Djøf blog

Hvor svært kan det være - chef?

Din vigtigste opgave, som chef, er at få dine folk til at trives i jobbet. Hvor svært kan dét lige være.

Af Frederik Iuel

At lede sit personale ordentligt er chefens vigtigste opgave. Det er din vigtigste opgave som chef at få dine folk til at trives i jobbet. Så kender du en chef, ikke dig selv naturligvis, som bakser med at:

  • leder- og trivselsmålingen går mod syd, den er blevet mere rød end grøn
  • ansøgerfeltet til de ledige job er under lavmålet
  • medarbejderne gør, hvad lederen beder dem om og kun dét
  • direktøren for det hele er begyndt at spørge til, hvordan det går med trivslen i afdelingen (ups, forretningen er blevet sekundær)

... så sig til hende, at hun skal ...

… sætte idioten fri

Som leder har du ikke svar på alt. Du kan umuligt klare det hele selv. Det er muligt, du har ansvaret for det hele. Men det gør ikke, du har løsningerne på det hele. Selvom du måske tænker, at chefløn, titel og magten forpligter, og du prøver at leve op til det hele konstant, så ved dine medarbejdere sylespidspræcist, hvor dine chefsko trykker. Og du kan være helt sikker på, de taler om det. Især når du ikke er der.

Så spring derfor ud og stå ved dine begrænsninger. Vær åben om dem. Det er er muligt, dine styrker er at handle, at beslutte, at fokusere på detaljer, at have meninger om alt, at stille høje krav. Det er dog ikke ensbetydende med, at det altid er det, der er brug for. Vær derfor åben om, hvornår dit chef-dna ikke er kompatibelt med din opgave og din bundlinje.

Tillad dig selv at være idiot, sammen med dine medarbejdere. Fortæl dine folk, hvad du finder svært, og rekruttér ham, der kan supplere dig/jer. Uddelegér dine mangler eller arbejd med dem, hvis du kan se meningen med det. Når du som leder gør det, vil dine medarbejdere følge trop. Det vil være legitimt at være åben om begrænsningerne, det svære, og det vil spare jer for en masse misforståelser.

Dét går lige i bundlinjen på den go’e måde.  

… sætte retning

Nogle gange bruger dine medarbejdere for meget tid på noget, de ikke behøver at bruge tid på. Andre gange mener de noget, som andre har mere ret til at mene noget om. Nogle gange fortaber de sig i meget interessante detaljer og kan ikke ”se den berømte skov for de mange endnu mere berømte træer”, og ind imellem sker det, at de bliver revet med og kommer i deres følelsers vold. Det kender du garanteret til, gør du ikke? Det hedder engagement og ambitioner med andre ord.

Som regel er han selv klar over det, medarbejderen, og han beder om sparring, feedback og prioritering fra dig. Så skal du slippe, hvad du har i hænderne, i kalenderen og hovedet og give ham det, han beder om. Lyt til ham, sæt dig ind i hans dilemma, og fortæl ham gerne (når han er klar til at høre det), hvad dine og din forretnings forventninger til ham er. Tilbyd ham råd, vejledning, prioritering og beslutningskraft.

Og når han ikke selv er klar over det, skal du også vise vej. Her skal du invitere din medarbejder til dialog, fortælle ham om dine bekymringer og hjælpsomt få ham til at ”se hele skoven igen”.

 

… skabe mening

Det vigtigste for en medarbejder er at beskæftige sig med noget meningsfyldt. Og jo bedre du er til at skabe mening for ham, des mere får du ud af dem. Måske har denne vigtige viden fortabt sig i evindelige diskussioner om opgaveløsning, tidsforbrug og prioritering. Snak, snak og snak. Derfor: Undersøg, afklar og definér, hvad hver og en af dine medarbejdere tænder på i jobbet.

Nogle går ligesom dig selv efter magt, indflydelse og resultater. De skal have ansvar, avancement og anerkendelse. Andre er glade for faglighed, fordybelse og viden. De skal have problemer at løse, og vigtige spørgsmål, der skal udredes. Og så er der dem, der drømmer om at udvikle, arbejde tværgående og opleve forandringer i forskellige tempi. De skal have projekter, udviklingsopgaver, tackle muligheder. Om han er enten-eller eller lidt af hvert, ja det skal du finde ud af. Det er din opgave som chef. 

Interessér dig for, hvad hver af dine medarbejdere har brug for, og giv dem, hvad de har brug for. Forsøg ikke at sætte dem på kursus i noget, de ikke finder betydningsfuldt - i bedste fald spild af tid og penge, i værste fald en demotiveret medarbejder på flugt. Dyrk og aktivér din medarbejders styrker. Det er ikke bare sund fornuft, det er godt købmandskab. Så spørg din medarbejder, hvad han trives med, og hvad han vil med sin karriere. Har han svært ved selv at sætte ord på det, så hjælp ham til det. Det er derinde et sted.

 

Gør du dette, og hvor svært kan dét lige være, og for en stund lader strategier, forretning, politik og resultater træde lidt i baggrunden, så er du godt på vej til at implementere din personaleledelse i din bundlinje.

fiu

Frederik Iuel

Chefkonsulent

Jeg blogger om karriereudvikling og jobliv. Det er karrierens store og små dilemmaer, som jeg er nysgerrig på. Via mit job som coach, rådgiver og facilitator møder jeg dagligt alle slags spørgsmål om karriere. Jobskifte, relationer, at finde retning i karrieren og at være leder – er nogle af de temaer, som jeg typisk beskæftiger mig med og interesserer mig for.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lise Kok

Jeg tænker at et af problemerne måske også er at chefer sjældent kan bruge al deres tid på personaleledelse - og ind imellem kun meget lidt af deres tid - uanset at mange nok erkender vigtigheden af det.

Frederik Iuel

Enig: en chef har naturligvis andre ledelsesopgaver end personaleledelsen at se til. Så udover selve den vigtige personaleledelse, og alt det andet chefen skal, bør chefen prioritere og slås for at finde personale-ledelses-tiden i sit ofte meget sparsomme budget.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.