]]> ]]>

Djøf blog

Skal man have et andet job, før man siger op?

Måske har du brugt din sommerferie på at overveje din jobsituation. Men du tør ikke sige dit job op, før end at du har et andet på hånden. Hvornår skal man sige et job op? Hvornår er det smart at blive?

Af Thomas Kantsø

Jeg mener, det er en udpræget misforståelse, at det er nemmere at få et job, hvis man har et job


Kender du det? Du vil sige dit job op. Du fortæller det til en ven eller et familiemedlem, og det første de siger, er: ”Det må du ikke gøre, for det er meget nemmere at få et job, hvis du allerede har et job”. Det er en standardsætning i vores sprog, som egentlig ikke kan dokumenteres. Jeg møder hundredevis af mennesker om året, hvor en anden løsning kunne være den rigtige.

Jeg kan ikke spå om fremtiden, men jeg tror, vi kommer til at se en større villighed til at turde. At turde bliver måske det ny sort. Vi går stadig MEGET op i sikkerhed i vores ansættelser. Men hvis du er ved at brænde sammen i din faste stilling, så er det måske nu, du skal tale med venner og familie om at turde.

Som udgangspunkt er det aldrig nemt at få et andet job

Det kræver næsten altid både en ansøgning og en samtale som et minimum. Det kræver research, og det kræver, at man er godt forberedt. Kort sagt det tager tid.
Jeg er optaget af det her, fordi jeg møder mange, som gerne vil rykke sig. De vil gerne starte som selvstændige. De vil gerne prøve noget nyt. De vil gerne være tro mod deres værdier. De vil gerne væk fra deres job. Det bliver ofte overrasket, når jeg siger: - ”DET var da en mega god idé. Lad os tale om det”.

Forleden talte jeg med et medlem, som bare gerne ville sige sit job op. Men alle omkring hende sagde, at det måtte hun for guds skyld ikke. Jeg spurgte hende om ALLE andre muligheder. Vi kortlagde alle muligheder, før vi talte om at sige op.

Det er dyrt at sige op 

Hun havde råd til at komme i karantæne de obligatoriske uger fra A-kassen efter en opsigelse. Hun ville ikke sygemeldes, da hun ikke var syg. Hun ville bare gerne sige sit job op, prøve noget nyt, tage en pause, mærke sine værdier igen. OG så gad hun i øvrigt ikke sin chef længere, hun var godt og grundig træt af det hele.  

Hun spurgte mig, om hun nogensinde igen kunne få et job. Mit klare svar var JA!

Men det kræver, at hun holder sit netværk ved lige, og at hun er god til fortælle, hvorfor hun sagde sit job op.

Det, der sker, når hun skal interviewes til det næste job, er, at den nye arbejdsgiver vil sidde og tænke: ”Så siger hun også bare op her, når hun ikke kan lide lugten i bageriet”. Det fortalte jeg hende. Og opfordrede til at hun arbejdede med en god, autentisk og målrettet beskrivelse af sit valg.

Historien er dit ansvar

Hun skal fortælle, hvorfor hun sagde op, og hvad det har givet hende. Og vigtigst af alt, hvordan hun på den baggrund kan skabe værdi for virksomheden i det nye job. Hun skal selv fortælle historien om hendes eget liv. Det ER hendes ansvar. Tager du det ansvar, kan du godt få et job, selvom du IKKE har et job.

Er du med i en A-kasse, og vil du have dagpenge, så skal du altså stå til rådighed og søge jobs. Sådan er loven, og den fortæller jeg altid om.  Inden du siger dit job op, skal du ringe til din A-kasse og din fagforening og få kortlagt din situation. Vi kommer desværre ikke udenom, at det er dyrt at sige sit job op. Du mister løn, goder, sikkerhed og pension. Men jeg er så evigt inspireret af de medlemmer, som særligt hen over denne sommer har fortalt mig, at de vælger at se det som en investering i deres fortsat lange arbejdsliv.

Jeg prøver blot at sætte ord på det, som mange, særligt efter en endt sommerferie, tænker over. Nemlig, hvad ville der ske, hvis jeg sagde mit job op? Hvis man er så træt af sit job, så man næsten bliver syg af det. Eller så træt, at man ærligt indrømmer, at man bliver ineffektiv, så er det da okay at sige op.

Det betyder bare ikke, at du får 6 mdr. betalt orlov med Netflix-serier og gåture i skoven. Det betyder, at du skal søge dit næste job.

Sådan taler du om, hvorfor du er ledig

Jeg har mange eksempler på folk, der har sagt deres job op – de har alle fået job igen

Jeg er også gammel nok til at huske, at der var mange mennesker, som blev opsagt i, under og efter finanskrisen. De fleste kom i job igen.

Nogle siger faste jobs op og takker ja til et vikariat, fordi de gerne vil prøve noget nyt.

Du får dit næste job, fordi du har en oprigtig motivation for jobbet. Fordi du ved, hvad jobbet handler om, og hvad virksomheden laver.

Du får dit næste job, fordi arbejdsgiver vurderer, at du passer ind i virksomheden.

Du får dit næste job, fordi du har forudsætningerne for at løse de opgaver, der kræves i stillingen. Man ansætter sjældent en medarbejder, som har lavet nøjagtigt det samme tidligere. Til dem er der jo ikke nogle udviklingsmuligheder, og de er dermed sværere at fastholde.

ER det ikke bedre at sige op i stedet for at brænde ud i en stilling? Det synes jeg, det er.

MEN MEN MEN, dette er ikke ment som en opfordring til, at vi bare skal sige vores jobs op, uden at tænke på konsekvenserne. Jeg har prøvet at sætte ord på nogle tanker og drømme jeg møder hos alle dem jeg taler med. Hvad der er er det rigtige for dig, afhænger i høj grad af andre omstændigheder som for eksempel økonomi, fagområde og så mod. Vi er alle forskellige. Nogle gange kan det være spændende at høre, hvad andre drømmer om og hvilke valg de vælger. 

Gode råd til jobsamtalen

Er du enig? – er det nemmere at få et job, hvis man allerede har et job?tka

Thomas Kantsø

Chefkonsulent

Jeg blogger om DIT arbejdsliv. Om rekruttering af djøfere fra dimittend til topleder, karriereudvikling, kompetenceafklaring, trivsel og tendenser – med fokus på det, der virker. Det gør mig glad at hjælpe andre til at navigere og opnå succes i deres karriere. Jeg tror på værdien af et godt personligt brand og underviser til dagligt i sociale medier.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lise Kok

Hvor mange DJØF'ere kan klare deres privatøkonomi på dagpenge, når vi også indregner karantæneperioden for selv at sige sit job op. Det er meget fint med nogle betragtninger omkring hvornår man skal sige op, men hvor mange af os har faktisk råd til at gøre det, uden at have et andet på hånden?

Thomas Kantsø

Kære Lise. Jeg ved, at det er de færreste, som kan klare deres privatøkonomi på dagpenge. At sige op er meget dyrt, det er usikkert og man mister goder som f.eks. pension - akkurat som jeg skriver. Jeg er glad for, at du skriver, det er fint med betragtninger om hvornår man skal sige op, for det var præcist det, der var min hensigt. De fleste jeg møder, som overvejer at sige deres job op, siger i næste sætning, at de har regnet på deres økonomi. - Jeg har aldrig mødt nogle, der vil sige op og frivilligt komme i en svær økonomisk situation. Det er absolut heller ikke min anbefaling. Når jeg rådgiver, spørger jeg altid ind til HELE situationen for at undersøge andre muligheder. En betragtning jeg ikke har med i blogindlægget er, at nogle finder et nyt job på deres nuværende arbejdsplads. Samt at en del har sagt et fast job, for at prøve kræfter med et vikariat i en ny branche f.eks. Mine refleksioner går mere på, hvornår man tør give udtryk for, at tiden er kommet til at skulle noget andet. KH Kantsø


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kristensen

Vigtigt indlæg og reflektion. Jeg har selv prøvet at sige op uden at have et nyt job på hånden. I starten var det en smule angstprovokerende, men efter nogle overvejelser var jeg slet ikke i tvivl om, at det var det rigtige. Jeg var overbevist om, at jeg nok skulle finde et nyt job, når jeg var klar. Og det skete meget hurtigere endt planlagt/forventet. Jeg var kun uden løn én måned. Det er den bedste beslutning rent jobmæssigt, jeg nogensinde har truffet.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Britt

Husk at informere om rådighedskravets ordlyd for højtuddannede. De, der overvejer at sige op, er sjældent klar over det. I en tid med mangel på flere og flere faggrupper - fx i provinsen - bør man være helt sikker på, om man vil stå til rådighed sådan her: http://soroe.dk/job-og-ledighed/ledig/at-staa-til-raadighed


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Petersen

Det vil forringe dine chancer for et nyt job, da mange arbejdsgivere ikke bryder sig om det. Uanset hvad de går og siger officielt.
Så det må komme an på en nøgtern vurdering af din attraktivitet på arbejdsmarkedet. Ved du af erfaring, at du har vanskeligt ved at finde arbejde - på trods af gode kvalifikationer - vil jeg bestemt fraråde at gøre det. For det kan være det issue, der gør, at jobsøgning går fra at være vanskelig til umulig.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Michael

Det kan man vist ikke bare svare ja eller nej til. Naturligvis skal man ikke være i et utåleligt arbejdsforhold. Så er det bedre at tage chancen, velvidende at man i en periode kan komme til at tage vikarjobs eller et job der ikke er ønskejobbet.

Økonomien må spille en rolle for de fleste mennesker som andre allerede har beskrevet. Men selv om du hr vundet i lotto, er mit råd at være forsigtig, for det gør en forskel i en ansættelsessituation.

Jeg har ansat hundredvis af medarbejdere og ledere, og uanset hvor god din forklaring er på opsigelsen, sidder man som arbejdsgiver med en lille tvivl om du har svært ved at tåle belastninger, eller i virkeligheden kunne vælge mellem at sige op eller blive opsagt. Og med to, i øvrigt ligestillede ansøgere, får den lille tvivl lov til at afgøre sagen.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Julia

Hvis man er lidt usikker på, om man tør at sige op, kan man overveje at tage orlov (forudsat selvfølgelig, at man har råd til nogle måneder uden løn og at ens chef er flink nok til at bevillige den). På orlov har man tid og ro til at overveje sine jobmuligheder og søge målrettet. Det er lige præcis det, jeg er i gang med nu. Det med at have råd til at sige op - det er ofte et spørgsmål om at prioritere og justere sit forbrug i en periode, og jeg er overbevist om, at det godt kan lade sig gøre for rigtig mange, især hvis man vil tage sin karriere alvorligt.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Eva

Virkelig inspirerende indlæg... Kan jeg få en coaching samtale hos dig? Dbh Eva

Kamtsø

Jeps. Ring på vores hovednummer og book en samtale. Har typisk samtaler om mandagen. Kh Kantsø


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lærke

Jeg har netop sagt mit eget job op uden at have noget andet på hånden. Det er vildt angsprovokerende, men det var det rigtige at gøre.
Ærgrer mig dog meget over, at jeg ikke synes der er meget hjælp og hente hos hverken DJØF eller min A-kasse. Har "råbt" om hjælp de sidste 6 måneder, uden rigtig at blive hørt, føler jeg.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.