]]> ]]>

Djøf blog

Sig nu bare, hvad du får i løn

Der er typisk tre grunde til, at du og din kollega ikke vil fortælle, hvad I tjener. Men ingen af dem holder.

Af René Óli Rasmussen
Et af de største tabuer på det private arbejdsmarked er at tale om sin løn. Det er til trods for, at både du og din kollega begge vil kunne drage fordel af at dele lønoplysninger. Men hvorfor vil vi ikke snakke løn med kollegaerne? Jeg vil her tilbagevise nogle af de begrundelser, jeg oftest møder. 

”Min arbejdsgiver siger, at min løn er hemmelig”

Det er et af grundprincipperne i ligelønsloven, at du skal kunne dele dine lønoplysninger med kollegaerne. Løngennemsigtighed er nemlig et vigtigt redskab til at komme lønforskelle mellem mænd og kvinder til livs.
Din arbejdsgiver må derfor ikke pålægge dig tavshed om løn. 

”Jeg er bange for, at jeg får unødige konflikter med mine kollegaer, hvis vi ved, hvad hinanden tjener”

Hvis du ved, at en kollega, der laver omtrentligt det samme som dig, får mere i løn, har du en oplagt mulighed for at gå til din chef og finde ud af, hvad du skal gøre for at komme op og tjene det samme. Din arbejdsgiver skal pludselig til at argumentere for, hvad der skal til, for at du kan opnå samme løn.
Min erfaring er, at det først giver murren i krogene, når der ikke er gennemsigtighed i løn og lønkriterier. I den situation bliver der brugt en masse energi på at spekulere over, hvad de andre får i løn.
Når der er åbenhed om løn, bliver den enes lønstigning typisk også til den andens lønstigning, for så ved du jo, hvad der udløste stigningen, og hvad du kan arbejde dig hen imod. 

”Løn er en privatsag”

Løn er formentligt et tabu, fordi vi bruger lønnen som målestok for vores værdi og succes i livet. Men hvorfor det? Er løn ikke blot en værdifastsættelse af vores kvalifikationer i det aktuelle job? Hvis vi kunne løsrive vores løn fra vores opfattelse af succes, ville vi måske ikke have så svært ved at tale om lønnen med andre.  
Vi går desværre arbejdsgivers ærinde, hvis vi ikke oplyser om løn. Det er jo en ulige kamp, at din leder sidder på den ene side og kender alle lønningerne, og du ikke ved, hvad din kollegaer tjener. Hvad nu hvis din leder siger, du tjener mest? Du vil have svært ved at udfordre det argument uden viden om dine kollegaers løn.  

Derfor skal du dele din med kollegaerne

Jeg opfordrer dig til at dele lønoplysninger med dine kollegaer fordi:

  • det skaber gennemsigtighed i lønniveau
  • det skaber gennemsigtighed i kriterierne for lønforhøjelse, hvis I også deler begrundelserne for lønforhøjelserne
  • ledelsen vil i højere grad skulle argumentere for, at du får netop denne løn
  • du og dine kollegaer vil kunne bruge lønniveauet som løftestang til egen løn. 
rra

René Óli Rasmussen

Chefkonsulent

Jeg blogger her om min hverdag i Djøf. En hverdag hvor jeg forhandler med arbejdsgivere, rådgiver medlemmer om ansættelsesvilkår og underviser i lønforhandling. Omdrejningspunktet er dit arbejdsliv, og bloggen er mit indspark til at sende nogle gode råd videre.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Ole Kirkelund

Jeg er for så vidt enig i betragtningerne omkring det at dele lønoplysninger - jeg er helt enig, at der er en stærk kollektiv interesse (set fra arbejdstagers side) i transparens omkring aflønning. Derfor kan jeg ikke forstå, hvorfor DJØF ikke tager sin egen "medicin" og bidrager lidt mere til transparensen i stedet for at skubbe problemet over på medlemmerne med denne "opsang". Hvorfor i alverden kræver man ikke blot, at medlemmerne oplyser DJØF om deres faktiske løn og udarbejder en lønstatistik baseret på et fuldstændigt datagrundlag. Hvorfor skal jeg - til gengæld for at bidrage med indberetning af min løn (DJØF privat) - spises af med en statistik baseret på en ufuldstændig og måske "skæv" stikprøve?? Man kunne jo blot gøre det obligatorisk at indberette sine lønoplysninger og dermed gøre lønstatistikken - og transparensen komplet. Kom nu - kræv nu bare det!!


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.