet med et vist minimum af engagement og arbejdsindsats, så kan det også være god grund til helt at droppe projektet. Kan du kun svinge dig lidt op til det, så lad hellere være. En skidt vedligeholdt linkedinprofil er i bedste fald ligegyldig, og i værste fald spænder den ben for dig. Så hellere ingen tilstedeværelse end blot halvdårligt.  

De grunde er gangbare for at fravælge LinkedIn, hvis du spørger mig. Og nu spørger jeg dig: ”Hvad er dine grunde til ikke at være der?”

fiu

Frederik Iuel

Chefkonsulent

Jeg blogger om karriereudvikling og jobliv. Det er karrierens store og små dilemmaer, som jeg er nysgerrig på. Via mit job som coach, rådgiver og facilitator møder jeg dagligt alle slags spørgsmål om karriere. Jobskifte, relationer, at finde retning i karrieren og at være leder – er nogle af de temaer, som jeg typisk beskæftiger mig med og interesserer mig for.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lasse

LinkedIn handler ikke kun om at gøre sig rekrutterbar. Man får også indblik i hvad der sker i ens netværk, og ser lidt af hvad der finder sted bag kulisserne. Din faglige profil bliver kun styrket af at kunne følge med i de hurdles andre overkommer. Så når man sidder med samme udfordring, kan man jo nu forbinde med dem der har overkommet lignende hurdles.

frederik iuel

Yes, via LinkedIn har jeg effektiv adgang til andre inden for mine faglige områder mm. Der finder jeg hurtigt andre, som kan inspirere mig og/eller hjælpe mig videre med mine "sager". Det er også min erfaring helt klart. Så ja endnu en go' grund til at have LinkedIn som partner i karrieren.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Johanne

Jeg er på LinkedIn - men en rigtig god grund til ikke at være det, kunne være de upassende beskeder man får fra mænd der ligger an på en og ikke vil stoppe med at skrive. Godt indlæg ellers :)

frederik iuel

Tak for rosen. Og øv, det lyder ikke rart med upassende beskeder og den, efter min mening, helt igennem misforståede brug af LinkedIn. Har du "blokeret" de pågældende mænd? Måske det kan gøre det.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kristian Larsen (bør man også skifte efternavn for at profilere sig bedre?)

Jeg synes dine argumenter kan koges sammen til, at man skal være på LinkedIn, fordi det er det mest normale. Dine "modargumenter" er i hvert fald nogle tynde stråmænd. Jeg er ikke på LinkedIn, fordi jeg ikke vil være en del af et pseudo-netværk baseret på en amerikanistisk tænkning om at man altid skal gøre sig til overfor andre og altid være "ude på markedet". Det kunne jo være, at man ikke var jobsøgende, men glad for sit job. Så ville det da være underligt at stå og reklamere for sig selv på LinkedIn. Men du tænker vel, at man altid er ude efter "noget bedre" (bedre job, bil, hus, kone you name it). Måske er det bedre, at man forsøger at være dér, hvor man er nu og her! Jeg har personligt skiftet job en del gange, og altid benyttet den gammeldags metode: jobopslag. Det har fungeret fantastisk godt, også selvom jeg ikke er en Premium-model. LinkedIn har jeg været på, og i en periode også forsøgt at gøre en del ud af, uden at det kastede noget af sig. Det er ikke engang underholdende i modsætning til FB. Tværtimod får man de der idiotiske henvendelser om, at man skal anbefale nogen, hvilket jeg selvfølgelig pligtskyldigt har gjort. Summa-summarum: vi er mange, der ikke opfatter os selv som en vare, der skal sælges på et marked.

frederik iuel

Jeg tror, der er rigtig mange, der tænker om og oplever LinkedIn ligesom dig. Indimellem gør jeg det også selv. Kun én gang i min karriere har jeg oplevet den spændende "opringning" med jobtilbud. Men det var så før LinkedIn for alvor havde fået fat i internettet. Så jeg har endnu til gode at opleve et konkret jobtilbud via min LinkedIn profil. Om det så først kommer, når mine meritter (som jeg præsenterer dem på min profil) er stærkere efterspurgt i mit marked, eller når jeg har tunet min profil yderligere, er et godt spørgsmål, som jeg løbende ovevejer. Men dette er nu ikke det væsentligste for mig. Min pointe er netop, at LinkedIn er mere og andet end blot muligheden for at realisere et drømmejob. Mit LinkedIn-udbytte er og har primært været effektiv adgang til (viden om) personer, emner, nyheder og virksomheder indenfor mit professionelle virke. Og for mig er prisen; en opdateret og tilgængelig profil, ok. Men har man det mestendels, som du beskriver her, så synes jeg klart, at man bør følger dit eksempel og lader være med at bruge tid på LinkedIn. Så det er i min bog et toprelevant argument for at udeblive. Og i øvrigt tak fordi du så præcist sætter ord på dét (som netop mange af os går og tænker over). PS: Jeg synes ikke, du skal skifte efternavn, som du spørger til. Brug hellere tiden på, hvis du vender tilbage til LinkedIn, at udvikle en profil, der matcher det udbytte, du evt. planlægger at opnå med din profil. Det er det konkrete indhold, der gør en forskel. Altså det du rent faktisk har gjort og gør i din karriere.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Henrik Schrøder

God artikel - og meget relevant!
Som jobkonsulent i Københavns Kommune anbefaler jeg hovedparten af de ledige borgere jeg taler med, at have en opdateret profil på LinkedIn. På den måde er der større sandsynlighed for at de "bliver set", ikke mindst i relation til mange af de job (på det private arbejdsmarked), der aldrig bliver annonceret!
Da jeg selv var ledig, havde jeg stor glæde af mit professionelle netværk på LinkedIn (pt mere end 1.000 kontakter), som jeg kunne trække på i forhold til at få gode input og nye kontakter i forbindelse med min jobsøgning. Og alle de job, jeg har haft efterfølgende: 2 projektansættelser og 1 vikariat, har jeg fået via mit netværk!

frederik iuel

Tak for rosen. Godt lige at få præciseret potentialet ifht. det private arbejdsmarked. Det er jo ikke helt uvæsentligt. Er det også sådan, at du af og til anbefaler en kandidat ikke at være på LinkedIn? I bekræftende fald i hvilke situationer er det så, du gør det?


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Thomas A. Christensen

Faglige nyheder er min væsentligste grund til at være på Linked In. Via mit netværk får jeg relevante updates om faglige nyheder, artikler, seminarer, konferencer osv. Det er uundværligt.
Jeg synes det er vigtigt at nævne, at man ikke bør blive "venner" med hvem som helst. Jeg siger kun ja, hvis det er nogen som jeg har "mødt i virkeligheden" eller hvis det nogen som jeg mener jeg kan have gavn af at være "venner" med. Ellers kommer der for meget spam frem i ens nyhedsflow.
Det jeg hadet mest ved mediet, er at man ikke kan finde en persons opslag igen. Der mangler en "væg for hver person, som på Facebook". Desuden er det svært at finde sine egne interesse grupper m.m. - med andre ord - det er ikke super brugervenligt! :-(

frederik iuel

Ja brugervenligheden er, mildt sagt, noget tøvende på LinkedIn. Jeg tror, der er mange, der har det sådan. Og ligesom dig og mig, så lever vi jo med det, og vi er på LinkedIn til trods. Jeg sætter derfor som regel også god tid af til det jeg skal, når jeg nu skal noget på LinkedIn. Men sandt er det (også for mig), at der på LinkedIn ofte går extra tid med at søge endnu gang, at spørge en ven til råds om godt gemte eller ændrede funktioner, at man skal google hin og denne LinkedIn funktion etc. Bruger-u-venligheden har dog ikke fået mig til at koble mig fra systemet. Her giver jeg LinkedIn, mærkeligt nok, længere snor sammenlignet med andre medier, sites, apps, der tilnærmelsesvis på samme vis har en forurenet brugervenlighed.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hans Jørgen

Den sidste grund er den bedste - og den eneste. Der er ingen, som i dag kan netværke skarpere end via LinkedIn, hvis de også har et job at passe.

Men en sjusket, gammel, og/eller upræcis profil er værre end ingenting. Og hvis man tror, at det er Facebook, eller udbreder sig om politik og religion, så får man heller ikke job ud af det.

Man kan søge et job uden at være på LinkedIn. Hvis man kan sælge sig selv, kan man måske oven i købet komme i betragtning. Men man skal have én historie knivskarp til samtalen: hvorfor man ikke er på LinkedIn! For det er ubetinget det mest suspekte forhold, man kan have. Det svarer til at skrive ansøgningen på en serviet. De fleste (og alle i HR) betragter det ganske enkelt som useriøst.

frederik iuel

God og relevant pointe om at være forberedt til jobsamtalen om sine bevæggrunde til ikke at være på LinkedIn. Så tak for den Hans Jørgen.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Vicki

Det kunne være rart, om artiklen her var baseret på statistiske facts fremfor personlige præferencer og talen ned til folk, der ikke prioriterer LinkidIn. Megafon lavede en undersøgelse her i 2017, der viste, at 70 % finder job via almindelige jobsites ved at sende en ansøgning på traditionel vis, mens kun 1 % finder job via sociale medier som LinkedIn og Facebook. Så kan man jo selv vælge, hvor man vil lægge sine sparsomme ressourcer som et travlt menneske....

frederik iuel

Altid godt med fakta. Min intention her var dog blot at få vendt forskellige perspektiver og bevægegrunde til at ikke at være på LinkedIn. Og dette uanset hvad diverse undersøgelser siger om LinkedIns anvendelsesmuligheder. Tak for relevant henvisning til Megafons undersøgelse, den vil jeg dyrke. Det i øvrigt også min erfaring både personligt, som jeg nævner i en anden kommentar her på tråden, og også som karrierekonsulent, hvor jeg taler med rigtig mange jobsøgere, at "man" kun meget sjældent oplever, at blot det at være tilstede på LinkedIn i sig selv medfører landing af et konkret job.

Jeg er ked af, du oplever mit indlæg som "ned-talende". Det var på ingen måde min hensigt.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Tina Frich

Jeg modtager i stigende omfang jobforslag på totalt irrelevante stillinger som pædagogmedhjælper, sosu-assistent etc. Det skyldes sikkert, at jeg har hjulpet min datter med at lede efter jobs, da hun i sit sabbatår skulle tjene nogle penge, men det er meget irriterende at modtage. Når man så ikke er aktuelt jobsøgende, så er det fristende at slette sin profil. LinkedIn burde have bedre filtre i forhold til eksempelvis den uddannelse, man har oplyst på sin profil.

frederik iuel

Du er ikke den eneste, der oplever irrelevante stillingsopslag på LinkedIn. Du har dog mulighed for selv at styre noget af det. Prøv at tjekke denne artikel: https://www.linkedin.com/help/linkedin/topics/6122/6146/11783, som beskriver, hvordan du selv kan give systemet besked om dine jobpræferencer. Jeg kan i øvrigt også varmt anbefale Djøfs Guide til LinkedIn: https://www.djoef.dk/r-aa-dgivning/jobsoegning/~/media/documents/djoef/l/guide-til-linkedin.pdf

frederik iuel

Prøver lige igen med et link, der virker, til den artikel jeg henviser til her ovenfor: https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/74546/opdater-dine-jobpr-ferencer-pa-linkedin?lang=da


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Karen Riskær Jørgensen

Netværk og LinkedIn mener jeg bruges bedst til at blive klogere, ikke til at komme først. Det har jeg skrevet en artikel om ... på LinkedIn
https://www.linkedin.com/pulse/netv%C3%A6rk-en-vej-til-viden-ikke-komme-foran-i-k%C3%B8en-j%C3%B8rgensen/

frederik iuel

LinkedIn er meget mere end at jobsøge. Enig! Via LinkedIn får jeg i høj grad netværk og inspiration og information om hint og dette, hvad din artikel jo netop er et fremragende eksempel på. Tak for den og dit bud på, hvad LinkedIn er for dig.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.