]]> ]]>

Djøf blog

Er græsset grønnere?

Når du eksponeres for andres fantastiske karriere, tænker du ringere om din egen.

Af Steen Vive

Jeg har læst at Facebook gør dig mindre lykkelig. Når du konstant eksponeres for andres fantastiske liv, tænker du ringere om dit eget. Jeg tror det samme gør sig gældende for LinkedIn.

Når jeg sammenligner mig med andre, bunder det typisk i en utilfredshed. Det kan være et projekt der er kørt af sporet. Tidsplanen er flosset, leverancen tvivlsom og der er lysår til nærmeste milepæl.  

Og her er det at følelsen af utilstrækkelighed bekræftes af mit netværks opdateringer på LinkedIn. Alle deler successer. Bundsolide specialist- og lederstillinger, med bonus, firmaslæde og fryns. Fokus er på facit, men min matematiklærer i folkeskolen lærte mig, at mellemregningerne er de vigtigste.

Du vinder sjældent, når du sammenligner dig med andre

Der er nemlig det lille aber dabei, at når du sammenligner dig med andre, er det sjældent du vinder. Typisk sammenligner du dig med dem, som du oplever, har mere, er mere eller opnår mere, end dig selv.

Den succesfulde debattør og erhvervsleder, den tidligere forsikringsdirektør og erfarne bestyrelseskvinde eller ejeren af en større dansk virksomhed der producerer sportstøj.

Jeg behøver ikke engang skrive deres navne, alligevel ved du hvem de er.

Fra utilfredshed til handling

Min hjerne elsker at kvantificere. Den vil rangordne og systematisere og indplacere mig korrekt i forhold til alle andre, og hvad gør jeg så?

Jeg går analogt. Jeg graver mig ned i sofaen med en blok og skriver lister. Lister over hvad jeg er tilfreds med og hvad jeg er utilfreds med. Bagefter gennemgår jeg listerne og skelner mellem hvad jeg kan ændre og hvad der er et vilkår.

Med vilkår mener jeg eksempelvis kerneforretningen i min organisation. Den består uanset om jeg er tilfreds med den eller ej. Derfor er det særlig problematisk hvis årsagen til utilfredshed er et vilkår. Jeg oplevede det i en tidligere stilling, og endte med at skifte job.

Oftest kan jeg påvirke det meste af det jeg er utilfreds med. Det kan være at sammensætningen af arbejdsopgaver skal genforhandles med min nærmeste chef. Eller måske skal jeg påtage mig en ny rolle over for mine kolleger.

Vær skarp på din prioritering

For mig er karriereambitioner et spørgsmål om selverkendelse, og dermed en balance mellem hvad jeg kan og hvad det kræver.

Hvor det første handler om, hvorvidt jeg er dygtig nok, altså om jeg har de nødvendige færdigheder til realistisk at forfølge mine mål. Så handler det andet om arbejdsindsatsen. Forstået som længden på min arbejdsuge, travlhed, mødefrekvens og arbejdskadence.

Begge dele er dynamiske. Jeg kan dygtiggøre mig, og jeg kan, sammen med min familie, prioritere anderledes i forhold til hvor meget mit arbejde skal fylde.

Spejl dig i dig selv

Ved at koncentrere mig om det jeg selv kan påvirke, kan jeg fokusere på de handlinger jeg foretager, der rykker min karriere i den retning jeg vil. Eksempelvis:

  • Hvilke opgaver løser jeg nu, som jeg ikke løste for et år siden?
  • Hvad har jeg gennemført inden for den sidste måned, af alt det jeg lover mig selv?
  • Hvad har jeg gjort i denne uge for at blive en bedre kollega?

Jeg har selv været længe om at lære, at sammenligning med andre er en upræcis og irrelevant måling. Ellers som Theodore Roosevelt sagde, "Comparison is the thief of joy".  

Derimod er det at finde inspiration i og lære af andre en kilde til visdom. Og forskellen er værd at tænke over...

Er du enig - og hvordan undgår du at inspiration bliver til sammenligning?

stv

Steen Vive

Chefkonsulent

Jeg samarbejder med mindre virksomheder om at ansætte djøfere. Samtidig driver jeg projekter, der identificerer internationale jobmuligheder. Her på bloggen fortæller jeg, om de tendenser jeg ser i markedet, og de jobmuligheder de giver. Mit håb er, at du læser med og lader dig inspirere i din videre karriere.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Steffen Hougaard

Jeg er helt enig. Man skal ikke sammenligne sig med andre, men med sig selv. Så kan man se fremgangen!


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Maja

LinkedIn er mindst lige så slem som Facebook til at fremstille sit arbejdsliv som det fede liv. Ny stillingsbetegnelse, nyt job på LinkedIn, ny virksomhed, rejser, arbejdsopgaver...Men der er ingen, der laver opslag på overarbejde på 3. uge, sene deadlines, dårligt arbejdsmiljø/kolleger osv.

Tak for spørgsmålene! Simple spørgsmål hvis svar fortæller en helt anden historie end den man selv har fremstillet i sammenligningen med andre.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

simon

very interesting article. thank you
http://virtuelcampus.univ-msila.dz/fll


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.