]]> ]]>

Djøf blog

Spark stopklodserne væk – og netværk

Mentale stopklodser kan afholde os fra at tage professionel kontakt til andre. Her er mit bud på, hvordan du alligevel kommer i gang med at netværke.

Af Christian Ahlefeldt-Laurvigen

Som netværkskonsulent i Djøf møder jeg tit udsagn som, at networking er spild af tid, at det er kunstigt og ubehageligt f.eks. at række ud til og tage kontakt til personer, man ikke kender. Og det forstår jeg godt. Faktisk synes de fleste, at det er svært at tage kontakt til nye mennesker fx til en konference.

Jeg oplever tit, at den største stopklods er mental. Vi har en række forestillinger, som er dybt forankrede i os, og som kommer i spil, når vi står over for at tage professionel kontakt til andre. Det kommer til udtryk i indre tanker, som stopper os i at gøre det, vi ved er fornuftigt. Vi ved, at der er personer, som har oplysninger, erfaringer eller kontakter vi har brug for. Vi ved måske endda, hvem de er. Alligevel kontakter vi dem ikke.

Men du kan sparke stopklodserne væk, hvis du vil. Så her er mit bud på, hvad der kan hjælpe dig på vej til at blive en bedre netværker.

Lad dig styre af interesser

Søg efter nogle pejlemærker, som kan hjælpe dig med at få et fokus, når du netværker. Det kan være et fagfelt, du er meget optaget af; en større opgave, du skal lykkedes med, eller et personligt udviklingsområde. Del det med andre. Tænk over, hvilke naturlige arenaer der er for dine interesser, og start dér. Det må gerne være nørdet.

Søg mod det, hvor netværk er løsningen

Ønsket om at ”netværke” kommer ofte i spil i situationer som: Nyt job, nye opgaver, udstationering og problemer, der synes uløselige. Hvis du ikke har en naturlig nødvendighed, så overvej at opsøge en. Tilbyd dig selv til et tværgående projekt, eller deltag i planlægningen af en aktivitet omkring et professionelt emne. Bring dig selv i spil i nye sammenhænge. Sammenhænge, der kræver, at du netværker.

Vær nysgerrig og tillidsfuld

Netværkstanken er drevet af at gøre andre mennesker godeuden at gøre nogen dårligere. Det indeholder et aspekt af nysgerrighed og åbenhed og en tro på, at hvis man hjælper andre, så vil de eller andre også hjælpe dig. Det er i højt omfang drevet af tillid. At turde spørge om hjælp er et tegn på overskud, og de fleste vil faktisk gerne hjælpe.

Øv dig i ikke at have faste rammer

Næsten ingen er ”fødte netværkere”. Men under faste møderammer er de fleste ret gode. Kunsten er at mestre håndværket - også når man ikke kender hinanden, fx til konferencen og i det tilfældige møde med direktøren i elevatoren. Det er ting som intro, kropssprog, huske navne, small talk, nærvær, fælles interesser, afslutning af en samtale. Opsøg situationer fx workshops, hvor rammerne er løsere, og udvid paletten derfra.

 

cal

Christian Ahlefeldt-Laurvigen

Chefkonsulent

Er ledelses- og netværkskonsulent. Faciliterer leder- og topledernetværk samt workshops. Har passion for gode spørgsmål og samtaler om ledelse i bevægelse, det personlige lederskab og virksomheden som et løst koblet system af formål og relationer i en digital tid.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.